Kočka, která žila na vysoké noze
Lilian Jackson Braun
Kočičí krimi série
Nájemní dům Casablanca má za sebou minulost víc než pestrou, konec však má být tristní. Hrozí demolice, a to nemůže Jim Qwilleran dopustit. Rozhodne se vrátit objektu bývalý lesk a slávu. Nastěhuje se tam i se svou siamskou rodinkou, avšak záhy zjistí, že tamní zdi nejsou prosyceny jen historií, ale i tajemstvím. A pohybuje se tam neznámý nepřítel, co ho tahá za nos a jeho kočky za chlupy! Je tam vůbec bezpečno? Prvotřídní detektiv amatér je v koncích... Ještě že se může spolehnout na odborníka kocoura, který má nejen vlohy, ale i bohaté zkušenosti.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2005 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
The Cat Who Lived High, 1990
Vzhledem k počtu přečtených dílů jsem byl hned doma. Tento díl byl opět líně plynoucí až letargický. Lehká akce se zrodila až v úplném závěru. Koko byl opět ten, který všechno ví a na kterýho si jen tak někdo nepřijde. Dobré počtení.
Opět milé čtení. Popis Casablanky a bytu hraběnky je úžasně živý, obojí bych ráda viděla. Detektivní linie je tady trochu okrajová, tak nějak vyplyne mimochodem k tomu příběhu celého domu a jeho obyvatel.
Jeho soused se skutečně jmenoval Keestra Hedrog, jak mu řekla paní Tuttleová. Jméno mu připadalo jako psané odzadu dopředu, a napadlo ho, že by si také mohl dát na dveře jmenovku se jménem Mij Narelliwq.
Přemítal o tom, co se za poslední léta se jmény stalo. V mateřském jazyce se objevila podivná nová slova a v telefonním seznamu zase nová, podivná jména. Mary, Betty a Ann byly nahrazeny Thedirami a Cherylinami. I ta nejobyčejnější jména se najednou psala komplikovaněji, jako Elizabette a Alyce, což všem způsobilo zbytečné potíže, nemluvě o času, proplýtvaného zbytečným vysvětlováním a opravami. (Jeho vlastní jméno, které se nezvykle psalo s Qw, přivádělo už třicet let vydavatele, sazeče a korektory k zoufalství, ale toho si nevšímal.)
Tento příběh zavede Qwilla a Koka zpátky na jih. Autorka použije u ní nezvyklou retrospektivu, která příběh pořádně napne. Celkově je Kočka, která žila na vysoké noze fajn, ale chybí mi jasný zločin a Pickax. Qwill a Koko už prostě patří na sever.
Přečetla jsem 21 knížek od Lilian Jackson Braun. Více jsem jich v naší knihovně nenašla. Je to příjemné oddychové čtení. příběhy Quilla a jeho siamských koček jsou roztomilé a nechybí tam zápletky, ani vraždy. Doporučuji.
Další perfektní díl...
Popis Casablancy se mi líbil tak, že jsme tu budovu úplně živě viděla před sebou - kéž bych se do ní mohla podívat..!
Co víc dodat, snad jen to, že bych taky chtěla, abych si mohla se svojí kočkou doma zahrát scrabble..
První knížka, kterou jsem od autorky četla. Mám ráda knihy, které mne vtáhnou do prostředí a popostrčí mou představivost. Takže se určitě podívám na další.
Přesně tak. A veliuce mě okouzlila letitá historie Casablancy a také okouzlující hráčka bridže v letech :)
Jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Změna prostředí je dost znát. Vždy, když tento díl čtu, cítím atmosféru velkoměsta i nepřítele, který se skrývá ve zdech Casablancy.
kočky vraždy detektivní a krimi romány novináři
2003 | Kočka, která uměla číst pozpátku |
2003 | Kočka, která okusovala ušák |
2003 | Kočka, která zhasínala světlo |
2010 | Kočka, která vyprávěla příběhy |
2004 | Kočka, která hrála Brahmse |
Opět pohodová detektivka, na kterou jsem již zvyklá a při čtení si vždy odpočinu. Koko dostál svým nadpřirozeným schopnostem a zase na vše přišel. Škoda, že Yum Yum pořád spala. :-)