Kniha optických klamů přehled
Georg Rüschmeyer
Optická iluze má dva prvky. Jeden je vnímání toho, co vidíte. Může se jednat o spojování čar, pohyblivé tvary nebo zdánlivě nestejné velikosti. Druhým prvkem je vědecké vysvětlení nebo neuronální základ iluze. A zde vám pomůže Kniha optických klamů, která se zabývá druhým prvkem: vědeckým vysvětlením klamu. Stručný úvod popisuje historii optických iluzí a jejich původ. Některé pocházejí až ze starověku (jako na Maltě nalezená 3D římská mozaika z 2. století při n. l.) a jiné jsou moderní (jako emotikony a pouliční umění). Kniha obsahuje práce skvělých iluzionistů, jako např. M.C. Escher, a známé klamy, jako je Nemožný trojúhelník nebo portrét Albert Einstein / Marilyn Monroe. Další klamy: Vidění věci, které tam nejsou, jenž byl objeven na stěně studia BBC v padesátých letech minulého století. Tato iluze obsahuje stíny, které vypadají, že se sbíhají ve sloupcích nahoru a dolů. A samozřejmě spousta dalších.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha optických klamů. Přihlašte se a napište ho.
Velmi hezká kniha. Člověk se tu dozví velké množství optických klamů, které vás opravdu dostanou. Velmi doporučuji.
Po precteni vam neprijde nic tak smesne a relativni jako vyjadreni "videl jsem to na vlastni oci" :-)
Sbirka optickych paradoxu naseho oka s kratouckymi vysvetlenimi a vedeckym pozadim. Obrazky opravdu "funguji" !! Obcas jsem musel u obrazku stravit nejaky cas ( par minut ... ), ale pokud jste trpelivy, dosahnete kyzeneho obrazu.
Kniha Kniha optických klamů v seznamech
Velmi netradiční kniha, avšak musím podotknou, že není úpně cenově nejlepší za to co nabízí. Čekal jsem, že bude delší.