Královna Viktorie
Christopher Hibbert
Rozsáhlý životopis anglické královny Viktorie mapuje celý její život i dlouhé období vlády na anglickém trůně. Velice rozsáhlý a podrobný životopis nejdéle panující anglické královny - Viktorie. Královna žila v letech 1819 až 1901 a přežila nejen svého manžela, ale i několik svých dětí. Kniha sleduje její život od dětství: zachycuje dospívání budoucí královny, její osudový sňatek s princem Albertem, narození devíti potomků, smrt milovaného manžela, čtyřicetileté období vdovství a konečně i její smrt a pohřeb. Kniha líčí královninu povahu, její soukromý život, vztah k dětem i její zahraniční a domácí politiku. V závěru je jmenný rejstřík a seznam ministerských předsedů z období jejího panování.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2004 , DominoOriginální název:
Queen Victoria: A Personal History, 2000
Kniha spíš pro poučení, nejedná se o žádný román, spíše o odbornou publikaci. Hojně cituje písemnosti královny Viktorie i jejích současníků, získáme tak náhled do britské společnosti 19. století.
První polovina knihy se mi moc líbila, pak už jsem se začala ztrácet a byla na mě knížka dost depresivní...
Opravdu výborně zpracovaná kniha. Některé kapitoly týkající se politiky nebyly až tak záživné, ale jako celek je skvělá.
Plastický obraz velké postavy 19. století, spíše se věnuje vztahům k členům rodiny a dalším osobám, než politickým otázkám, které jsou zmíněny spíše okrajově.
Výborně zpracovaný životopis mé oblíbené královny Viktorie. Máme možnost sledovat osudy téhle velké panovnice a nechat se tak vtáhnout do viktoriánského období Anglie.
1997 | Vzestup a pád rodu Medici |
2004 | Královna Viktorie |
1999 | Francouzská revoluce |
2011 | Borgiové a jejich nepřátelé |
1997 | Florencie - životopis města |
Skvěle zpracovaný životopis královny Viktorie. Velmi čtivý portrét charizmatické panovnice, která si cestu ke své "nesmrtelnosti" musela vydobýt pěkně krok za krokem navzdory všem obtížím a překážkám. Kniha přináší nejen portrét samotné panovnice, ale celé viktoriánské éry.