Kostky: Srdceryvná fantasy

Kostky: Srdceryvná fantasy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542905/bmid_kostky-srdceryvna-fantasy.jpg 4 19 19

Temná hra na hrdiny připomínající gotické Jumanji V devadesátých letech zmizelo šest puberťáků ve světě fantasy hry na hrdiny. Zpátky do naší reality se jich vrátilo jen pět. Nyní se musí coby dospělí vypořádat s démony v osobním životě i ve hře, která pro ně ještě zdaleka neskončila. Vracejí se ke svým hrdinským povoláním, snaží se zjistit, kdo a proč je na planetu ve tvaru dvacetistěnné kostky poslal, kdo onen uchvacující svět vůbec stvořil a jakou roli v událostech hraje jejich nezvěstný kamarád. Každý z družiny má jiné cíle a motivace, ale všem začíná být jasné, že vymyšlený svět nemá s naší realitou žádné dobré úmysly… Temná sága, která připomene tvorbu Stephena Kinga, Neila Gaimana nebo Roberta Jacksona Bennetta, si vysloužila přezdívku gotické Jumanji. Oslavuje i podrývá různé podoby žánru fantasy a jako postavy v ní účinkují také Emily Brontëová, H. G. Wells, Howard Phillips Lovecraft nebo jeden povědomý profesor s fajfkou. Série Kostky dvakrát získala prestižní British Fantasy Award a třikrát byla nominovaná na cenu Hugo.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Host

Die, Vol. 1: Fantasy Heartbreaker, 2019

lucyvase4
21.01.2025 4 z 5

V devadesátých letech zmizela šestice kamarádů ve světě fantasy. Chuck, Matt, Isabella, Sol, dvojčata Ash a Angela. To jsou oni, Staffordská šestka. Po dvou letech se záhadně ocitli zpět v naší realitě. Jeden z nich ale chyběl. A ačkoli byli podrobeni několika výslechům, ani jeden z nich nikomu nikdy neřekl, co se jim tehdy stalo, ani jak skončil jejich kamarád, který se nenašel.
Nyní, o dvacet let později se stane něco, co je přiměje znovu se sejít. Dvacetistěnná kostka a spolu s ní i nebezpečný fantasy svět je opět volá. Rozhodnou se vydat za dalším dobrodružstvím a zachránit svého ztraceného kamaráda?

TEMNÁ HRA NA HRDINY PŘIPOMÍNAJÍCÍ GOTICKÉ JUMANJI JE TU...

Jste hráčem RPG her? Milujete Dračí doupě nebo jinou hru na hrdiny? Jste fanouškem fantasy světů a filmu Jumanji? Máte rádi krásné a temné ilustrace? Pokud jste aspoň na jednu otázku odpověděli ANO, tak vám bude tenhle komiks psán přímo na míru.

Perfektně promyšlený svět, příběh i jednotlivé herní postavy. Každý hrdina je naprosto jiný. Bylo super sledovat, jak si partička vybírá postavy, za které chce hrát. Autor si dal vážně záležet a vybral každému postavu, která mu byla ušitá na tělo.

Každá postava má dokonce jinou kostku. Mistr, který má naše hrdiny vést tímto světem, má K20 a celý fantasy svět je tedy, dle této kostky, dvacetistěn.

V tomto prvním díle se hodně seznámíme se základními dovednostmi postav, jejich schopnostmi a povahou. Všem je dát podobný prostor a já si tak mohla najít svého oblíbence i toho, kdo mi už teď sedí nejméně.

Líbí se mi jak autor do světa zakomponoval i elfy, draky, Hobitín s jeho obyvateli i samotného Tolkiena. To byla za mne rozhodně nejvtipnější scéna.

Co bych uvítala tak je mapa. Víme, že hrdinové prochází mezi jednotlivými oblastmi, kterých má být celkem dvacet, ale už nevíme jaké kraje spolu sousedí. Takže mapa by byla rozhodně fajn. Brala bych i větší prostor k popsání života kamarádů před vstupem do fantasy.

Příběh končí v tom nejlepším a já už teď vím, že si chci přečíst i další díl.

Frizer
18.01.2025 2 z 5

Výtvarná stránka je vcelku ok, ale nic z čeho si sednete na zadek. Příběh je ale zmatený. Vybrané povolání hráčů bylo vcelku originální, ale to je tak vše. Pekelná nuda, opravdu špatné provedení a překombinovaný svět.

trudoš
17.01.2025 4 z 5

„Znáš takový ty filmy, kde sériovej vrah zamkne lidi do pasti, která je rozemele na paštiku? Tak tohle je to samý, akorát v Narnii.“
Nemůžu říct, že ústřední motiv není atraktivní. Děti, co zmizí v RPG hře a po dvou letech se vrátí, aby o svém dobrodružství dalších dvacet pět let mlčely, než je minulost konečně dožene? Takovej efekt zaujme. Obzvláště, jste-li milovníkem Dračího doupěte a na pár herních večerů z mládí nostalgicky vzpomínáte teď, když máte svůj dospělý svět a ten se vám hroutí.
Jen se přiznám, že jsem čekal maličko víc. Postavy jsou v rychlosti nahozené, podobně jako fantasy svět, do kterého se propadly. Navíc, a to je moje chyba, přiznávám, že nejsem fanoušek příběhů, ve kterých se hrdinové bez jakéhokoliv vysvětlení najednou ocitnou ve fantaskním světe, přičemž tenhle konkrétně je hodně ovlivněn láskou k fantasy a hraní D&D. Takže jestli neznáte Tolkiena, možná vám celá jedna kapitola úplně unikne. A znalost filmů se tentokrát nepočítá. Což je za mě samozřejmě plus.