Husité - Ve znamení kalichu
Veronika Válková , Petr Kopl
Kouzelný atlas přenese Báru přímo na Vítkov, kde se právě schyluje k bitvě. Vydejte se společně s Bárou do husitského města Tábora a zažijte nečekaná setkání a dobrodružství.
Čtu to dětem před spaním, jim se to líbí. Možná i proto, že některé odstavce, co neposouvají děj a jejich smysl chápe jen autorka, vynechávám. Když vidím jak je autorka plodná, tak jí trochu podezírám z neochoty si to po sobě přečíst, aby už mohla psát něco dalšího. Stejně tak mi nedává smysl a i děti se pořád ptají, proč mají obě hlavní hrdinky stejné jméno Bára a Barča nebo Barbora. Těžko se mi ta knížka hodnotí, protože mám pár výhrad k logice děje a dost ke stylu psaní, ale dětem se to líbí.
Bezva knížka pro mládež o životě v době husitské revoluce - bitva, život v Táboře. Náhled, jak to tehdy děti měly těžké. Dobře se to čte.
Borek byl docela sympaťák, knížka byla velmi svižná a nadchla pro dané období,ale nezahltila informacemi.
Je pravda, že v tomto díle působí Bára ve srovnání s dalšími díly poměrně hloupoučce (pravda, je to teprve třetí cesta), ale jako příběh dobrodružného putování s práčetem Borkem se to čte moc fajn.
Krásný a poučný příběh. Jednu hvězdičku odebírám kvůli Bářině blbosti. Na to, že byla už potřetí v minulosti a seznámila se i se středověkem, by jí mohlo dojít, že u Husitů, opravdu nebude kohoutek na vodu, nebudou mít prací prášek (ani ten "běžný") a taky by ve svých dvanácti letech mohla vědět, co je to církev.
Knihu si vybral syn, abych mu ji četla před spaním. Moc se mi do ní nechtělo, ale musím říct, že mě docela příjemně překvapila. Příběh je dobrodružný a napínavý a přitom je v něm vše podstatné z historie husitských válek i zajímavosti z každodenního života husitů. Co mi trochu vadilo, byla sem tam předlouhá zamotaná souvětí.
Kniha mě celkem zaujala a byla i čtivá. Jako dítě mě hodně bavila,ale Bára mě svou hloupostí přímo vytáčela a chvílemi jsem ji vážně nemohla vystát. Knížku jsem původně četla jen proto,že jsem se chtěla dozvědět něco o historii Tábora.
Taky jsem nemohla pochopit,proč v knize vystupovaly hned tři Barbory..(kočka Barča,hrdinka Bára a tajuplná Barbora)
Další ze série velmi čtivých a zajímavých knížek o minulosti. Bavilo to i dceru a sama si žádala pokračování. Na její popud jsme začaly číst další knihu o husitství - Sehni se pro kámen. Mám ráda takto pojaté knihy, protože se děti nenásilně dozví mnoho z období, o kterém by se dověděly něco málo z učebnice či z výkladu učitele. A za to velký dík.
Asi nejslabší díl série ve kterém mě ale ze všeho nejvíce vytočila otřesně zprzněná „citace“ veršů od Jaromíra Nohavici. Blahosklonně přehlížím pravopisné chyby, kterých se autorka dopouští (nemyslím ty úmyslné v Bářiných poznámkách), ale tohle mě tedy nadzvedlo ze židle...
Knihy Veroniky Válkové se mi líbí a obdivuju, že se Bára dokázala dostat až na místo kde byl Borek vězněný a to šla i v noci.
Pěkná kniha. Ale tentokrát mě zklamalo, že to nebylo tak super jako vždycky. Jak tam Barča cestovala i jinam, tak ten příběh byl docela o ničem.
Hlavní hrdinka mi přišla, s prominutím, blbá. Řekněte mi kdo v šesté třídě neví co jsou to husité a církev? Ale jinak kniha byla hezky napsaná a dobře se četla.
Tako kniha je pěkná jako všechny ostatní, ale přišlo mi že Bára je hloupá a že ve vlastivědě nedávala vůbec pozor. Proto jenom 4.
V tomhle díle se Bára dozvídá něco málo o tajemství atlasu, nachází si vhodného kandidáta na sourozence a udivuje mě o své neznalosti.
Sice je pravda, že o vlastivědě zrovna moc velký pozor nedávala, ale snad nevědět, co je to Písmo Svaté a město Tábor si plést se skautským táborem, je na její věk trochu na pováženou.
Tuhle knihu jsem četla z celé série jako první a moc se mi líbil.Hned mě vytáhla do děje a měla jsem jí přečtenou raz dva.Hezké;)
Zatím pro mě nejslabší díl série. Vím, že to je dětská literatura, ale tentokrát se Bára jeví jako totální nevzdělanec :o. Trošku zklamání, ale těším se na další díly.
Další dobrodružství Báry, které jsem si velmi užila. Je pravda, že jsem zpočátku pochybovala, jestli mi zrovna tahle knížka může dát něco nového. Přece jenom jsem o husitech viděla dost filmů. Navzdory tomu mě popis života v husitském Táboře vysloveně bavil, i když se tam toho zase tolik nedělo. Ono mi běžný život obyčejných lidí v historii připadá leckdy minimálně stejně zajímavý jako slavné bitvy. Moc se mi líbilo, že se autorka nebála ukázat i odvrácenou stranu kališníků. Tedy to, jak moc byli uvnitř rozdělení do jednotlivých frakcí, a že jejich činy byly leckdy stejně strašlivé a nespravedlivé jako jejich protivníků. Viz napadení ženského kláštera, o kterém Báře Borek naštěstí jenom zběžně vyprávěl, protože detaily by se pro dětskou knížku zcela určitě nehodily. Vida, i tentokrát jsem se dozvěděla pár zajímavostí, které mi snad pomohou doplnit mozaiku tehdejší doby.