Křesťanství, vztahy a sex
Jeroným Klimeš
Kniha přináší přehled praktických a realizovatelných morálních zásad sexuální a vztahové výchovy. Stabilita vztahů totiž netrápí jen dospívající děti z křesťanských rodin, ale i děti nevěřících rodičů. Globální náhled chybí v psychologickém poradenství, hodí se i učitelům a kněžím ve zpovědní praxi. Dozvíte se, jaké psychologické zákony řídí partnerské vztahy, na jakých evolučních principech stojí a jaké faktory předurčují jejich stabilitu, jaké životní iluze je provázejí a jak tyto iluze vedou lidi k typickým, leč tragickým chybám – rozchodům a válkám o děti. Jeroným Klimeš na základě svých dlouholetých zkušeností s rodinným poradenstvím a manželskou terapií definuje hlavní principy vztahové a sexuální morálky a s nimi i základní praktické návody, jak stabilizovat partnerský život.... celý text
Téma partnerských vztahů je v knize nahlíženo ze všech možných stran. Jednak jsou zde rady, které by měl znát každý člověk žijící (nebo plánující žít) v dlouhodobém vztahu. Není to nic povrchního, je znát, že autor má spoustu odborných znalostí (nejen z psychologie) i zkušeností ze své poradenské praxe. Všechno, co tvrdí, má podložené (odborná literatura, vlastní výzkumy, statistiky,…), ale zároveň píše čtivě a zajímavě.
Hlavní myšlenkou je asi to, že vztahy mají své vlastní zákonitosti, které je třeba respektovat. Když se budete chovat tak a tak, je pravděpodobné, že se stane to a to. Když se rozvedete, pravděpodobně budete cítit to a to. A tak podobně. Oblíbeným autorovým tématem jsou tzv. přechozené vztahy a rozchody/rozvody, před obojímž v knize mnohokrát varuje (partneři se při rozvodu sice rozejdou fyzicky, ale psychicky se dokážou rozejít až po mnoha a mnoha letech, v některých případech vlastně nikdy). Řekla bych, že pohled dr. Klimeše na fungování partnerských vztahů je skutečně vyzrálý a moudrý.
Dále se kniha zabývá vztahem křesťanství a partnerských (ale i jiných) vztahů. Líbí se mi, jak autor ukazuje, že to, co tvrdí Bible o vztazích (např. desatero) dává z psychologického hlediska smysl. Cenné je, že se autor nevyhýbá ani problematickým a sporným záležitostem, v nichž je největší rozdíl mezi tím, co církev vytyčuje jako ideál, a mezi tím, co je v dnešním světě (často i mezi křesťany) běžnou praxí. Zde docela „píchá do vosího hnízda“ a každý křesťan s ním ve všem nebude souhlasit (leckdo bude pohoršen). Ale myslím si, že už jenom ta debata a nové promýšlení starých záležitostí je přínosem. A je vidět, že dr. Klimeš vše promýšlí opravdu důkladně a poctivě.
Citáty:
"Když vstupujeme do manželství, je to jako bychom dali partnerovi do ruky palcát, kterým nám může neuvěřitelně ublížit - tak, jak nám nemůže ublížit prakticky nikdo jiný na celém světě."
"U blízkých lidí je vždy útok na blízkou osobu útokem na sebe sama."
"Heslem rodičů by mělo být: Chovám se k dětem tak, aby se ke mně v dospělosti rády vracely, až já sám budu osamělý a starý."
Přestože jsem si doktora Klimeše při prvním setkání (přednáška o vztazích na půdě ČVUT) zařadila spíše mezi populisty a "Všeználky", jeho nejnovější knihy jsem se chopila, a to na základě výroku, který sám zmínil "Věř, ale komu věříš, měř." :)
Naměřila jsem tedy sama sobě a musím říct, že z větší části jsem po přečtení spokojená. Kniha v rozvinutější formě podává to, co se autor snažil posluchačům předat v rámci přednášky, a díky času, uplynuvšímu mezi přednáškou a čtením, bylo možno nahlížet na jeho názory s odstupem.
Je dost možné, dokonce poměrně očekávatelné, že kniha nesedne každému. Někdo se může leknout "křesťanství" v názvu, a ve strachu, že se setká s novozákonní agitkou, knihu raději vrátí do regálu, jiný si pomyslí, že podobná témata jsou už přežitá... i tak ale tvrdím, že kniha stojí za přečtení - autor podává obsáhlé spektrum pečlivě shromážděných faktů (přínosných pro lidi libovolného vyznání), podložených jak zdroji, tak vlastním výzkumem; čtenář má možnost si množství autorových výroků ověřit na grafech či příkladech z praxe, které často oživují výklad teorie.
Na druhou stranu je ale opravdu nezbytné zohlednit to, že autor je věřící, a kniha samotná to jasně a důrazně prezentuje (nejen názvem). Jakkoli s čistým svědomím říkám, že jsem si z ní mnoho vzala i coby jinověrec, některé názory byly pro mě jednoduše předpotopní.
tl;dr - doporučuji nejprve zhlédnout některé z přednášek doktora Klimeše, aby si potenciální čtenář mohl udělat názor. Kniha jako taková může nadchnout i urazit, je proto užitečné předem se seznámit s autorovými postoji.
2015 | Partneři a rozchody |
2016 | Křesťanství, vztahy a sex |
2008 | Psycholog a jeho svědectví o Kristu |
2015 | Česko za sto let. Čtyři rozpravy z konference Evropa a Česko 2113 |
2022 | Dysthymie: Lidé s temnou duší a jejich blízcí |
Má první kniha od J. Klimeše. Autora znám z jeho mnoha mediálních vystoupení a vážím si jeho erudice klinického psychologa. Myslím, že v jeho osobě se sešla akademická odbornost s praktickou zkušeností z psychologické praxe. Zkrátka J. Klimeš ví, o čem mluví, má nejen načteno, ale i zažito, včetně vlastních mezních životních situací (vážná nemoc, těžký rozchod apod.). Proto jsem se těšil na některou z jeho knih. Že padne volba zrovna na tuto knihu jako na první mnou přečtenou, to jsem nečekal. Jsem za to ale rád, byť se mi kniha nečetla nikterak snadno.
Klimeš se dívá na partnerské vztahy prizmatem jakýchsi obecně platných vztahových zákonů či zákonitostí a svůj pohled má podložen přesvědčivou argumentací. V mnohém jsem mu dal za pravdu. Jindy jsem musel dlouze uvažovat a u některých tvrzení si dosud nejsem jistý, jestli se s jeho tvrzeními mohu ztotožnit. Ale to mi vůbec nevadí. Klimeš provokuje myšlení, je provokatérem v tom nejlepší m slova smyslu a to mě moc baví.
Kniha je pro mě osobně důležitá i proto, že je autor praktikujícím křesťanem-katolíkem, často se odvolává na biblické „pravdy“ a dává je do souvislostí s tím, jaký praktický dopad na životy lidí mají, ať už se jimi řídíme, či nikoli, či jim věříme, nebo ne. Klimeš však není dogmatik. Jen se vážně zamýšlí nad tím, že pokud bychom se alespoň v partnerských vztazích řídili některými křesťanskými doporučeními, nemuseli bychom dnes řešit tolik palčivých partnerských problémů.
Knihu bych vřele doporučil především křesťanům napříč denominacemi, ale i pro nevěřící čtenáře může být tato publikace velmi prospěšná.