Knihovna malých zázraků

Knihovna malých zázraků
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502051/bmid_knihovna-malych-zazraku-HeG-502051.jpg 4 389 389

Objev zmuchlaného seznamu četby, zastrčeného do staré knížky v knihovně, je počátkem neobyčejné cesty. Seznam knih otevírá bránu k novým a nádherným světům, od věčných příběhů lásky a přátelství až k epické cestě chlapce s tygrem přes Tichý oceán, a to právě v okamžiku, kdy Alíša potřebuje uniknout od osobních starostí. A když vdovec Mukéš dorazí do knihovny, protože touží navázat vztah se svojí knihomolskou vnučkou, zasvětí ho Alíša do tajemství nalezeného seznamu četby. Nejistá teenagerka a osamělý dědeček tak zakládají neobyčejný čtenářský klub o dvou členech. Knihovna malých zázraků je inspirující a hřejivá óda na vyprávění a jeho moc přenášet nás do jiných světů, spojovat nás a připomínat nám, že nový začátek nás čeká už možná na další stránce…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast

The Reading List, 2021

MichaelaF
22.04.2023 4 z 5

Příjemná knížka, příběh je místy velmi dojemný. V některých částech se mi to ale trochu vleklo. Určitě jsem už měla v ruce čtivější knihy, nebyla ale vůbec špatná. :-)

Ronnie68
17.04.2023 3 z 5

Kniha obsahuje celkem 10 částí (podle právě čtených knih z nalezeného seznamu) ... Příběh dědečka, který se chtěl aspoň trochu přiblížit své vnučce a k tomu využil právě knih ... Nebylo to špatné čtení ... Ale jiné knihy mě zaujaly ještě o chlup více....

katerina6763
10.04.2023 5 z 5

Tuto knížku jsem zhltla za dva dny. Byla neskutečně milá; na to, že je autorka začínající spisovatelkou, je toto dílo opravdu kvalitní. Příběh se mi moc líbil, pojednává o tom, jak člověku mohou určité knihy pomoci při překonávání různých životních okamžiků. Tuto knihu jsem měla v seznamu již déle; po přečtení jsem si mohla knihu odškrtnout, ovšem do seznamu mi přibylo dalších (asi sedm) knih, na které se po přečtení tohoto románu chystám :-) (ti, co knihu přečtou, jistě chápou...)

Aranel15
07.04.2023 4 z 5

Z počátku jsem moc nechápala epizodické postavy, které našly seznam a také mi dělala problém indická jména a jejich sufixy, ale kniha mě nakonec velmi mile překvapila. Po dlouhé době se stalo v knize něco, co jsem naprosto nečekala a to rovnou dvakrát.

Ucitelka_s_adhd
01.04.2023 5 z 5

Tohle že je začínající autorka? Wow. Bylo to kouzelné. Nádherný, smutný ale přesto krásný příběh, který byl pohlazením po duši. Škoda jen, že jsem ani jednu z knih na seznamu nečetla, mám to však v plánu dohnat. Vývoj postav se mi moc líbil. Celé to bylo prostě pohádkové nádherné. Pro mě zatím nejlepší kniha co jsem letos četla.

Hanouch072
24.03.2023 5 z 5

Kouzelná knížka, i když je tam i smutno, přesto je kouzelná a přesvědčí Vás, že knihy dávají lidi dohromady.

Luigi1
20.03.2023 5 z 5

Tak to jsem nečekal od začínající spisovatelky

dufkys
17.02.2023 4 z 5

Pribeh, který zahřál u srdce. Mimo poměrně rozvetveného příběhu dostanete i několik tipů na další knihy a na to, jak svět vnímat trosku jinyma očima.

Sabulep
17.02.2023 2 z 5

Průměrná knížka, měla jsem chvílemi u problém ji dočíst. Jediné, co mi přinesla, je nápad si přečíst nějakou klasickou literaturu, ke které jsem měla odpor ze školních let.

Alaglesia
09.02.2023 3 z 5

"Nezapomínejte, že knížky nejsou vždycky únikem. Někdy nás mohou něco naučit. Knížky nám svět ukazují, ne schovávají."

Příběh o knihovně, knihách a seznamu doporoučených knih - to pravé, pro knihomola jako jsem já. :-) Kniha vypráví osudy několik hrdinů, které se vzájemně propojují. Je zde vidět, jak i mladá a stará generace a lidé různých náboženských vyznání mohou najít společnou řeč. Kniha se mi líbila, i když to nebylo lehké čtení a dotýkala opravdu těžkých životních témat. Mám v plánu si seznam doporučených knih přečíst také a v takovém pořadí, jak je uvedeno. :-)

Marcela52
09.02.2023 5 z 5

Poselství této knihy je jasné. Čtěte dobré knihy, mohou vám pomoci i ve velmi těžkých životních situacích. Přestože čtu hodně, i já jsem se inspirovala seznamem knih, které by bylo dobré číst, i když většinu jsem už znala, ale také indickou kuchyní. Určitě ji v nejbližší době ochutnám. Knihu mohu doporučit v dnešní turbulentní době jako laskavé a pohodové čtení, které vám alespoň trochu vrátí víru v setkávání lidí naživo, nejen ve virtuálním prostoru...

Kni-holka
09.02.2023 3 z 5

Toto je opravdu knihovna malých zázraků. Protože kolem jedné knihovny se celý příběh točí. Zde všechno začíná, ale rozhodně nekončí. Příběh zde vyprávěný je nadějeplným, láskyplným a tolik lidským počinem, který mě chytil za srdce. A je pravda, co říká. V životě se vám do rukou dostane mnoho knih, které vám nějak pomohou. A já se právě ocitla v situaci, kdy mě přečtení téhle knihy zbavilo mého čtecího bloku a opět mi navrátilo chuť číst. A za to jí děkuji.

Základním stavebním kamenem příběhu je ručně psaný seznam četby obsahující 8 knih, které jsou uvedeny větou: Mohlo by se vám hodit. A celá záhada kolem autora seznamu se táhne až do poslední stránky. Jsem ale pyšná, že jsem ho uhodla dřív. A základní pointou příběhu je žít, milovat, nezavírat se do sebe, neztrácet naději a radovat se ze života.

Každá kniha ze seznamu tam byla lehce popsána a bylo krásné sledovat, jak jednotlivé postavy v nich nacházeli spojitost se svým životem, se svými problémy. Jak je postavy natolik uchvátily, že je vídali i mimo knihy, byli s nimi na ulici, doma, v práci. Však se vám taky jistě někdy stalo, že jste se tak ponořili do příběhu, až jste měli pocit, že hlavní hrdiny vidíte na každém kroku a atmosféra prostředí se přelévá i do vašeho života. Já teda rozhodně.

Miretti
08.02.2023 5 z 5

Jsem nenapravitelný snílek. Věřím, že občas se věci stanou nejen tak, jak se stát mají , na dobro v lidech, na kouzelné příběhy, na spřízněné duše.
Tuhle knihu jsem našla v našem knihkupectví v regálu zlevněných knih z výlohy. Doma už nemám knihy kam dávat, spousta z nich čeká v nekonečné frontě na to, až si je přečtu. Ale tahle si o přečtení přímo říkala. A že jsem udělala dobře, bylo jasné po pár stranách. Už jen samotné téma knih je pro mě skoro posvátné, příběh, který paní autorka bravurně napsala, je ale hlavně o lidech v něm, o přátelství, lásce, naději a rodině. A tak, jak si ten kouzelný seznam knih "našel" ty správné lidi, tahle kniha si našla mě a naprosto mě uchvátila. Příběhů o obyčejných lidech, naději, knihách a životě samém totiž nikdy není dost. A kromě toho, že si přečtu zbývající knihy z onoho seznamu, určitě si vytvořím svůj. I já totiž ke knihám utíkám jako k přátelům a beru si z nich jen to nejlepší. Děkuji za tenhle zážitek.

Hesonit
06.02.2023

Příběh bez jakékoliv originální hlubší myšlenky (ačkoliv si ty ambice činí), zasazený do Británie, ale mohl by se odehrávat i jinde, protože z Británie a jejího ducha tam není nic. Nejde ani o problematiku indické komunity a jejího soužití s okolím. Autorka nás jednoduše postaví před fakt, že se v Británii chodí do madiru a pije masálá čaj. Budiž. Nic to ale nemění na faktu, že je to až otravná prezentace 9 knih, o nichž se smysluplně nedokážou pobavit ani hlavní postavy. Neustále přemítají, co by která literární postava v jejich situaci udělala, řekla a nikdy na to nepřijdou, stále dokola se jim dějí tytéž věci, až už i autorka usoudila, že do toho musí říznout a vytvořila až zbytečnou tragédii. Dialogy jsou slabé, ale co se musí nechat, atmosféru smutku, ztráty a osamění, které četba narušuje, kniha má.

VerronikaH
03.02.2023 4 z 5

Ze začátku jsem měla trošku problém se do knihy začíst, ale kladu to spíše za vinu seriálu Přátelé, od kterého jsem se v té době nedokázala odtrhnout. Poté jsem knize věnovala plnou pozornost a vyplatilo se to. Ke konci jsem si lehce poplakala. Nechyběl zde vývoj postav, čehož si cením. Náhled do indicko-anglické kultury byl zajímavý, i když mně osobně nijak blízký. Autorka však bravurně ukázala, jakou moc mohou mít knihy - jak dokáží člověka ovlivnit, jak pomáhají v těch nejtěžších chvílích najít novou víru v život. Myslím, že kniha potěší každého milovníka knih.

DreamerX9
02.02.2023 2 z 5

Soucit, klid a tajemství to bych asi přisoudila této knize. Četla se hezky jenom mo nesedl dèj ani propojení postav. Spis to bylo monotónní a některé kapitoly dosti táhlé nicméně odpočinkové

Kory98
29.01.2023 5 z 5

Téma záchrany knihovny či knihkupectví není v knihách neznámé, ale tady si s tím autorka poradila neotřelým způsobem. Zasadila to do příběhu o zdánlivě obyčejných lidech a jejich radostech i bolestech, a samotná záchrana knihovny nebyla podle mě hlavním zájmem. Všechny tyto lidi zásadním způsobem ovlivnily knihy. Byl to vlastně obyčejný seznam pár knih, které někdo sepsal a umožnil nacházet jej ostatním. Pár knih z tohoto seznamu jsem sama četla a vůbec se nedivím, že byly do takového seznamu použity. Kniha mě opravdu hodně zasáhla, tedy v pozitivním slova smyslu, protože jsem to od ní nečekala. A dvě krásné myšlenky z ní:
"Knížky se vždycky mění spolu s tím, kdo je čte."
"Knížky nám svět ukazují, ne schovávají."
Oběma musím dát za pravdu.

libuse6749
27.01.2023

Čtení a knihy mohou mít obrovsky pozitivní vliv na naše životy. Knihy nás mohou bavit, učit novým věcem a rozšiřovat naše obzory. Můžou nás také inspirovat k životním změnám a pomoci nám lépe pochopit svět kolem nás.

V tomto příběhu má hlavní roli seznam s doporučenou četbou několika vybraných knih. Kdo seznam sestavil, jaké knihy na seznamu jsou, kdo bude knihy číst? Nejen s vybranými knížkami vás seznámí starý pán Mukéš a mlaďoučká Alíša. Přestože je kniha plná smutku a trápení, je v ní plno síly a odhodlání to změnit k lepšímu.

Já si našla několik krásných citátů a myslím, že každý si tam najde místa, která ho chytnou za srdce.

„Na čtení není člověk nikdy starý.“
„Knížky jsou tak zvláštní. Je to jako nakukovat někomu do života. Jako když člověk někoho špehuje!“

Knihovna malých zázraků je plná lásky ke knihám a čtení. Je to skvělá kniha pro všechny milovníky knih a pro ty, kteří hledají inspiraci ke změně.

SBH
27.01.2023 1 z 5

(SPOILER) Převelice ráda si povídám o knížkách, takže tento román pro mě byla jasná volba. Ještě ke všemu ta vysoká hodnocení na Databázi.
Mno. Ano, o knihách se mluvilo. Jenže to nestačí. Pro opravdu dobrý román je zapotřebí ještě dalších složek, minimálně aspoň nějaký děj, bezpodmínečně živé a hluboké postavy, zábavné dialogy. Bohužel ve všech těchto složkách titul selhal.
Na stránkách se nedělo nic. Od začátku jsem čekala tragédii, ještě ke všemu přesně tu, k níž nakonec došlo. Osudy postav se k ní šinuly úmorným želvím tempem, a protože jsem tu katastrofu čekala, tak jsem nebyla odměněna ani překvapením, a ač vyhlášená plačka, z téhož důvodu mě minulo i emocionální vzepjetí.
Dobře, tak charaktery postav. Další velmi problematická část. Kus určený autorkou k porážce byl papírový a plochý, nic jsme o něm nevěděli, interakce s druhými působily rozporuplně. Na pohřbu mě udivilo, kolik přišlo přátel. Kde se tam vzali? Vždyť dotyčný se románem ploužil jako pouhý stín na pozadí.
Nejsympatičtější mi byl Mukéš, jeho rodinné trable si umím dobře představit. Akorát pořád nemůžu nějak pobrat, že to byl Ind, který se do Londýna stěhoval z Keni. Ne že by to nebylo možné, ale stejně pravděpodobně by mi připadlo, kdybych četla o Češích, kteří se do Rakouska přistěhovali ze Švédska.
Ne že by určené hlavní postavy ustrnuly ve svém vývoji, to ne. Na druhou stranu u všech proběhl stejný oblouk, což působilo opět minimálně nudně. A potom ty vsuvky s kapitolami jednotlivých členů komunity, kteří nacházeli kouzelné seznamy na různých místech, jo, nakonec to dalo jakýs takýs smysl, ovšem toto podání mi připadlo neohrabané a nedostatečně působivé.
Takže zbývá povídání o knihách, a i v tomto ohledu nastalo zklamání. Ano, každý máme právo sestavit svůj individuální seznam knih, které nás oslovily. Ale je zhola nemožné očekávat, že všem ostatním se budou líbit úplně stejně jako nám. Ale tady si všichni o všem mysleli totéž, měli stejný názor, všichni byli uchvácení a nadšení. To je opravdu naprostý nesmysl.
Bohužel velká očekávání nedošla ani malého naplnění. Mohla bych vyzdvihnout stylistiku a slušný překlad, dobrá, to ano, ale propad to nemůže zachránit. Za mě rozhodně ne-e.

Miška74
21.01.2023 4 z 5

Nemám ráda knížky u kterých brečím a u téhle jsem brečela. Musím říct, že se mi knížka líbila. Velmi mě zaujal příběh Alíšy, která je na brigádě v knihovně a přitom nemá ráda knížky. Stařičkému Mukesovi také knihy nic neříkají, ale přesto si najde díky osudu cestu do knihovny. Díky tajemnému seznamu četby si oba najdou cestu ke knížkám a vznikne mezi nimi přátelství. Kniha je sice ke konci smutná, ale jinak je moc hezká.

2022  83%Knihovna malých zázraků
2024  72%Zahrada za soumraku