Kouzelný tvarůžek
Luboš Švehelka
Kuchařka obsahující přes 100 receptů, v nichž základní surovinou je jeden z pokladů české kuchyně - olomoucký tvarůžek, nazývaný v Čechách tvarůžek. Knížka je doplněna také kapitolou o historii výroby této pochoutky a dobovými dokumentárními fotografiemi
Přidat komentář
Tvarůžky jsou jako olivy.
Buďto je milujete nebo je nejíte.
První skupinu jistě potěší tato bodrá kuchařská knížečka, plná jednoduchých a snadno připravitelných receptů.
Proložená je spoustou dobových fotografií (proč se dřív lidé na fotkách tvarili tak vážně a nikdo se nikdy neusmival?)
Obohacena historickými fakty.
Ač olomoucké tvaruzky, nikdy se v Olomouci nevyráběly a nevyrábí. Začalo se někde v Hněvotíně a pak se výroba přesunula kousek na sever, do Loštic.
Dnes se městečko Loštice = tvaruzky.
Je zde velká prodejna syrečků různých tvaru, velikostí a příchutí. Hned vedle muzeum a když přejdete přes jednu z místních rušných silnic a nic vás neprejede, muzete si v restauraci naproti tvaruzkarny vybrat z menu, jehož základem je tato vyhlášená místní specialita.
Opačným směrem narazíte na tvaruzkovou zmrzlinu a za rohem na tvaruzkovou cukrárnu. Její výrobky jsou pro opravdu skalní příznivce této aromatické delikatesy.
V Lošticích je zajímavé židovské muzeum a jsou bránou k pohádkovému hradu Bouzov.
Ale zpátky k syrečkům.
Písmena A.W., která nechybí na žádném balení upominaji na zakladatele firmy Aloise Wesselskeho.
Smazene tvaruzky jsou gurmanský zážitek. Podobně silný čichový vjem následuje několik dní ač se pokoušíte po smažení vyvětrat kuchyn potažmo celou domácnost.
Po teto zkušenosti už si je dávám smažené pouze v restauraci.
Jak píše autor v závěru - nejlepší jsou olomoucké tvaruzky klasicky - s čerstvým chlebem a máslem , podávané buďto s orosenym pivem nebo se sklenicí studeného mléka. Mňam!
Pro mne nápoj č. 2 a olivy v žádném případě.