Planoucí koruny
Catherine Doyle , Katherine Webber
Korunní princezny série
< 3. díl
Rose a Wren vyšly z bitvy s povstalci vítězně a vrátily do svého království magii. Ve stínech Eany však číhá nebezpečí. Wren nemá svou magii pod kontrolou, a navíc je kouzlem spojená s gevranským králem Alarikem, na kterého chce zapomenout. Rose zase dostane mrazivé varování od nemrtvé předkyně Uny Stříbřice. V zoufalství se vydává hledat pomoc u Shena Lo v Království slunce. To, co tam ale najde, jí může zlomit srdce. K záchraně Eany bude zapotřebí vše – včetně oběti, na kterou královny nejsou připravené.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
Burning crows, 2024
Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia
S Planoucími korunami mám jeden problém. Já absolutně nejsem spokojená (a stále to prostě nemůžu vydýchat), že jedna z hlavních hrdinek skončila s tím druhým a ne s mým favoritem.
Děj nechci ani nastiňovat, ať opravdu dopředu vůbec nic netušíte, ale moc vám Korunní princezny doporučuji. Je to vtipné (já se smála nahlas), neskutečně čtivé a za to také může střídání kapitol z pohledu Rose a Wren. Samozřejmě skončí vždycky v tom nejnapínavějším momentě, vy otočíte na druhou stranu a tam začíná vyprávění té druhé, takže vás to nutí pokračovat, abyste se zase dostali k vaší oblíbenkyni.
Celá tahle trilogie má pohádkovou atmosféru (úplný disney vibe z toho křičí) a mně se strašně moc líbila. Jedná se o young adult fantasy bez explicitně popsaných scén, proto je vhodná pro čtenáře od čtrnácti let.
Dobrodružství Rose a Wren je sice u konce, ale série nekončí. V plánu jsou dvě další knihy, přičemž každá bude věnovaná někomu jinému a vzhledem k tomu, že jsem si oba mužské hrdiny velmi oblíbila, těším se i na jejich vlastní příběhy, které si doopravdy zaslouží.
Planoucí koruny byly top! Z těch třech dílů, co jsem od autorek četla, jsem si tento užila nejvíc!
Příběh pokračuje tam, kde díl Prokleté královny skončil. Wren probudila něco zlého a zákeřného a nemá svoji magii pod kontrolou. Společně s králem Alarikem hledá cestu k záchraně.
Jednoho večera Rose dostane zlé varování od předkyně Uny a nevypadá to s královstvím sester vůbec dobře.
Kdo jim pomůže? Shen Lo v Království slunce? Alarik, jeho sestra a Tor?
Povede se Rose a Wren přemoct zlé síly a zachránit jejich království před zkázou???
Lepší než předchozí díl - hlavně v jeho druhé části. Celá trilogie má pohádkový nádech, takže doporučuji všem jemně založeným romantickým duším - možná spíše mladšího věku a ne příliš náročným čtenářkám.
Přesně ten typ knížky, kterou jsem potřebovala, se spoustou magie, troškou romantiky a zajímavým příběhem.
Alarik si záměrně pomalu vyhrnul rukáv. Přistoupil k Rose a ztlumil hlas. "Dejte si záležet. Nechci, aby se o mně začaly šířit řeči."
"Tak to jsi neměl na naši hostinu dorazit v kožených kalhotách," připomněla mu Wren.
Kapitán Iversen si odkašlal a snažil se potlačit smích.
Neviem, či je to mojim momentálnym rozpoložením, ale zakončenie trilógie o Wren a Rose mi veľkú radosť teda neurobilo... Niektoré úseky boli naozaj cez čiaru a priniesli veľa skazy a smrti... K týmto trom častiam sa už určite vracať nebudem, ale pokračovanie o Marinovi a aj o Alarikovi si nenechám utiecť...
"Říkala jsem, že musíme vypadat nenápadně. Cestujeme v utajení."
Alarik přejel pohledem po svém stříbrném kabátci. "Co je na mých šatech špatného?"
"Vypadáš jako král!"
"Máme odlišný standard." Odfrkl si. "V Gevře bych byl za sedláka."
Wren si stiskla kořen nosu. "Chapmane!" Správce k ní malými krůčky přispěchal. "Nech králi přinést méně okázalé šaty." Obrátila se k Torovi. "Co ta tvoje uniforma? Jsi Gevran jako vyšitý."
"Všechno mé ostatní oblečení páchne kouřem," namítl.
"S Carem srovnáme účty později." Wren zavolala na Chapmana: "A vezmi i něco tady pro kapitána!"
Chapman upřel pohled na Elske, která seděla Torovi u nohou. "Ehm, a co ta vlčice?"
"Hmm." Wren si poklepala prstem bradu. "Viděla bych to na decentní baret. S kanýry."
"Jste si jistá?" řekl správce.
"Ne, Chapmane, jistěže ne," odpověděla podrážděně Wren. "Vlčici řešit nebudeme. Pojede s námi v kočáře."
No to byla ale jízda :) klidně bych snesla mnohem víc stránek :)
Skvělá magická fantasy :)
Nový rok jsem si nemohla představit lépe - dobrý čaj a krásná kniha. A je mi moc líto, že mám dočteno, protože jsem si Rose a Wren moc oblíbila, včetně jejich přátel.
Poslední díl byl opravdu napěchovaný akcí, vtipem a napětím. Královny se musí vypořádat s opravdu velkým nepřítelem, a jejich cesta nebyla vůbec jednoduchá.
Moc se mi líbily kapitoly z pohledu obou sester, ale zdálo se mi, že více napětí tady držela Wren. I když ke konci jsem byla napjatá jak struna při čtení kapitol Rose, protože do jejího příběhu byl nasazen pro mě hodně nečekaný zlom. Takže v tomhle se holky asi dokázaly vyrovnat jedna druhé.
Knížka zároveň obsahuje mnoho pasáží, u kterých jsem se krásně zasmála, je pravda, že kombinace Alarika a Wren občas působí jako taková “nečekaná střela.
Za sebe můžu říct, že mě celá série opravdu moc bavila, vlastně jsem si jí zamilovala celkem hned. A proto je mi teď líto, že už je konec.
A jelikož je dneska první den v novém roce, můžu doporučit ho prožít s tak krásnou sérií, jako je tato. :)