Konec kouzelného talismanu
Tapani Bagge , Menna Elfyn , Gabriel Rosenstock , Miguel Desclot
Anna dostane k narozeninám od své tety, laponské šamanky, kouzelný váček ze sobí kůže. Anna je z dárku zklamaná, netuší však, jaké mocné kouzlo talisman ukrývá. Zato její bratr Niko v jeho magické schopnosti uvěří hned a zašeptá do váčku, že by chtěl prožít úžasné dobrodružství. V tu chvíli jsou obě děti uneseny kouzelnou silou, proti níž se nemohou vzepřít, a letí pryč – ze svého pokoje, domu, města, země… Alexandra Buchler dala piatim spisovateľom z piatich rôznych zemí možnosť zúčastniť sa projektu Katalánskeho ústavu pre písomníctvo. Mali spolu napísať knihu pre deti "O všetkom, čo je pre nich dôležité a čo bude deti baviť". Nakoniec príbeh napísali v angličtine, a každý ho mal preložiť, alebo skôr voľne prerozprávať do svojej materštiny. Na knihe sa podielali Tapani Bagge z Fínska, Iva Procházková z Česka, Menna Elfyn z Walesu, Gabriel Rosenstock z Írska a Miquel Desclot z Katalánska.... celý text
Kniha mě moc bavila. Když jsem jí na základní škole četla, nadchnul mě příběh i styl, kterým byla psána. A hlavně jsem ocenila shrnutí na začátku všech kapitol. Výborně se podle toho dělal čtenářský deník.
Autoři knihy
finská, 1962 Menna Elfyn
velšská, 1952 Gabriel Rosenstock
irská Miguel Desclot
španělská
Dostala jsem ji jako knihu vyřazenou z knihovny a mile mě překvapila.
Ano, na dnešní čtenáře je to opět moc dlouhé, málo akční (?) i málo obrázkové, ale já mám ráda knihy Ivy Procházkové, takže tady jsem si lebedila. Vzteklá a otrávená Anna mě docela vytáčela, ale věřila jsem jí každé slovo. Rozesmátého a vždy dobře naladěného Nika jsem obdivovala a teta Aila byla úžasná, jak už některé tety (i jedna moje) dovedou být. Samotný nápad - kniha pěti autorů, odehrávající se v pěti evropských zemích, a převedená do jazyka jedné z nich právě oním "domácím" autorem - mi připadal zajímavý a výsledek oceňuju. Jen se obávám, že v naší knihovně velmi pravděpodobně budu jediná . . .
"Lehla si vedle Nika a upřela pohled na oblohu prosvítající mezi větvemi stromu. Byla unavená. Zažila toho v poslední době tolik jako nikdy předtím. Nejenže se podívala do zemí, o kterých se jí dřív ani nesnilo, ale poznala spoustu nových lidí. Většina z nich byla úplně jiná než její známí v Hämeenlinna. Mysleli jinak, chovali se jinak, měli jiné představy o tom, co je a co není důležité."