Knihovna malých zázraků
Sara Nisha Adams
Objev zmuchlaného seznamu četby, zastrčeného do staré knížky v knihovně, je počátkem neobyčejné cesty. Seznam knih otevírá bránu k novým a nádherným světům, od věčných příběhů lásky a přátelství až k epické cestě chlapce s tygrem přes Tichý oceán, a to právě v okamžiku, kdy Alíša potřebuje uniknout od osobních starostí. A když vdovec Mukéš dorazí do knihovny, protože touží navázat vztah se svojí knihomolskou vnučkou, zasvětí ho Alíša do tajemství nalezeného seznamu četby. Nejistá teenagerka a osamělý dědeček tak zakládají neobyčejný čtenářský klub o dvou členech. Knihovna malých zázraků je inspirující a hřejivá óda na vyprávění a jeho moc přenášet nás do jiných světů, spojovat nás a připomínat nám, že nový začátek nás čeká už možná na další stránce…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , KontrastOriginální název:
The Reading List, 2021
Musím říct, že jsem se trochu obávala, že mě bude kniha nudit. Nakonec mě mile překvapila. Je to velmi milý příběh, který je i zamyšlení a tak nějak vás nutí na chvíli zpomalit. V knize se objevují neobvyklá jména ale to vůbec nevadí. Doporučuji
Seznam 10 knih a jim „odpovídající“ příběh z reálného života 2 lidí - Alíša a Mukéš, kteří mají své rodiny a přátele. Jejich perspektiva, prožitky, trápení, bolesti i radosti se odráží na poznání, které jim přečtené knihy dají. Každému něco, barvité jako lidské životy. Nedá se upřít, že tato kniha umí prolnout knihy s lidmi, resp. nás čtenáře a knihy co čteme.
Mám ráda knihy z prostředí knihoven a knihkupectví, proto tuto knížku hodnotím vysoko, za mě jedna z nejlepších....
Autorce se v této knize povedlo hezky poukázat na skutečnost, že knihy mají lidé spojené se vzpomínkami z dětství nebo s nějakou osobou a pomocí této nostalgie si k nim najdou cestu.
A také, že příběhy druhých (i fiktivní) nás mohou něco naučit a dovolit člověku odpoutat se od každodenního shonu či starostí. V knize nenajdete detailní psychologický rozbor postav, ale spíše jak se vývoj událostí jeví běžnému člověku a jak se s tím vyrovnává.
Místy se dozvíte spoilery z knih na seznamu. Takže pokud jste je nečetli něco se z děje dozvíte. Ale obsahy knih nejsou hlavní téma příběhu, tak jsou tam jen místech, kde se to hodí.
Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě. Je to takové milé čtení o silném přátelství, které vzniklo díky záhadnému seznamu knih. První polovinu jsem se nemohla začíst. Trochu mi vadili popisy děje knih ze seznamu, ale ne všechny. Knihu jsem nakonec přečetla rychle a ten konec byl úplně nejvíc nejlepší.
Hezký nápad. Měla jsem trochu problém se začíst, ale myslím, že si autorka vedla dobře. Je trochu zvláštní číst o životě Indů a jiných menšin v Londýně a vždy se "divili", když byli někde bílí, ale jelikož jsem v Londýně žila, tak vím, že je to ze života. Aniž bych chtěla něco prozrazovat, chvílemi je kniha dost smutná a někdy, hlavně ke konci, dojemná. Líbilo se mi, že se autorka nikdy neuchýlila ke klišé. Malá kritika ještě je, že to, jak postavy hodnotili některé knihy, hlavně Pýchu a předsudek, bylo příšerné, ale tady se hodí kritizovat spíš postavy než autorku. Líbilo se mi celé téma záchrany knihovny.
Pěkný námět a hezky se četla. Knihovny mají své kouzlo. Díky za seznam knih. Myslím, že každý čtenář má ten svůj, který mu přinesl radost a poznání.
Miluji knihy o knihách, navíc když je v nich tolik skrytých poselství. A tahle se opravdu povedla. Měla jsem chuť vypsat si všechny knihy ze seznamu a začíst se do nich, možná to jednou i udělám. Krásné čtení po všech stránkách.
Krásné zpracované téma. Viděla jsem se v něm. Knihy mě naučily odreagovat se, přijít na jiné myšlenky a tím pádem uzdravit. Sice ne úplně, ale bez knihy dnes nedám ani ránu.
Krásná kniha, s úžasným příběhem. Zpočátku jsem se nemohla začíst, do knihy se mi vlastně ani nechtělo, ale později jsem se nemohla odtrhnout. Prolnul se život postav se četnými knihami, příjemné čtení o životě, ztrátách, ale i nálezech, o tom, jak knihovna, knihy, lidé mohou člověku změnit život. Obě hlavní postavy prožívají těžké období, ale společnými silami, za pomoci knížek dokáží toto období překlenout.
Myslím, že potenciál knihy nebyl plně využit, ale i tak se jedná o krásnou knihu, kterou bych doporučila k přečtení.
Krásný příběh o životě a knihách, a o tom, jak moc dokáží knihy naše životy ovlivnit.
Začátek byl takový pomalejší, ale pak se vše pěkně rozběhlo. Vůbec jsem nečekala, že mě příběh o záhadném seznamu a nečekaném přátelství mezi sedmnáctiletou Alíšou a Mukéšem, kterému je přes sedmdesát, tak chytne.
"Knížky nám svět ukazují, ne schovávají."
"Knížky se vždycky mění spolu s tím, kdo je čte."
"Knihy mají moc uzdravovat."
Kniha mě fascinovala a mám v plánu si přečíst všechny knihy ze seznamu četby. Zatím jsem přečetla Jako zabít ptáčka a hodnotim skvěle.
Když jsem knihu rozečítala, neměla jsem velká očekávání, ten námět mi nepřišel moc nápaditý. A jazyk mi přišel takový školácky kostrbatý. Ale pak jsem se začetla a svištělo to jako o závod.
Kolem jednotlivých knížek ze seznamu se vedou docela zajímavé diskuse mezi postavami, ale ani tak nemám pocit, že by mi Knihovna malých zázraků něco naspoilovala. Snad všechny zmíněné knížky jsem si přidala na svůj TBR.
Příběhy postav jsou vlastně běžné, všednodenní, a přitom jsou jejich osudy tak vyhrocené. Samozřejmě o realističnosti nemá cenu se bavit, ale to po přečtení stejně vůbec neřešíte.
Líbilo se mi, jak autorka popisuje čtenářství. To jak čtení působilo na Alíšu, Mukéše a další, stejně tak Knihovna malých zázraků působila na mě. A to se mi nestává vždycky. Neuměla jsem si tedy představit, že bych se po dočtení knihy tak moc potřebovala s někým jedním podělit... Ale pak jsem knížku dočetla a byla jsem v háji. Protože jsem měla rozbitý mobil a najednou jsem se podělit o dojmy ani nemohla a hrozně to žralo.
Ten jazyk nebyl čistý, spousta až moc klišé frází... nicméně nic, co by čtivost brzdilo. Ale rozhodně se mnou knížka pohnula a kvituju, že má pozitivní východisko, je protkaná nadějí na lepší zítřky. Prostě taková pohádka s ponaučením.
Kniha je velmi laskavá a hladivá. A není to žádná sladká limonáda. Mukéš ani Alíša nemají lehký život.
Co udělá s lidskými osudy jeden lísteček se seznamem knih, to se v knize dočtete.
Kniha se mi svým způsobem líbila, občas jsem se tedy musela do čtení nutit, ale dávám i přes to 4 hvězdičky. Co se týče seznamu četby, nečetla jsem a po přečtení knihy nemám ani potřebu knihy vyhledat. Každá z knížek v sobě nesla poselství pro čtenáře. Díky seznamu, který Alíša našla v knize, mohla doporučit knihu Mukéšovi a zároveň si ji sama ze zvědavosti přečíst. S Mukéšem navázali přátelský vztah, kdy se o každé knize bavili. Mukéš i díky knihám začal nalézat vztah se svou vnučkou Prijou.
Kniha s dobrým námětem a hezkým poselstvím, že se nemáme uzavírat ve vlastní bublině, ať už nás potká v životě cokoli.
Líbil se mi příběh Mukéše, i když jsem si trochu musela zvykat na netradiční jména a indické názvy (některá jídla jsem si pro lepší představu i vygooglila, jak vlastně vypadají) . V dnešní době asi častý obrázek "starostlivosti" dětí o ovdovělého rodiče - dcerám stačí zanechat plno vzkazů na telefonu, ale nedejbože, aby si našel dalšího partnera...
Něco z uvedeného seznamu jsem četla, pár dalších knih mě zaujalo, ale
tuhle knihu mít v knihovničce nemusím.
Zvláštní. Knihu jsem četla dlouho, vždy jen po večerech nanejvýš pár kapitol. Zdálo se mi to takové utahané. Nápad, na kterém je postavený děj, se mi líbí. Ta myšlenka je pěkná. Alíša, uzavřená, ale svéhlavá knihovnice, se postupně sbližuje se staříkem Mukéšem. Každý z nich prožívá vlastní trápení. Ale naleznou jakési vysvobození v knihách a v příbězích. Ten tajemný seznam knih může být pro některé čtenáře inspirací, co si v budoucnu přečíst. Já si z něj někdy ráda něco přečtu. Ale to pitvání jednotlivých titulů, o čem že jsou, mi přišlo zdlouhavé a někdy už nudné. Nejvíc mě deptalo takové to "tajemno" okolo matky hlavní postavy. Nepochopila jsem celý ten její zoufalý stav a dopad na ostatní členy rodiny. Pozitivně hodnotím nahlédnutí do indické kultury a taky poselství knihy.
Nádherná kniha po všech stránkách, která v sobě nese mnohá poselství. Dlouho, opravdu dlouho, jsem nečetla knihu, která by se mi líbila natolik, že bych ji ráda dala víc než 5*. Tato kniha si zaslouží * mnohem víc.
A taky se vám stalo, že jste si všechny ty knihy ze seznamu chtěli přečíst, přestože jste třeba už některé četli a zařadili jste si je na svůj seznam knih ke čtení? Mně se to nejen že stalo, ale rovnou jsem přišla na to, jak z letošní čtenářské výzvy na tento seznam knížek přejít. Kniha Jako zabít ptáčka bude moje poslední kniha ze čtenářské výzvy (Kniha, jejíž název (či autor) zazněl v seriálu Přátelé) a plynule přejdu na seznam knih z knížky Knihovna malých zázraků :-)
Rozhodně kniha, kterou doporučuji.
stáří tajemství osamělost knihovny psychické problémy
2022 | Knihovna malých zázraků |
2024 | Zahrada za soumraku |
34/2024
Na začátku jsem byla z knihy trochu rozpačitá a nešlo se mi začíst. Alíša i Mukéš byli prostě zvláštní. Ale pak se začal děj odvíjet a najednou to bylo tak ohromně milý čtení, že jsem ani nechtěla přestávat. Ačkoliv jsem velký zastánce otvírání tématu psychického onemocnění, tak tady mi naopak přišlo super a žádoucí, že se v tom autorka moc nepatlala.
Bylo to opravdu krásné čtení, které mě (i přes ty smutné události) zahřálo u srdce. A autor seznamu je prostě...no uvidíte :-)
Dávám 75 % a jsem ráda, že jsem si do výzvy tuhle knihu vybrala!