Kozmické lety v staroveku: Po stopách všemohúcich božstiev
Erich von Däniken
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Vesmír Záhady
Vydáno: 1994 , Columbus (ČR)Originální název:
Raumfahrt im Alterturn, Auf den Spuren der Allmachtigen, 1993
Kniha stojí za přečtení. Nejsem silně věřící v Boha, ale věřím, že mezi nebem a zemí něco je. A tato kniha některé záhady odtajňuje a vede čtenáře k zamýšlení, že něco mezi tím nebem a zemí může být - a nebo... je?
Knížka hlavně o fotkách, profláklé lokality, ale čte se to dobře. Výborné pro začátečníky v záhadách.
Výběr nejprofláklejších danikenovských lokalit, popsáno spíše stručně, doplněno množstvím fotek.
Ty jo.... tak přesně proto jsem tuhle literaturu chtěla číst- nedávno jsem, s mně hodně blízkým člověkem, vedla debatu na téma my, mimozemská civilizace a evoluce. Nějak mi , během mého života, ani nepřišlo na mysl, že by to mohlo být jinak, než jak jsme se učili v přírodopise na základce. A najednou- že by jo??? Knihu jsem přečetla se zatajeným dechem a těším se na další.
Vesmírné lety ve starověku, moje "čtenářská prvotina" od skvělého EvD. :-) Je to už sice velice dávno, tak 20 let, co jsem tuto knížku četl, ale je pravda, že na ni nikdy nezapomenu. Poutavý text a obrázky k daným tématům, to je prostě ono! :-) Pan Däniken prostě umí čtenáře zaujmout. :-) Všem mohu jedině doporučit! :-)
Tak tahle kniha mi moc nesedla.Vlastně je to skoro jen soubor všeho, co už bylo řečeno a je tu jen málo přidaných skutečností a novinek a astroarcheologii. Kniha je opět protkána spoustou fotografií a nákresů. Jo a je to jedna z těch knih, co jsou nadbytečně velké ve formátu A4.
fakt dost dobrá kniha mám danikena moc rad jeho teorie mě baví a jsou zajímavý těším se na další knihu co si přečtu je to hrozně zajímavý
napůl taková klasická populistická snůška keců o pravděpodobně existujících civilizacích / inteligenci a napůl kopa faktů, které se mi nechce ověřovat. jsem rozpolcen mezi hodnocením této knihy jako průvodce filosofií o existenci mimozemských bytostí pro začátečníky a pokusem o sepsání co nejčtivějšího podání alternativní verze dějin. s mnohým z knihy souhlasím, převážně s myšlenkou, že je nesmírně zabedněné a arogantní vycházet z toho, že jsme (byli jsme) jediná inteligence / civilizace ve vesmíru.
Myšlenky, které knížka prezentuje, bych rozdělila do dvou skupin. U jedné jsem hltala řádky s pusou dokořán a vyvalenýma očima a říkala si - "No jo, vždyť to je úplně jasný, to do sebe úplně zapadá a všechno by to vysvětlovalo, jak to doteď mohli všichni přehlížet?!"
No a pak je tu druhá skupina, která mě tak maximálně nutila k pousmání a nevěřícnému kroucení hlavou - "To snad nemyslí vážně, tohle je fakt až příliš přitažený za vlasy / vyloženě vycucaný z prstu, s něčím takovým bych nepřišla ani já, a to jsem blbá dost..."
Přesto to nic nemění na tom, že se knížka dobře četla a donutila mě zamyslet se nad věcmi trochu jinak..
V česku vyšlo i pod názvem "Ve stopách všemocných".
Útlá knížečka která bez velké koncepce jen sumíruje různé archeologické vykopávky různými způsoby "dokazující" (jak Däniken rád praví) přítomnost mimozemšťanů a jejich vliv na lidstvo. Archeologický nález vždy proletí jen velmi zběžně bez velkého záběru do hloubky, v pár větách nadhodí nějakou osobní teorii nebo jízlivý útok na své kritiky, a sviští rychle na druhou stranu zeměkoule - což na jednu stranu znamená že podrobností se z knihy čtenář moc nedozví, ale na druhou stranu dokáže velice dobře zaujmout člověka Dänikenem prozatím příliš nezasaženého, a vzbudit v něm touho po zamýšlení se nad otázkami jimž zasvětil svůj život.
Velkým plusem pak je množství fotografií.
Méně úvah. Méně textu. Více "potvrzených" faktů. Více obrázků. Těším se na další Danikenovi knihy.
archeologie záhady starověk mimozemské civilizace nevysvětlené, nevyjasněné jevy
1971 | Vzpomínky na budoucnost |
1995 | Šok z bohů |
2008 | Den, kdy přišli bohové |
1991 | Oči sfingy |
2007 | Planeta lhářů |
Mnohem čtivější než Vzpomínky na budoucnost. Sice autor opět přeskakuje z jednoho místa na Zemi na druhé, ale kapitoly mají větší logiku a je možno nalistovat si příslušnou fotku. Bohužel i ty obrázky jsou zpřeházené. Supr kniha pro ty, kdo věří bezvýhradně v návštěvu mimozemšťanů, trochu horší pro ostatní, kdo by si rádi fakta ověřili a konfrontovali s jinými názory na přítomnost mimozemských civilizací na Zemi.