Konec plýtvání jídlem
kolektiv autorů
Plýtvání se týká nás všech – a my všichni s tím můžeme něco dělat! Než se potraviny dostanou na náš stůl, zmizí v odpadcích průměrně jedna třetina z nich, z toho přibližně polovinu vyhodíme doma. Prostřednictvím této knihy vám chceme ukázat, jak každý z nás může plýtvání omezit, tím chránit životní prostředí a také ušetřit.... celý text
Literatura naučná Kuchařky Ekologie, životní prostředí
Vydáno: 2020 , KazdaOriginální název:
Wirf mich nicht weg – Das Lebensmittelsparbuch. Mehr als 333 nachhaltige Recepte und Ideen ge-gen Lebesmittelverschwenun
více info...
Přidat komentář


Skvělá kniha s opravdu (některými) netradičními recepty. Kniha je ctiva, má spoustu tipů a triků jak neplytvat jídlem a i ten nejotrlejsi zastánce nevyhazovani jídla jako já si v knize najde spoustu nápadů, jak jeho životní styl ještě více vylepšit :)


Jsem moc ráda, že jsem knihu objevila a mám ji doma. Je to studnice dobrých a hlavně praktických rad pro lidi, kteří se zamýšlí nad tím, jak hospodaří a co by ještě mohli vylepšit. Ukáže nám návod na to, jak můžeme lépe a ekonomičtěji nakupovat, jak zbytečně nevyhazovat jídlo a jak potraviny správně uchovávat, abychom výrazně prodloužili jejich trvanlivost.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.


Skvělá knížka! Netušila jsem, co všechno z toho, co vyhazuju, je normálně jedlé. Knížka obsahuje opravdu velké množství tipů, jak uchovávat potraviny krátkodobě i dlouhodobě, jak využít už jednou použité suroviny (např. kávovou sedlinu či čaj), recepty s květákovým, ředkvičkovým nebo třeba kedlubnovým listím (které jsou dokonce zdravější než zelenina sama) a taky tipy na výrobu domácí kosmetiky (peelingy, masky, vlasové oplachy na tónování barvy vlasů) i čistících prostředků (jar na nádobí, čím nahradit aviváž apod.) nebo třeba hnojiv a odpuzovačů hmyzu. Určitě doporučuji všem, kdo se snaží minimalizovat odpad v domácnosti, hledají šetrné varianty produktů, které běžně kupují, nebo prostě jen chtějí ušetřit a zároveň nerezignovat na kvalitu.
Výborná čitateľná kniha, kde nájdete veľa receptov a tipov, ako využiť aj zvyšky jedál, zeleniny a ovocia, o ktorých ste doteraz možno nepočuli, napr. kôstka z avokáda a pod. Je v nej viac než 333 udržateľných receptov a nápadov ako bezo zvyšku zužitkovať potraviny a ich pre niekoho nejedlé časti. Veľmi často sa k nej vraciam a skúšam nové recepty a možnosti ďalšieho využitia potravín.:) Páči sa mi aj, že je vytlačená na ekologickom recyklovateľnom papieri s certifikátom FCS. Vďaka tejto knihe som tiež objavila webstránku s ďalšími skvelými receptami a tipmi ako na zvyšky v nemčine: smarticular.net, tak aspoň sa čo-to naučím po nemecky.:)