Jantarové oči
Jaroslav Monte Kvasnica
Krajina s vlky série
< 3. díl
Po čtenářsky úspěšné dvojdílné publikaci Krajina s vlky – Rapsodie šedých stínů a Krajina s vlky – Honba za přízrakem Gévaudanu (nakl. Élysion, 2009), která je vysoce ceněna i předními odborníky, a která svou komplexností nemá v Evropě obdoby, přichází spisovatel a specialista na psovité šelmy Jaroslav Monte Kvasnica s další „vlčí“ knihou, jež nese příznačný název – Jantarové oči. Výpravná publikace s unikátními fotografiemi Filipa Chludila a ilustracemi Ludvíka Kunce vychází opět v nakladatelství Vojtěcha Smidka Élysion. Kniha je členěna do čtyř částí. V prvé z nich – Vlčí eposy – zavádí autor čtenáře do dávné i nedávné minulosti a líčí fascinující příběhy, v nichž se vlčí historie protkla s historií člověka. Ve druhé části – Hovory s vlkem – se čtenář může „naučit“ vlčímu jazyku; je totiž zasvěcena podrobnému popisu komunikace psovitých šelem. Pro kynologickou obec je velmi cenné srovnání jemných odlišností vlčí komunikace s komunikací jejich domestikovaných pobratimů – psů. Text přináší i řadu praktických „fint“, které kynologům pomohou při výchově jejich čtyřnohých přátel. Třetí část – Beskydští psanci – se věnuje malé a stále ohrožované populaci beskydských vlků na moravsko-slovenském pomezí; historií návratu vzácných šelem v devadesátých letech minulého století i jejich (často svízelnou) současností. Text se zabývá ochranou vlků a je prošpikován autorovými autentickými zážitky, které zažíval na tajných karpatských vlčích stezkách. Závěrečná část – Čerstvá stopa – se zabývá posledními objevy ve vlčím světě. Kniha je doplněna podrobnou komentovanou bibliografií. Publikace Jantarové oči, napsaná bohatým poetickým jazykem, uspokojí nejen milovníky vlků, ale všechny milovníky přírody a posledních svatyní divočiny. 1. vydání. ... celý text
Nádherná kniha o putování Jaroslava Monte Kvasnici po vlčích stezkách plná fotografií mi nejenom zpříjemnila povětšinou pozdní večery, ale také mi přinesla spoustu pro mě nových informací o těchto fascinujících stvořeních. Při čtení jsem se přenesla do hor a lesů - úplně jsem cítila jejich vůni a nechala jsem se unášet autorovým vyprávěním, které bylo leckdy i smutné a alarmující. Souhlasím s autorovým názorem, že je potřeba všechna ohrožená zvířata navrátit do přírody, kam neodmyslitelně patří a kde mají své bohem dané místo. Bohužel to v dnešní době zástavby a betonizace naší planety, lhostejnosti a tuposti lidí, není jednoduchý úkol :-(
Moje první kniha od autora , kterou jsem četl. Mohl jsem si nohy ušoupat , abych knihu sehnal, proto díky Elysion za druhé vydání . Moc pěkné povidání o vlcích , o přírodě, o toulání . Vše napsáno krásnou , čtivou formou. Doporučuji , nádherná kniha. Plný počet hvězd. P. S. Doufám , že vyjde druhé vydání knihy Vlci přicházejí s větrem - nemám. Vlci.
Jantarové oči je třetí kniha, kterou od J.M. Kvasnici čtu, a ráda uznávám, že kvalita neklesá a povídání je stále stejně krásné, hluboké, plné toulání a lásky k vlkům i k modrance karpatské. Nejvíce mě oslovují "mozaiky z deníků"=toulavé zápisky a historické příběhy vlků a psů. Naproti tomu etologie vlčího chování je pro mě taková lekce opakování, ale oceňuji osobní pozorování autora, porovnávání se psy. A když mi den zkazí zbytečně pokácený strom, vyasfaltovaná "lesní pěšina" či řeči místního omezence o oplocení další části krajiny a není pomalu kam před tím utéct, utíkám alespoň k těmto knihám.
Jen víc takových knih! Montemu je potřeba vzdát díky! Nejen díky této knize jsem našel a každý den nacházím jinou, novou, bezprostřednější cestu ke zvířatům. Navíc způsob vyprávění a podávání faktů mě zaujal hned od první stránky. Málokterý autor, který se snaží přiblížit nějakou problematiku, fenomén, má nadání věci tak jasně vyložit. Ještě jednou díky!
Knížka kterou jsem si půjčil omylem (chtel jsem stejnojmenou knížku od V.Kadlecové) byla nakonec fajn. Monte je na jednu stranu obrovský samorost (povšechné odsuzování politiky a civilizace mi pilo krev), ale jednoznačně je to vlčí kapacita a dost nového i překvapivého jsem se dozvěděl.
Minimálně část "hovory s vlkem" bych doporučil všem majitelům psů.
Krásné čtení pro milovníky vlků a přírody, naučíte se o vlcích spoustu užitečného a zavede vás do míst, kde jste ještě určitě nebyli.
Táto unikátna kniha o vlkoch a aj o prírode je jedna z mála, ktorá človeka núti ešte a ešte ďalej čítať. Nielenže obsahuje veľmi zaujímavé príbehy o vlkoch, nad ktorými sa človek zamyslí a neraz sa to prejaví aj na emóciách, ale Monte detailne opisuje etológiu vlkov a z nich vychádzajúcich psov, ktorú by som dala povinne prečítať každému majiteľovi psa. Tretia časť zaoberajúca sa vlkmi v ČR, ale aj v iných krajinách, poukazuje na nielen pekné stránky myslenia ľudí pri pohľade na vlka. Obzvlášť sa mi páčili zápisky z Monteho denníka, kde Monte ukazuje nielen svoju odbornosť, dobrodružnosť a poetickosť, ale aj svoju dávku vtipu a ľudskosť. Jednoznačne jedna z najlepších kníh, ktoré som kedy čítala.
2009 | Rapsodie šedých stínů |
2011 | Jantarové oči |
2009 | Honba za přízrakem Gévaudanu |
2013 | Vlci přicházejí s větrem |
2002 | Běh s Vlky aneb Canicross |
Velice pěkná kniha i vlcích a lidech. Za fotky taky díky.