Bosambo
Edgar Wallace
Komisař Sanders série
Dobrodružné příhody černošského náčelníka Bosamby, mazaného chlapíka, který se postavil na stranu zákona. Pro slavného autora detektivek je toto dílo, situované do Afriky, netypické svou formou i obsahem. Kmenové půtky a boje, obchod s otroky aj. jsou zde vylíčeny s velkým citem pro myšlení primitivních domorodců a se suchým, místy až černým humorem. Je to spíše soubor volně navazujících příběhů, jejichž hrdinou se většinou stává někdejší zloděj, nyní ctěný náčelník Bosambo. (www.pitaval.cz)... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1933 , Karel VoleskýOriginální název:
Bosambo of the River, 1914
Možná by se to dneska dalo chápat jako středoafrická (koloniální) satira, ale autor to tak asi ve své době nemyslel. Nezaujalo, odloženo.
Autorovy detektivky mám ráda, ale prostředí afrických domorodých kmenů mi nesedělo, i když mě některé Bosambovy kousky pobavily.
Příběh náčelníka Bosamby, boje a obchodování s otroky. Od autora jsem četla více knížek a musím říct, že tato kniha mi k němu nějak nesedí.
Čekal jsem něco jako je Gauner, jen v africkém prostředí. Dostal jsem cosi, co není ani detektivka, ani dobrodružný příběh.
Do knihy se mi moc nechtělo,divný název,černoušci,co to bude?Pak jsem Bosamba přečetl na jeden zátah a místy se hlasitě smál,což není nad knížkou mým zvykem.Povídky jsou vtipné a přitom napínavé,místy i drsné.Všechny prvky jsou ale vyvážené a dílo není o nic horší než pozdější slavné detektivky.Myslel jsem si,že autora dobře znám,ale opět mne překvapil.Lišácký král Bosambo a hlavně britský koloniální správce Sanders znají své svěřence dokonale a nedají se přelstít,i když to někteří zkouší i násilím.Kniha mě opravdu příjemně překvapila a pobavila.
Jedině je dlužno podotknout,že styl a téma asi více osloví mužskou část čtenářů.
Velmi málo kdy odkládám knížku nedočtenou. Tentokrát jsem to opravdu nezvládla. Nějak jsme si s autorem nepadli do oka. Tématika bojů mezi černošskými náčelníky a čekání, kdo komu zase ukradne kozu a kdy ji upeče a sní mi není nijak blízká. Podle anotace u titulu jsem čekala něco jako příběhy První dámské detektivní kanceláře nebo Písařská škola v Kalahari od Alex. McCall Smith, které se mi moc líbily. Tohle mi fakt nesedlo.
1992 | Mrtvé oči Londýna |
1930 | Černý opat |
1932 | Zelený Lučištník |
1970 | Žabí bratrstvo |
1992 | Smečka děsu |
Náčelník Bosambo je všemi mastmi mazaný.