Kniha optických klamů

Kniha optických klamů
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362353/bmid_kniha-optickych-klamu-3LR-362353.jpg 4 10 10

Optická iluze má dva prvky. Jeden je vnímání toho, co vidíte. Může se jednat o spojování čar, pohyblivé tvary nebo zdánlivě nestejné velikosti. Druhým prvkem je vědecké vysvětlení nebo neuronální základ iluze. A zde vám pomůže Kniha optických klamů, která se zabývá druhým prvkem: vědeckým vysvětlením klamu. Stručný úvod popisuje historii optických iluzí a jejich původ. Některé pocházejí až ze starověku (jako na Maltě nalezená 3D římská mozaika z 2. století při n. l.) a jiné jsou moderní (jako emotikony a pouliční umění). Kniha obsahuje práce skvělých iluzionistů, jako např. M.C. Escher, a známé klamy, jako je Nemožný trojúhelník nebo portrét Albert Einstein / Marilyn Monroe. Další klamy: Vidění věci, které tam nejsou, jenž byl objeven na stěně studia BBC v padesátých letech minulého století. Tato iluze obsahuje stíny, které vypadají, že se sbíhají ve sloupcích nahoru a dolů. A samozřejmě spousta dalších.... celý text

Věda
Vydáno: , Omega

The new book of optical illusions, 2015

NarcisSamec
16.08.2021 3 z 5

Velmi netradiční kniha, avšak musím podotknou, že není úpně cenově nejlepší za to co nabízí. Čekal jsem, že bude delší.

Zuzka12627
24.07.2021 5 z 5

Velmi hezká kniha. Člověk se tu dozví velké množství optických klamů, které vás opravdu dostanou. Velmi doporučuji.

pepap
14.04.2021 5 z 5

Po precteni vam neprijde nic tak smesne a relativni jako vyjadreni "videl jsem to na vlastni oci" :-)
Sbirka optickych paradoxu naseho oka s kratouckymi vysvetlenimi a vedeckym pozadim. Obrazky opravdu "funguji" !! Obcas jsem musel u obrazku stravit nejaky cas ( par minut ... ), ale pokud jste trpelivy, dosahnete kyzeneho obrazu.

hu_87
04.12.2020 5 z 5

Výborný obrazový průvodce s opravdu kvalitními a pěknými fotografiemi/obrázky. Bonusem je kvalitní papír.
Ideální "četba" pro psychology a celkově lidi, kteří se zajímají nedokonalým zrakovým vnímáním. Ať už se bavíme o Penroseho trojúhelníku, neskutečné krychli, řeckých stavbách nebo známých obrazech - skrývají (a nejen ony) jistou dávku iluze, klamu, a čeho si navíc nemusíme na první pohled všimnout.
Bylo opravdu příjemné v této knize byť jen listovat, navíc pokud trošku fušujete do grafiky nebo obecně vám záleží na tom, jak věci vypadají, můžete brát trochu inspiraci.

los
11.03.2019 4 z 5

už nikdy nikdy nikdy nebudu říkat, že něčemu uvěřím, teprve až to uvidím na vlastní oči

lenkaabooks
20.09.2018 4 z 5

Naše mysl a zrak si s námi opravdu dovedou pohrávat. Ale ať se snažím jak chci, tajemství 3D obrázků je mi skryto.

vodnář
26.01.2018 5 z 5

Zajímavá kniha. Je to již moje třetí kniha optických klamů. Řada z nich se v knihách opakuje. Za největší plus této knihy považuji 3D obrázky, které se v dalších dvou knihách , které mám doma, nevyskytují.

optické klamy a iluze

Autorovy knížky