Ferda v mraveništi
Ondřej Sekora
Veselé a vtipné vyprávění o příhodách uličnického mravence Ferdy a jeho přátel. Samostatné vydání třetí části "Knížky Ferdy Mravence". Pro mladší děti. Ferda se v přestrojení za rytíře vrací do mraveniště, kde ho čeká nejen spousta kamarádů, ale také další dobrodružství: stonožce na nohy přiváže kartáče a ta vyčistí celé mraveniště, hraje mravenčím dětem pohádku o zlé ježibabě, zjistí, jak se vlastně rodí mravenčí mimina, loví mravenčí krávy - zelené mšice. Ještě spousta dalších příhod čeká na veselého chlapíka s puntíkovaným šátkem.... celý text
Ferda, čtení mého dětství. A když jsme na jistého bratrance z dalekého kolene Jardu narazili s malým posluchačem ve 3. dobrodružství pavouka Čendy, jal jsem se v knihovně hledat to, co jsem pěknou řádku let nečetl. A našel právě tento třetí díl. Pamatuji si z něj detaily, ale ty nejlepší příběhy jsou očividně v dílech předchozích, musím tak hledat dál. Navíc je Ferda v Mraveništi divný mix krátkých příběhů a kapitol na sebe navazujících. A ještě s podivuhodnými vedlejšími postavami, na které si vůbec nevzpomínám. Ilustrace skvělé, hmyzáci přijímáni malým posluchačem s nadšením, ale když se kapitoly vzdalovaly "hmyzáctví" a přibližovaly rošťárnám, které mohou být v jakékoli jiné dětské knížce (a ne v mraveništi), pozornost upadala. Tak uvidíme, co další díly, jestli jen paměť nelakuje Ferdu na růžovo. :)
Ešte aj doma mám knihu o Ferdovi Mravcovi z detstva, ale v škôlke sme čítali túto a bavila aj mňa aj deti. Aj poučná aj vtipná, pekné ilustrácie. Určite odporúčam pre deti.
Mám doma vydání z roku 1947. Je to moje nejohmatanější kniha, která už v naší rodině prošla rukama tří generací /zatím/. Všichni u nás s nadšením poslouchají příběhy z mraveniště a očima hltají kouzelné ilustrace...věřím, že neexistuje nikdo, kdo se s touto nádhernou klasikou nesetkal.
Copak Ferda. Na toho se nedá zapomenout ani po létech. Úžasná a krásně čtivá dětská knížka o mimořádně sympatickém mravenečkovi s červeným šátkem kolem krku. Jeho dobrodružství jsem milovala a všechny knihy měly čestné místo v mé dětské knihovničce. A krásné kresby k tomu. Úžasné čtení a přenesení do dětské říše snů, kde je vše dovoleno.
Zdá se, že Ferda stále frčí, když je opětovně vydáván od roku 1938. Ale vůbec se tomu nedivím. Je to přece klasika!
Shodou okolností babi řešila mšice na růžích :)
Tak jsem jí poradil slunéčko sedmitečné (tu mrchu nevděčnou) a že mravenci si je pěstujou - ty mšice. Tak snad růže vykvetou, mravence tam nemáme.
Musím přiznat, že tuto knížku jsem měla moc ráda a to i přesto, že jsem jako malá neměla ráda hmyz - ale ty ilustrace mě dostaly a dokázaly mě vtáhnout do příběhu. Krásná kniha pro děti.
2. vydání této knihy.
Čte se snadno, pro děti je to zážitek, navíc jim rozvíjí představivost a rozšiřuje jejich slovní zásobu.
pohádky pro děti hmyz mravenci
1990 | Brouk Pytlík |
1978 | Kronika města Kocourkova |
2009 | Ferda Mravenec |
2004 | Knížka Ferdy Mravence |
1980 | Malované počasí |
Koupila jsem teď synovi, měl radost a já ještě větší, vrátilo mě to do dětství. Nádherná kniha i ilustrace.