Král Beznaděje - Tomáš Marton | Databáze knih

Král Beznaděje

Král Beznaděje
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/555667/bmid_kral-beznadeje.png 4 10 10

Všechno zavinil. To on se stal zkázou pro celé království. Zůstala v něm jen smrt a hniloba. Hroby v Necropolis pod hradem jsou plné mrtvých. A to vše, protože upsal duši démonovi. Snad jedině, že by se našel blázen nebo naivní dobrodruh, který by dokázal kletbu zlomit. Tomu už ale nevěří. Nevěří v nic dobrého. Však je Král Beznaděje.... celý text

Madla81
předevčírem 3 z 5

Pro milovníky pohádek s hororovými prvky bude Král Beznaděj dobrá volba. Kletba a propad do pekla osobního šílenství je tu popsán velice dobře. Byla tu však spousta drobností, které mi neseděly. Hororoví začátečníci a milovníci lehce temnějších příběhů však mohou být nadšeni.

666Jitka
předevčírem 3 z 5

Neřekla bych, že je tento příběh horor, ale spíš taková strašidelnější pohádka nevhodná pro malé děti. Ponurý příběh o beznaději a nemocné lidské mysli se dobře četl a byla jsem zvědavá, jak to všechno dopadne. Nedělní odpoledne mi toto zrnko temnoty rozhodně nezkazilo, co bych však knize vytkla, je korektura - pravopisné chyby a špatné skloňování mi rušilo čtení. Kniha má moc pěknou obálku.

JanaŠamšová
06.03.2025 4.5 z 5

"Naděje je vždy tam, kde jí dovolíme být."

Znáte nějaké temné české pohádky? Já je mám moc ráda. Takové Deváté srdce, Panna a netvor nebo O Janovi a podivuhodném příteli, či snad Sůl nad zlato. V každé té pohádce je většinou král ten, kdo se cítí beznadějný a kdo skrývá svou pravou tvář pod rouškou smutku. A toto byla v podstatě stejné ponurá pohádka. Autor má dar vypravování a také nadání na básně, které jeho knihu svým způsobem nejen dokreslují, ale i zpestřují. Dětem bych to nutně nečetla, ale pro nás dospělé bych ji doporučila před spaním. Atmosféra ponurá pokreslená vůní zkaženého a hnilobného.
Naštěstí pohádky mají dobré konce a většinou království je zachráněné. A co nebo kdo ho dokáže zachránit? To už nechám na vás...

"Nikdy si nemyslel, že by mu samota tolik vadila, dokud ji nezažil.
Inu, některé věci doceníš, až když je nemáš."

KadetJaina
02.03.2025 4 z 5

Vlastně taková pohádka o záchraně království. A o psychických problémech jednoho beznadějného krále.
Tomáš Marton skvěle vykreslil beznaděj, kterou může trpět člověk s nějakou psychickou poruchou (a do beznaděje by se jich vešlo hned několik.) Veškeré temno, rozklad a taky mladého naivního hrdinu, který by mohl hrát karty s Hloupým Honzou, ale teď musí čelit smrtelným nebezpečím, zvládl na výbornou. Je to jeden z těch příběhů, který vám přijde známý svými tématy a strukturou, ale taky předává hlubokou zprávu a zamyšlení.
Citát vystihující všechno:
„Znovu se zbavuješ lidí, kteří ti chtějí pomoct.“

Tomáš Marton
česká, 1987