Konec hodokvasu
Zora Beráková
Historický román z předbělohorské doby popisuje čtyři desetiletí pestrých osudů české vládnoucí aristokracie až k roku 1620. Štědře rozmáchlý děj pokrývá čtyřicet let českých dějin: dobu vlády Rudolfa II., korunovaci jeho bratra Matyáše, Rudolfovu smrt, pražskou defenestraci a stavovské povstání, to vše ukončeno osudným datem bělohorské bitvy. Na pozadí dějinných událostí a mocenských zájmů se odvíjí útržky ze života několika šlechtických rodů (Lobkoviců, Rožmberků...), zejména jejich ženské poloviny, jíž nahlédneme až do lože. Dramata se odehrávají většinou v Praze v blízkosti císařského dvora, ale i na dalších aristokratických sídlech. Román hýří jmény známých osobností a autorce se přitom podařilo obestřít mnohokrát publikovaná historická fakta pelem ženské intimity. I při svém značném rozsahu jde o poutavé čtení.... celý text
Mé úplně první setkání s autorkou, které jsem byla odhodlaná ohodnotit plným počtem bodů ... a to celých 300 stran románu Konec hodokvasu. Text čítá 413 stran, z čehož lze usuzovat, že posledních sto stran bylo nudných. Alespoň pro mě. Ano, můžete namítat, že se vyžívám v prostoduchých popisech mezilidských vztahů a klepat si na čelo, jak se mohu nudit u popisu něčeho tak zásadního pro českou historii, čímž bitva na Bílé hoře bezesporu je, ale toho popisného a odosobněného politikaření na posledních stranách bylo na mě zkrátka už moc. Proto ne plný počet bodů, ale pouze takřka plný počet.
Mé první setkání se spisovatelkou Zorou Beránkovou dopadlo na výbornou. Velmi čtivý historický román však z mého pohledu postrádal trošku více akčnějšího spádu. Proto jen ty čtyři hvězdy. Ale byl jsem spokojen a nyní čtu volné pokračování s názvem "Marné návraty".
Velice čtivě napsaná kniha, ve které jsou vylíčeny události,
které předcházely bitvě na Bílé hoře.I přes to,že jsem věděla jak bitva dopadne,musela jsem fandit Matyášovi z Thurnu.Také v ní bylo výborně ukázané,jak už tehdejší vládnoucí třída šla po penězích a úředníci byli možná horší než dnes,viz Slavata s Martinicem.
Naprosto skvěle napsaná kniha, krásně a čtivě popisuje běh našich dějin,veducích k bitvě na Bíle hoře...díky za ni...
Kniha má bohatý obsah a živé postavy. Dvůr Rudolfa II. mi sice místy až příliš připomíná obrázky z oblíbené pohádky o císařově pekaři, ale to už je autorovo právo. Můžu doporučit každému, koho rudolfínská doba zajímá a kdo potřebuje získat informace o událostech, které provázely Rudolfův skon a co následovalo po něm. Smutná doba pro naši zem.
Skvělá kniha i když jsem si přehodila díly-nevadilo to. V tomto historickém rozsáhlém románu je zachyceno čtyřicet let před bělohorskou bitvou za vlády Rudolfa II. Rukopis byl odměněn v roce 2005 cenou Františka Langra.
Velmi poutavě napsaný historický román. Hlavními hrdiny jsou sice Polyxena z Pernštejna a Jindřich Matyáš Thurn, ale kromě románového líčení jejich osudů nám autorka přibližuje dobu českých dějin od panování Rudolfa II. až po porážku stavovského povstání a popravu jejich hlavních vůdců na Staroměstkém náměstí.. Historické postavy, které zde vystupují, jsou popisovány jako živí lidé se svými radostmi, starostmi, nadějemi i prohrami. Zájemcům o historii a hlavně bouřlivé období 17. století mohu jen doporučit.
aristokracie, šlechta 17. století Rudolf II. Habsburský, 1552–1612 stavovské povstání 1618-1620 Bílá hora historické romány
2012 | Zimní královna |
2009 | Po meči i po přeslici |
2007 | Konec hodokvasu |
2016 | Fantom staré pevnosti |
2017 | Vraždy v hotelu |
Velkolepá freska z bouřlivého období českých dějin. Začíná zlatými rudolfinskými časy, končí pokořující bitvou na Bílé hoře.
Tahle kniha chce čas, nelze ji přečíst za pár dní, musí se pečlivě procítit a prožít, a na oplátku vám otevře dveře do barvité historie.
Při čtení mě často napadalo, jaká je škoda, že nemáme více filmů z tohoto období.
Nedávám plný počet, protože, ačkoli je příběh skvělý, styl psaní je mnohdy až příliš zkratkovitý. Kniha nemá žádného hlavního hrdinu, skáče od postavy k postavě, od tématu k tématu, nikde se nezastaví natolik dlouho, abychom se s postavou a situací mohli propojit.
Což je na jednu stranu škoda, na druhou stranu uznávám, že takto se paní Berákové podařilo vtěsnat 30 bouřlivých let do únosných 400 stran.