Kouzlo fermentace s plísní koji
Rich Shih , Jeremy Umansky
Koji alias Aspergillus oryzae či česky kropidlák rýžový není jen tak ledajaká plíseň. Nejenom že patří do skupiny těch ušlechtilých, její vůně i chuťové vlastnosti z ní dělají nekorunovanou královnu této kategorie. V Japonsku koji dokonce prohlásili za svou národní plíseň. Je to pochopitelné. Nebýt koji, nebylo by ani miso, ani saké. Šéfkuchaři Jeremy Umansky a Rich Shih v Kouzlu fermentace s plísní koji nabízejí ucelený pohled na tradiční způsoby využití koji i přehled moderních receptů z celého světa. Naučí vás, jak pomocí této ušlechtilé plísně urychlit zrání uzenin, sýrů a dalších fermentovaných potravin. Koji posune vaše pokusy s kvašením na úplně jinou úroveň a otevře vám novou dimenzi fascinujících chutí a vůní. V Kouzlu fermentace s plísní koji najdete: • Předmluvu autora bestsellerů o kvašení Sandora Katze (Umění fermentace). • Nejmodernější techniky pěstování koji a metody, díky kterým si s jeho pomocí upravíte nespočet různých potravin. • Informace o vybavení a přípravě kuchyně pro práci s koji. • Více než 35 receptů na omáčky, pasty, kvašené dobroty a alkohol, mezi nimiž vynikají například koji popcorn, pečená miso dýně, korejské makgeolli či žitný chléb s amazake.... celý text
Kuchařky
Vydáno: 2023 , AlferiaOriginální název:
Koji Alchemy: Rediscovering the Magic of Mold-Based Fermentation, 2020
více info...
Přidat komentář
Skvělý nakladatelský počin. Obsahově nabité. Mnoho informací, základní kniha pro dané téma. Dobře načasované, téma je na vzestupu.
....
Velká škoda, že redakčně nedotažené: v textu se používá jiný název knihy, než je na obálce, navíc nejednotně; chyby v sazbě; nevkusný převod původní obálky (proč je české logo tak nevkusně umístěno?), místo copyrightu výhružky čtenářům v tiráži...
...
Obsahově skvělé, jen škoda, že česká redakce neodvedla profesionálnější práci.