Kocour Bob: Příběh o přátelství a naději
James Bowen
Kocour Bob série
1. díl >
Hledali se až se našli, aby jeden zachránil druhého. Poutavý, autobiograficky laděný příběh o přátelství mezi mladým muzikantem a jeho kocourem. Jednoho dne najde James na chodbě činžovního domu, ve kterém bydlí, zraněného zrzavého kocoura. Zprvu si myslí, že zvíře patří někomu ze sousedů, ale když se o něj po několika dnech nikdo nepřihlásí, ujme se ho. Pojmenuje ho Bob, vyléčí ho a stanou se z nich nerozluční přátelé. James už ledacos prožil, má za sebou zkušenost s drogovou závislostí, které se dokázal zbavit, a na živobytí si vydělává jako pouliční muzikant v Londýně. Žije z ruky do úst a domácí mazlíček je to poslední, co potřebuje. Jak se brzy přesvědčí, Bob není jen tak nějaký obyčejný kocour…... celý text
Literatura světová Příroda, zvířata Příběhy
Vydáno: 2023 , Knižní klubOriginální název:
A Street Cat Named Bob: How One Man and His Cat Found Hope on the Streets, 2012
Přečetla jsem knihu za 3 dny. Byla úžasná. Je pěkné, že se ještě najdou lidi, kterým nevadí pouliční kočky.
Jsem ráda,že když Bob utekl, zase se našel a že se Autorovi daří lépe. Vím, jak je těžké postarat se o sebe a ještě o svého mazlíčka.
Kniha mé očekávání naplnila, neplesám nad slohem autora, ale na to že neni žádný spisovatel se skvěle četla. Dříve jsem byla skeptická ke všem bezdomovcům a feťákům co na ulicích potkávám. Bylo mi jich líto, ale pořád jsem myslela že neni tak složité se ze závislosti a z ulice vyhrabat, no abych se dostala k pointě. Příběh mi celou tuto problematiku pomohl pochopit. Bezpochyby je Bob výmečný kocor a je dobře že se z Jamesem poznali.
Před 2 dny jsem ji jedním dechem přečetla a byla nadšena. Vlastně se potkali v pravý čas, když byli oba v nouzi a stali se nerozlučnými přáteli. Jako milovnice koček mám velkou radost, že se Bobovi daří moc dobře.
Zprvu jsem byla dost skeptická, ale pak jsem se začetla. Jak už bylo psáno níže, je to taková oddychovka s příběhem ze života. Kdyby každá kočka vyléčila jednoho závislého, tak by to bylo fajn :-).
Žádný literární trhák to není, / Bowen není spisovatel/ ale oddychové čtení ano. Kdo má rád kočky, tak se mu Bob musí líbit.
Milá kniha, milý příběh, dobrý konec, zvířata jsou opravdu kouzelná a přátelé za každé situace.
Velice milá "jednohubka", u které jsem nemusela moc přemýšlet (velmi milá změna). Moc hezký příběh.
Souhlasím s Agatha84, sloh je katastrofa, doufala jsem v něco zajímavého, celá kniha mi přijde spíš jako výpověď ublíženého člověka než jako příběh ze života.
Ač věřím,že příběh to je poučný,těžce nezvládám styl vyprávění a hned zkraje odkládám. Nehodnotím, ale zároveň nedoporučuji,pokud nejste připraveni na sloh žáka prvního stupně.
Krásný pravdivý příběh, který mi doporučila slečna z festivalu. Jelikož mám ráda kočky hned jsem si ji musela koupit. Bob je super kocour, který držel Jamese nad vodou. Jejich putování do ulic bylo zajímavé. Ukazovali se jak horší tak i lepší stránky člověka, když reagovali na Jamese a Boba. Pro kočkomili a ostatním vřele doporučuju.
Než začnu se samotným hodnocením, musím tu zmínit jednu věc-nemám rád kočky!
Na knihu jsem v knihovně narazil úplně náhodou, a protože jsem si nevybral nic jiného, půjčil jsem si ji. A víte co? Nelituju toho. Kniha mě hrozně dojala, cením si autorovu odvahu, že dokázal otevřeně psát o své temné minulosti a taky samozřejmě jeho lásku ke zvířatům. Takže i přesto, že kočky opravdu moc nemusím a mám mnohem radši psy, kniha mě naprosto uchvátila a díky ní jsem si ke kočkám vybudoval lepší vztah.
Hezká, příjemná knížka o krásném přátelství autora s kocourem Bobem a zároveň upřímná zpověď Jamese Bowena o tom, jak se zbavoval drogové závislosti. Nádherný vztah člověka se zvířetem, kde na konci zůstává otázka, kdo komu vlastně pomohl. James Bobovi nebo Bob Jamesovi? Člověk by neměl být sám a oba měli veliké štěstí, že se našli. Knížka pro každého kočkomila jako stvořená, pobaví, potěší, zlepší náladu. Věřím, že i v dalších dílech se naší dvojici povede dobře.
Naprosto mě tato kniha uchvátila. Musím říct, že jsem nejprve viděla film, pak jsem ho viděla v tom samém týdnu ještě jednou a v pátek běžela do knihkupectví, protože jsem si to zkrátka musela přečíst. A měla jsem to hodně rychle za sebou, což mě mrzelo, ale už čtu dvojku a doufám, že brzy vydají jeho další v češtině. Bob je zkrátka skvělý!
Páni ...
Obdivuji, že autor dokázal napsat otevřeně o svém životě (drogové závislosti) a úžasně vyprávět o svém neobyčejném výjimečném příteli...
Tento příběh chytne za srdce každého člověka, který má emoce, miluje zvířata a také v životě klesl na své dno...
„Bob je můj nejlepší kamarád a přivedl mě k jinému - a lepšímu - způsobu života. Oplátkou nepožaduje nic složitého ani nereálného. Potřebuje jenom, abych se o něj staral. A přesně to dělám.“
Pro člověka, který nepoznal šikmou plochu drogové závislosti, je to možná jen obyčejné vyprávění jednoho feťáka, který ani moc vyprávět neumí. Pro ty, co poznali tohle dno, je v tom určitě mnohem (mnohem!) víc, a pro kočkomily z obou kategorií je Bob bonusem navíc. Sečteno a podtrženo je to milá knížka - víc svým chlupatým obsahem, než poněkud kostrbatou formou - dalo by se říct, že je to slabá knížka se silným poselstvím. Tak silným, že přebije všechny literární nedostatky.
Když má člověk pro co, resp. pro koho žít, jde všechno mnohem snáz. To si jednoho dne ke svému překvapení uvědomil i James Bowen. V téhle knize nejde o to, čím byl, ale jak naložil s hozenou rukavicí v podobě kocoura Boba, protože ten v něm dokázal vykřesat jiskřičku smyslu života.
„Každý potřebuje přítele, jako je Bob. Měl jsem velké štěstí, že jsem jednoho takového našel...“
Velmi jemný a dojemný příběh, krásný... Jak se s pomocí mazlíčka jde dostat ze dna.. A také jak je to někdy těžké.. Velmi vřele doporučuji :-)
drogy kočky závislost, narkomanie zfilmováno chudoba, bída člověk a zvíře podle skutečných událostí příběhy o zvířatech
2013 | Kocour Bob: Příběh o přátelství a naději |
2015 | Svět podle Boba: Nová dobrodružství nezvyklé dvojice |
2019 | Kocour Bob a jeho životní moudrost |
2015 | Škůdce / Kocour Bob / Sestry / Nejdelší jízda |
Krásný, silný a dojemný příběh o síle přátelství, víře a naději. James a Bob mě dostali a těžko jsem se s nimi loučila. Občas, když mívám špatnou náladu, nebo se cítím mizerně, se podívám na pár jejich videí na youtube a hned je mi mnohem líp :)