Srdceryvná fantasy přehled

Srdceryvná fantasy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542905/bmid_kostky-srdceryvna-fantasy.jpg 4 29 29

Kostky série

1. díl >

Temná hra na hrdiny připomínající gotické Jumanji V devadesátých letech zmizelo šest puberťáků ve světě fantasy hry na hrdiny. Zpátky do naší reality se jich vrátilo jen pět. Nyní se musí coby dospělí vypořádat s démony v osobním životě i ve hře, která pro ně ještě zdaleka neskončila. Vracejí se ke svým hrdinským povoláním, snaží se zjistit, kdo a proč je na planetu ve tvaru dvacetistěnné kostky poslal, kdo onen uchvacující svět vůbec stvořil a jakou roli v událostech hraje jejich nezvěstný kamarád. Každý z družiny má jiné cíle a motivace, ale všem začíná být jasné, že vymyšlený svět nemá s naší realitou žádné dobré úmysly… Temná sága, která připomene tvorbu Stephena Kinga, Neila Gaimana nebo Roberta Jacksona Bennetta, si vysloužila přezdívku gotické Jumanji. Oslavuje i podrývá různé podoby žánru fantasy a jako postavy v ní účinkují také Emily Brontëová, H. G. Wells, Howard Phillips Lovecraft nebo jeden povědomý profesor s fajfkou. Série Kostky dvakrát získala prestižní British Fantasy Award a třikrát byla nominovaná na cenu Hugo.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Host

Die, Vol. 1: Fantasy Heartbreaker (1-5), 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdceryvná fantasy. Přihlašte se a napište ho.

Varjohukka
20.02.2025 5 z 5

Tak tohle byla pecka!
V roce 1991 se na oslavě 16. narozenin z pokoje ztratí při hraní vymyšlené fantasy RPG hry Kostky šestice kamarádů - Solomon "Sol", Dominic "Ash" a jeho sestra Angela, Chuck, Matthew a Isabelle.
Po dvou letech se z ničeho nic objeví zpět na nějaké cestě kousek od domova. Ovšem je jich jen pět a jednomu navíc chybí ruka. Nikdo z nich není schopen říct, kde celou tu dobu byli a co se stalo s jejich šestým kamarádem.
Po 25 letech od zmizení přijde Dominicovi balíček s kostkou, s kterou tehdy hrál onen ztracený kamarád Sol. Pětice kamarádů se po letech znovu setkává, aby se dohodli, co budou dělat. Kostka je ovšem vrací zpátky do hry...
Tenhle úvodní díl do skvělé komiksové série o nevlídném fantasy světě, kde vám jde doslova o život, mě bavil víc než jsem si troufala doufat. Krásné temné kresby doplňují zajímavý příběh, který mě okamžitě pohltil a bavil od začátku až do konce.
Doufám, že i ostatní díly se ponesou v podobném duchu. Uvítala bych i nějaké další nahlédnutí do životů všech ústředních postav před hrou. Nějaký menší náznak už byl i zde.
Velice mě překvapila postava samotného Tolkiena v příběhu i množství dalších odkazů na ikonické postavy a světy.
Určitě doporučuji všem fanouškům komiksů, (nejen) RPG a D&D her a fantasy či napínavých a zajímavých příběhů.

kniznistranky
01.02.2025 5 z 5

Šestice puberťáků zmizí při hraní hry Kostky, domů se jich nakonec vrátí pět. O několik let později se jim hra znovu připomene. Ještě totiž neskončila!

Gotické Jumanji, temná fantasy hra na hrdiny nebo nejlepší komiksová série své doby - to vše se o Kostkách dočtete. Dostály však těmto hezkým slovům?

Chuck, Matt, Isabelle, Sol, Ash a Angela. Šestice přátel spolu v devadesátých letech hrála Kostky. Zmizeli a dva roky o nich nikdo neslyšel, dokud se jednoho dne nevrátili domů. Navždy poznamenaní zážitky a světem ve tvaru dvacetistěnné kostky se pokoušejí žít své životy dál.

(...)

Anglický scenárista Kieron Gillen a francouzská umělkyně Stephanie Hans přivedli na světlo světa jedinečné dílo. Komiks Kostky pracuje s námětem RPG her, v nichž jsou kostky velmi podstatným prvkem. V tomto příběhu dostane každý z šestice přátel kostku, se kterou může hrát pouze on a která dokonale odpovídá charakteru postavy, za kterou hraje.

(...)

Příběh v prvním svazku Kostek je sice ve velké míře hrdinská fantasy, ale podtitul Srdceryvná fantasy nemá nadarmo. Většinu příběhu tvoří smutné scény se silným posláním, části, kdy každá z postav bojuje s vlastními démony, a čtenář může přihlížet tomu, jak se s nimi vypořádají. Na své si tu přijdou i fandové popkulturních odkazů, kterých se tu pár ukrývá, a příznivci Tolkienova díla jakbysmet. Každý sešit navíc začíná krátkým citátem slavných autorů nebo jejich literárních děl. Čtenář se má po všech stránkách na co těšit a zážitek, který si z Kostek odnese, je nepopsatelný.

(...)

Kostky jsou úžasným komiksem, který by mohl zaujmout svým námětem fanoušky filmu Jumanji (ale nečekejte přímo totéž), ale i hráče oblíbené hry Dungeons & Dragons. Kresba Stephanie Hans a propracovaný námět Kierona Gillena by však neměly nechat na pochybách žádného čtenáře komiksů, že tento kousek nesmějí minout.

Hra stále pokračuje…

Celá recenze:

lucyvase4
21.01.2025 4 z 5

V devadesátých letech zmizela šestice kamarádů ve světě fantasy. Chuck, Matt, Isabella, Sol, dvojčata Ash a Angela. To jsou oni, Staffordská šestka. Po dvou letech se záhadně ocitli zpět v naší realitě. Jeden z nich ale chyběl. A ačkoli byli podrobeni několika výslechům, ani jeden z nich nikomu nikdy neřekl, co se jim tehdy stalo, ani jak skončil jejich kamarád, který se nenašel.
Nyní, o dvacet let později se stane něco, co je přiměje znovu se sejít. Dvacetistěnná kostka a spolu s ní i nebezpečný fantasy svět je opět volá. Rozhodnou se vydat za dalším dobrodružstvím a zachránit svého ztraceného kamaráda?

TEMNÁ HRA NA HRDINY PŘIPOMÍNAJÍCÍ GOTICKÉ JUMANJI JE TU...

Jste hráčem RPG her? Milujete Dračí doupě nebo jinou hru na hrdiny? Jste fanouškem fantasy světů a filmu Jumanji? Máte rádi krásné a temné ilustrace? Pokud jste aspoň na jednu otázku odpověděli ANO, tak vám bude tenhle komiks psán přímo na míru.

Perfektně promyšlený svět, příběh i jednotlivé herní postavy. Každý hrdina je naprosto jiný. Bylo super sledovat, jak si partička vybírá postavy, za které chce hrát. Autor si dal vážně záležet a vybral každému postavu, která mu byla ušitá na tělo.

Každá postava má dokonce jinou kostku. Mistr, který má naše hrdiny vést tímto světem, má K20 a celý fantasy svět je tedy, dle této kostky, dvacetistěn.

V tomto prvním díle se hodně seznámíme se základními dovednostmi postav, jejich schopnostmi a povahou. Všem je dát podobný prostor a já si tak mohla najít svého oblíbence i toho, kdo mi už teď sedí nejméně.

Líbí se mi jak autor do světa zakomponoval i elfy, draky, Hobitín s jeho obyvateli i samotného Tolkiena. To byla za mne rozhodně nejvtipnější scéna.

Co bych uvítala tak je mapa. Víme, že hrdinové prochází mezi jednotlivými oblastmi, kterých má být celkem dvacet, ale už nevíme jaké kraje spolu sousedí. Takže mapa by byla rozhodně fajn. Brala bych i větší prostor k popsání života kamarádů před vstupem do fantasy.

Příběh končí v tom nejlepším a já už teď vím, že si chci přečíst i další díl.

Knižní novinky do konce roku

08.12.2024

Komiks v Hostu: Vlci, videohry i novinka pro milovníky fantasy