Komiksová Kytice

Komiksová Kytice
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316501/bmid_komiksova-kytice-ifE-316501.jpg 5 278 278

Komiksová Kytice je vizuální adaptace slavné sbírky básní Karla Jaromíra Erbena, která přináší tuto klasiku v nové, hororové podobě. Jde o první projekt z dílny Českého Grimma, který nabízí nejen komiksové zpracování Kytice, ale i manuál pro čtení a pochopení její hluboké symboliky. Publikace obsahuje 11 komiksových adaptací jednotlivých balad, přičemž každou ilustroval jiný umělec, což zajišťuje rozmanitost stylů a zpracování. Představujeme vám Kytici, jakou svět dosud neviděl – bez Lilie, ale se Svatojánskou nocí, přičemž balady jsou seřazeny dle původního autorova záměru. Souborné dílo je obohaceno o výklad symboliky od doc. Jana Kajfosze, CSc. Tento odborný komentář, který pomohl mnoha maturantům při jejich zkouškách dospělosti, poskytuje čtenáři hlubší porozumění a nové pohledy na Erbenovo dílo. Komiksová Kytice je určena nejen milovníkům klasické literatury, ale i těm, kteří ocení moderní a vizuálně poutavé zpracování. Objevte temnou krásu Erbenových balad a ponořte se do světa hororu, jaký jste dosud neznali.... celý text

Pitbullka
07.01.2017 5 z 5

Miluji Kytici a tohle provedení je prostě perfektní. Líbí se mi, že za komiksem je vždy přímo i originál balady. Věřím, že takhle přijdou klasice na chuť i mladší ročníky, které by Kytici jinak nečetly.

jiri77
07.01.2017 5 z 5

Jedna z perel české literatury v komiksovém kabátě se povedla na jedničku. Naprosto nádherná kniha ,kde po komiksu vždy následuje balada v textové formě. Autoři komiksu se nebáli děj některých balad umístit do dnešní doby,co ještě umocní zážitek z tak skvělých balad jako jsou Vodník,Svatební košile,Zlatý kolovrat atd .Jedna z nejkrásnějších knih mé knihovničky.

qydko
06.01.2017 5 z 5

Kytici jsem zbožňovala jako dítě. Byla to moje úplně první a nejoblíbenější hororová kniha. Ráda jsem se k ní vrátila a blaženě si pochrochtávala nad luxusními ilustracemi. Skvělý nápad vydavatelů a pro mě nový klenot mojí osobní knihovny.

demlice
05.01.2017 5 z 5

Bomba! Musím říct, že tohle je opravdu povedený kousek... Zapřísáhlé milovníky tohoto původního díla to může kapánek pohoršit - přece jenom komiks není úplně standardní podání české literární klasiky, ale u mě zabodoval. Poprvé jsem si tohohle kousku všimla v knihkupectví a okamžitě jsem po něm zatoužila. Shodou náhod jsem knihu otevřela na Svatební košili, ta je mou nejoblíbenější, a musím uznat - naháněla mi hrůzu! Klobouk dolů před kresbami jednotlivých umělců. Někteří si vyložili balady skutečně osobitě.
Co jsem u knihy rovněž velice ocenila, bylo následné podání balad v klasické formě. Takže konečná podoba je následující: Komiks a hned po něm balada.
Jednoznačně palec nahoru. Po dlouhé době něco opravdu originálního :-)

eva9749
02.01.2017 5 z 5

Moc krásná kniha. Balady jsem si pěkně zopakovala a pak se jen kochala komiksy. Nejvíce se mi líbil Holoubek, Svatební košile a Záhořovo lože.

AndyTheReader
31.12.2016 5 z 5

Originální a opravdu okulahodící pojetí klasického díla české literatury. Každá z jedenácti balad je zde zpracována komiksovou formou, načež vždy následuje její kompletní textové znění. Výjimku tvoří dvě písně - Kytice a Věštkyně, které uvádějí, respektive uzavírají celou sbírku. Ty jsou zpracovány ve formě ilustrovaného veršovaného textu. Asi největší rozdíl Komiksové Kytice od běžných vydání je ten, že tato neobsahuje baladu Lilie, naopak je v ní zahrnuta Erbenem nikdy nedokončená a nevydaná balada Svatojánská noc.

Každou dílčí baladu unikátním způsobem oživil jiný ilustrátor a celá sbírka tak tvoří žánrově i dobově velmi pestrý (nejen) vizuální zážitek. Těžko se mi tedy hodnotí, které grafické zpracování je hezčí/lepší/povedenější. Takřka instantně jsem si však oblíbil noirové pojetí balady Holoubek, hororově-fantaskní Svatojánskou noc a zejména temně "havraní" (a bohužel ze všech balad zřejmě nejkratší) Dceřinu kletbu.

Musím také ocenit závěrečnou pasáž knihy zvanou Symbolika. Ta slouží jednak jako určitý manuál jak číst Erbenovu Kytici, respektive jak rozpoznávat a chápat skryté symboly, znamení, významy či poselství jednotlivých balad. Zároveň představuje odbornou úvahu o otázce lidové slovesnosti a jejím (odlišným) vnímáním v dobách minulých a současných.