Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů
Marie Janků Sandtnerová
Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů. Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů.
Přidat komentář
Mám vydání z roku 1927 a čas od času - jednou v roce na Vánoce - podle ní vařím. Bomba!!!
V knihovně mám původní vydání, je to klasika a krásná kniha zároveň. Kniha je opravdu obsáhlá a najdete v ní všechno nač si jen vzpomenete. Samozřejmě dnes už něco působí humorně, ale to ke knize patří a to co člověk nepoužije jako návod k vaření, protože se to už použít nedá, ho mile zahřeje. Ve všem ostatním souhlasím s Marabu.
Tato kuchařka je myslím opravdu velký klenot, já podle ní vařím již zhruba 25 let ...mám i staré "salátové" vydání, které jsem našel na půdě po babičce :-) .... všem doporučuji, pokud se budete držet pracovních postupů a přísad v daných poměrech, které jsou opravdu "laboratorně" vypilované - nemůžete uvařit nic jiného, než vynikající česká jídla.
Pravdou je, že složením opravdu neodpovídají dietnímu stylu, ale zato si moc pochutnáte, případně uctíte návštěvu.
Dneska se dá sehnat za směšných 250,- Kč, díky obsahu je cena myslím nevyčíslitelná.
Kdo vyzkouší - dá mi jistě za pravdu - přeji všem dobrou chuť !!! :-) Marabu
P.S.: .... pokud autorka píše 2,5 cm čtverečních např. citronové kůry, vězte, že 2cm je málo a 3cm už je hodně - má to chuťově naprosto dokonale vybroušené....
tohle je klasika české kuchyně o tom svědčí počet vydání , v knihovně máme vydání z roku 1941 po babičce