Koruna otráveného stromu
Vlaďka Sacká
Skryli skutečnost za mýtus a svět se nikdy nedozvěděl pravdu o Filadelfském experimentu, jehož důsledky v současnosti pošlou Adama Turnera, britského vojáka a veterána z Afghánistánu, na nejnebezpečnější misi jeho života. Vycvičený profesionál se ocitá ve vzdáleném cizím světě ovládaném šíleným císařem, kde lidský život nemá žádnou hodnotu a praktikování magie znamená jistou smrt. Stává se loutkou ve hře o moc, v jejímž srdci dřímá strach z odkazu Rudé císařovny a proroctví o Prvorozeném. Podaří se Adamovi na tomto podivném místě přežít? Dokáže napravit staré chyby a zachránit své druhy ve zbrani, než bude pozdě? Komu může skutečně věřit? A má vůbec smysl bojovat v cizí válce? Cesta Adama zavede do mnoha koutů tohoto krutého, nehostinného světa, kde na něho čeká spousta nástrah, a on bude potřebovat pomoc čarodějky, zabijáka i ostříleného ochránce, aby jim dokázal čelit a splnil úkol, který si vytyčil.... celý text
Ze začátku to člověka vtáhne do děje a následně se to vleče, aby konec utekl paradoxně až příliš rychle. Knížka, která trochu pracuje s několika konspiračními teoriemi, které nechybí tajemno, magie, technologie, nápad, ale dohromady to za mě nějak nefunguje. Jako příběh je to prostě... divné.
Za mě ne, příliš rozvláčné, hutné, jako deka přes hlavu. Dočetla jsem do poloviny a vzdala to. Hlavní hrdinové,až na pár akci, pouze jedou někam hledat někoho. Možná na ni pro mě nebyla vhodná doba,ale určitě své nadšence si najde
Mě se to kupodivu dost líbilo. Úplně se mi změnil vkus a najít teď něco uspokojujícího, čemu bych byla schpna napsat upřímný komentář, se hledá těžko. Takže, prostě se mi tato kniha líbila. Více až od půlky. Libil se mi humor, vzájemné špičkování postav a musím říct, že i pro mě, zajímavý, nečekaný konec.
Zvláštní kniha. Začátek mě úplně lapil. miluju scifi a pokud je ještě cestování na jiné světy, je to boží. Ale, někde v půlce jsem se začala zadrhávat. Hlavní hrdinové se čas od času objevili z ničeho nic někde jinde, bez vysvětlení přešli z místa A do místa B. Rozloučili se a pak se zase v tom nejlepším jako náhodou setkali. Bylo tam přeskakování až moc a hlavně na konci, tam to vzalo spád a nezbylo místo pro nějaké vysvětlení. Epilog nás teda připravil asi na další pokračování, ale já nevím....Takové, jako když koukáte na SG1, ale vynecháte řadu, další dokoukáte a vynecháte dvě a tak stále znovu až je konec a vy nevíte a nemáte odpovědi na spoustu otázek.
Adam se mi ale líbil a nechám se překvapit. Snad najdeme vysvětlení.
Vedle našeho světa, tak jak ho známe, existuje i jiný svět. Édegom. Je to kruté a nemilosrdné místo ovládané šíleným císařem, který nehledí na blaho lidu, ale obává se svého nástupce. Narazíte tu na smrtící bouře, jedovaté rostliny, nebezpečné tvory a obyvatele několika ras. Svět, který voják Adam Turner během své mise navštíví, se čtenáři dostane pod kůži. Experiment, o kterém nikdo na zemi neví, skrývá víc tajemství a nezodpovězených otázek, než by Adam čekal. Putuje novým světem, aby zachránil parťáky a neúmyslně se zamotává do zdejší války, která je na spadnutí. Čtivé, kruté, vtipné a akcí nabité.
Autorka Vlaďka Sacká představuje v Koruně otráveného stromu svět, který nabízí všechno. Zajímavé místní klima, kulturu, "lidské" rasy, magii a byť to zprvu zní jako čistokrevná fantasy, o slovo se tu hlásí i prvky thrilleru a sci-fi. Začátek a první setkání se světem a hrdiny je drsný, poutavý a zkrátka chcete vědět, co se z toho vyvrbí dál. Velká část příběhu je nabitá akcí, ale objevují se i části, které některým čtenářům můžou přijít rozvláčné.
O světě Édegom by se dalo povídat dlouho, proto se pojďme podívat na postavy. Adam Turner je voják každým coulem a jeho cíl je jasný. Najít v tomhle krutém světě zbylé parťáky a dostat je zpět domů k jejich rodinám. Ovšem na tento úkol sám nestačí. Společnost mu dělá krásná malé čarodějnice Arial, která velkou část knihy působí jako chladný ledovec, který nic a nikdo nerozhází a krutý svět, který je jejím domovem, zná jako své boty. Charakter čarodějky mi moc nesedl a z mého čistě subjektivního pohledu ani po 400 přečtených stranách nejsem schopna říct, jaká vlastně byla.
Koruna otráveného stromu má i přes promakaný svět pár mušek. Akčních scén je tu spousta, ovšem občas se skoky mezi nimi děly až moc rychle. Měla jsem pocit, že hrdinové mají sedmimílové boty a přesunou se z místa A v jedné kapitole do místa B v té druhé, kde jde všem o krk a voilà - hrdinové jsou přesně tam kde mají být, v ten správný čas, aby vše zachránili. Jde ale o detail, mušku, kterou Stopař chytne v letu a rozdrtí mezi prsty dřív, než nad ní začne čtenář moc dumat. A věřte mi, při setkání se Stopařem by byly mušky to poslední, na co byste pomysleli.
Nedočkavě vyhlížím pokračování! Příběh z Koruny je sice tak nějak ukončený, ALE! Epilog krásně zamíchá kartami. Autorka si perfektně připravila půdo pro další díl a věřte mi, po dočtení budete chtít pokračování hned! Takže než nám vyjde druhý díl, utíkejte pro ten první a spolu s Adamem prozkoumejte, co všechno vám svět Édegom může nabídnout.
Zvláštní, kam cesty člověka občas zavedou. Třeba moje práce a stream s @jiri_klecka, který proběhl na mém instagramu, mě přivedly k téhle knížce a její autorce. A sem za to moc ráda, protože kromě výborně propracované fantasy s prvky thrilleru, což je, jen tak mimochodem, fakt zajímá kombinace.
Krom toho je to dost silná a hluboká sonda do psychologie člověka, do její pokřivenosti a ohebnosti. Ukazuje, jak se dají davy, i jedinci, snadno ovládat, zmanipulovat, zfanatizovat pro záměry, které vládcům a mocichtivým přijdou skvělé.
Fantasy prvky jsou tu už jen příjemným bonusem a oživením, které...ne, že by tu nehrály důležitou roli, to samozřejmě ano, ale příběh sám by mohl fungovat i bez nich, protože jeho postavy, problémy, zvraty i celková zápletka by mohla být - a určitě i je - poplatné každé době, v každé zemi, v jakémkoli politickém uskupení. Což je, mimochodem, dost děsivá věc, když se nad tím zamyslíte.
Máme skvělé autory a tenhle příběh je další, který to potvrzuje. Od první stránky mě zaujal, všechno a všichni jsou naprosto uvěřitelní. S Adamem Turnerem se seznámíme ve chvíli, kdy je ožrala a ztracená existence. A přitom to býval elitní voják. Jenže se událo něco, co nikdo nečekal a co se utajilo. To, že mluví s čímsi, co se jmenuje Job, ho vžene do náručí psychiatrů. Poměrně rychle se dozvíme, že byl, díky experimentu, v jiném světě. A že tam zůstali jeho parťáci a jeho smysl pro povinnost si myslí, že je tam neměl nechat. A pak se u něj objeví dívka Ari. A vezme Adama na další misi. Příběh dostane super spád. Svět Édegom je zlý a krutý. Jeho obyvatelé se snaží přežít za každou cenu. Adam zde objevuje věci a budovy z našeho světa. Je čím dál víc zmatený. Ari je rozená lhářka a sleduje svůj cíl. Postav tu není mnoho, jsou skvěle vykreslené, takže si k nim snadno najdeme cestu. Jejich ironický humor mě hodně bavil. Na všech územích světa Édegom zažíváme to, co naši hrdinové. U kanibalů strach, u ostrovanů odpočinek. A pak je najednou konec! A stovky nezodpovězených otázek. Pevně věřím v další díl. Pokud nepřijde, tak mi nezbývá než se bát o naši planetu.
Autorka nás zavede do krutého a surového světa Édegom. Je to svět nemilosrdný, kde musíte být ve střehu nejen před brutálními obyvateli, ale i před zabijáckou faunou a flórou. Je to nelítostný, otrokářský svět pod nadvládou šíleného císaře, kde mít magické schopnosti, rovná se rozsudku smrti...
Knížka je dost hutná, žádná zbytečná hluchá místa, psaná pro mě s velmi sympatickým jemným humorem, ironií i sarkasmem, obzvlášť kurzívou psaný text mě bavil. Nesmím zapomenout na asi milion popkulturních odkazů, které si tam hrozně sedly. Kdyby kniha měla dalších sto nebo dvě stě stránek, asi bych to i uvítala. Takhle budu nedočkavě vyhlížet pokračování..
Spoilery si nechám na později, až ji přečtu celou, ale práce s postavami je výtečná a mohl bych knihu i bez dočtení asi již doporučit každému, kdo má rád kvalitní postavy a zajímavě rozvinutý background o velmi zajímavém tématu... Jsem vážně zvědavý, co mi o titulu řeknou kamarádi, až ho dočtou.
Tuhle knihu jsem četla ještě když byla v plenkách. Bavilo mě sledovat, jak Adam a Ari rostou, vyvíjejí se a poznávají světy. Sledovat autorčinu cestu, hnát ji dopředu. A zrodil se skvělý příběh. Věřím, že redakční práce knihu pozvedly ještě víc a já se upřímně těším na přečtení. V mojí knihovničce má čestné místo.
Mrzí mě to. A to opravdu. Knížka měla celkem solidní potenciál a i když se oprostím od věcí, které mi nesedí osobně, tak i z širšího nadhledu nemohu říct, že knížka je nějak moc dobrá.
Příběh začíná celkem pozvolna představením hlavního hrdiny Adama a jeho kamarádky princezny Ariel (ale ne té s ploutví (ano, knížka na to upozorňuje )). Po pár stránkách se knížka rozjede a kromě hlavního hrdiny vojáka se dozvídáme o dalším světě, ze kterého je i princezna a do kterého se chtějí naši hrdinové vrátit. Každý má své důvody a vzájemně se využívají, dělají lásku a utíkají před nebezpečenstvím.
První polovina si dává na čas a vše se nám dávkuje postupně. S hrdiny následujeme jejich cestu a v náznacích si skládáme obraz. Princezna využívá svůj potenciál, jako neznalá našich zvyků, stejně tak se karta obrací zas na vzdálené planetě. Adam je řízný a drsný a nebojí se do toho jít po hlavě. Ariel je zas tajemná a nikdy není jasné, co je jejím pravím cílem.
V půlce knihy se dostaneme do kouzelného světa a tempo se citelně změní. Místo postupného objevování si postavy vždy poslechnou historii, aby bylo jasné, co se děje, abychom pak začali podivně skákat v prostoru a čase až do velkého odhalení a finále. Tento zlom ve vyprávění mi přišel natolik rušivý, že mi zkazil celou knihu a chápu ty, kteří ji ani nedočetli. I mě to hrozilo, ale nemám na to dost síly. Druhá půlka tak působí velice nekonzistentně až zvláštně. Postavy se někde musejí ukázat, no tak tam jednoduše jsou a není důvod o tom vůbec mluvit. Některé části šli zcela do ztracena a celé mi to přišlo, že autorka měla spousty nápadů, ale nevěděla, jak má příběh dovést do konce.
Osobně mi pak vadila ta spousta popkulturních odkazů. Působí to na mě pak jako fan fikce. Tedy nevadí mi, když tomu odpovídá odlehčené, až humorné vyprávění, jako např. u Kotletu. Ale styl knihy je pro mne příliš vážný, aby mi to tam sedělo, ale vím, že toto je dost o osobním nastavení a někomu jinému se to bude líbit.
Co mě pak docela rozesmálo, tak to byl dovětek na konci knihy. I ti, co by ji nechtěli dočíst, tak doporučuji si jej přečíst. K tomu ani nemám co dodat.
Co říct závěrem. Opravdu mě to mrzí. Pani Sacká není další Stehlíková, nebo Sněgoňová a i když mě třetí Naslouchačka zklamala, pořád mě bavila a těším se na čtvrtý díl, který se už tiskne. Koruna otráveného stromu mě akorát tak otrávila a nemyslím si, že její druhá polovina je dobře napsaná.