Kriegel - Voják a lékař komunismu
Martin Groman
Václav Havel ve svém eseji o Františku Krieglovi v roce 1988 napsal, že by jednou měla vzniknout kniha, díky níž by lidé pochopili, že tu byli politikové - a dokonce i komunističtí - kteří byli normálními čestnými a statečnými lidmi, byť třeba tragického osudu. Právě taková je nová monografie, díky níž má širší veřejnost poprvé možnost poznat v celistvosti nejednoznačný příběh muže, který je stále pokládán dílem za hrdinu a dílem za padoucha. František Kriegel je dnes znám širší veřejnosti pouze jako ten, který jediný v srpnu 1968 odmítl podepsat moskevský protokol. Životní osudy tohoto komunisty, lékaře a vojáka na několika frontách druhé světové války jsou ovšem o poznání spletitější a tragiku jim dodává například jeho přímý podíl na tvorbě Lidových milicí v únoru 1948. Autor si neklade ambici jednoznačně rozsoudit spor o Kriegla, nabízí však kontext životních peripetií, rozhodnutí a postojů, které jejich nositele opakovaně přiváděly spíše do problémů než na politické a společenské výsluní.... celý text
Ne úplně letní dovolenková četba. Představuje opravdu pestrý život a dílo, tohoto přesvědčeného a idealistického komunisty. Na jeden život je to až neuvěřitelné, namátkou účast ve španělské občanské válce, lékařská služba v čínské armádě i pod americkým velením, budování zdravotnického systému na Kubě během vylodění v zátoce Sviní. Účast na vítězném únoru a činnost v 50. letech, ale také jasný postoj v srpnu 1968 a pozdější spolupráce s odpůrci režimu a šikana ze strany státních orgánů až do smrti a ještě chvíli po ní. Je pro mě těžké zařadit si osobnost Františka Kriegla, jako pozitivní nebo negativní, tahle kniha poskytuje maximum informací, rozhodně se nesnaží hodnotit. Mě z toho vychází idealista ochotný bojovat za své přesvědčení a to i se zbraní v ruce a riskovat svůj život, ochotný ve své víře ve vyšší cíle, přehlédnout i bezpráví, kterého si byl vědom. Ovšem jen do určité míry...
(SPOILER) Kniha, která není jen o Krieglovi, ale je vlastně historií 20. století hlavně v naší zemi. Autor se snaží podat o Krieglovi co nejpodrobnější a nejobjektivnější obraz a na knize je to znát. Groman dle svého vyjádření sbíral materiály průběžně 20 let, studoval nejen české, ale i ruské a ukrajinské archivy, vedl rozhovory se spoustou lidí. Ač byl Kriegel celoživotním komunistou, je (alespoň pro mě) velmi užitečné se s jeho životem, jeho postoji a jeho dozráváním, i když ne procitnutím, seznámit. Kniha přináší mimo jiné obraz poválečného převratu v roce 1948, procesy 50. let, dost podrobný vývoj v roce 1968 a končí normalizací, ke které patří agenti, sledovačky, provokace, Charta 77 apod. Nutno dodat, že kniha je i přes náročnější obsah čtivá a přehledná. Knize je těžko co vytknout, ať už obsahově, tak po stránce provedení (objevil jsem jen 2 tiskové chyby). Knihu mohu doporučit všem zvídavým čtenářům, ať už mladým, tak i starým. Plných 5*, 31. 12. 2023.
MilBart vystihl I můj postoj a tak již nemusím nic dodávat.
Kniha je skvěle zpracovaná jako veškerá díla pana Gromana. Klobouk dolů a dávám plný počet hvězd
Úžasné čtení. Nejen osud Františka Kriegela, ale i kontext doby jsou podány tak, že mě dostaly k pohledům na naše moderní dějiny nečekaným. Poctivá, dvacetiletá práce autora je znát z každého řádku, citace, obrázku. Životní dílo. Děkuji za inspirativní čtení!!!
Gromana se Stehlíkem jsem rád poslouchal až do jejich dehonestačního útoku na Honzáka. V tomto posledním díle jejich podcastu, který jsem slyšel, jsem se též dozvěděl o jejich postoji k historickému pohledu, který u nás byl medializován střetem Pullman vs Klíma, tj. pohled na komunismus jakožto standardní uspořádání společnosti, ve kterém historici jsou schopni bez komentáře předkládat "fakta", jakože "voleb se účastnilo 99,9% občanů", soustředí se na dějiny "všedního" dne, atd.
Přesto jsem si knihu koupil, a na rozdíl od posledního Chadimova dílka jsem nesplakal nad výdělkem. Kniha je velmi dobře napsaná, i přes sympatie, které autor ke Kriegelovi cítí, nezamlčuje jeho hnusné únorové angažmá, naopak sleduje jeho prozření a prozírání. Určitě stojí za přečtení, je na úrovni vynikajících biografií o Husákovi a Nejedlém z poslední doby.
Mnohaleté úsilí Martina Gromana je korunováno úspěchem. Brilantní monografie. František Kriegel rozhodně nebyl je muž, co stál v cestě Leonidu Brežněvovi. Osobnost. Díky této knize jsme si rozšířila obzory nejen o Františkovi Kriegelovi,a ale i o určitých událostech 20. století v rámci celého světa. Děkuji.
Ze srdce nesnáším komunismus, který je jako zhoubný virus, ale ten Franta byl tuze zajímavý člověk. Kniha určitě stojí za přečtení.
Kdybyste se mě před rokem zeptali na to, kdo to byl František Kriegel, ve šťastnější chvíli bych ze sebe vysoukal, že to byl komunista, který nepodepsal moskevské protokoly. V méně šťastné chvíli možná ani to.
Článek
František Kriegel nikdy nebyl ministr, prezident nebo premiér. Nebyl to šéf strany, ani šéf disentu. Přesto je ale jeho vliv na dobu v letech 1945-1989 silný. Podobně jako je silný jeho příběh. Ten zaujal publicistu a historika Martina Gromana a výsledek je šestisetstránková kniha, která vám pomůže zahladit bílá místa v historickém povědomí.
Kriegel bohužel nenapsal své paměti, ani pro ně nezanechal podklady. S výjimkou krátkých poznámek. Tím pádem je skládání obrazu Františka Kriegela dost komplikované, zvláště v některých částech života. Autor se musel spolehnout na obraz, který o objektu jeho bádání poskytli Krieglovi nejbližší. Manželka Riva a rodinný přítel František Janouch. Jejich vzpomínky jsou jeden z pilířů, na kterém Martin Groman stavěl svou knihu.
Naštěstí ne jediné. Jsou tu také dobové dokumenty a záznamy z různých stranických jednání. Jsou tu rozhovory s dalšími aktéry dění, jsou tu archiválie a dobový tisk. Poskládat z těchto drobných střípků co nejvěrnější mozaiku muselo být složité, i proto na knize Martin Groman pracoval (naštěstí pro něj ne soustavně) kolem dvaceti let, jak zaznělo v rozhovoru s Lucií Výbornou na Českém rozhlase.
A vzal to skutečně od podlahy. Od prvních let v ukrajinském městě Stanislaviv přes pražská studia medicíny, ohně španělské, čínské i barmské války až po zakotvení ve strukturách stranické politiky. Groman Kriegela a priorně nelíčí jako kladnou postavu. Všímá si a zdůrazňuje jeho roli při založení Lidových milicí, které sehrály klíčovou roli v Únoru 48. Všímá si také jeho pozice při politických procesech v 50. letech, které nakonec semlely i jeho, byť naštěstí ne s fatálním důsledkem.
Autor dopodrobna vysvětluje Krieglův postoj v Pražském jaru i v posrpnových událostech. Těch deset posledních let života je vlastně na knize to nejzajímavější. Sledujeme dost překotný vývoj od věřícího a zapáleného komunisty k nucenému disidentovi, který ale ve skutečnosti nikdy věřícím komunistou býti nepřestal. A nakonec sledujeme represe, které musel snášet a urputnost režimu zavřít mu ústa. Autor se věnuje také síti konfidentů, kteří byli na Kriegla nasazeni a popisuje některé až teatrální historky v režii StB.
Jak z Gromanova líčení František Kriegel vychází? Jako nesnesitelný člověk, který ale nikdy nezradí své zásady, svou víru. Jako člověk, který nikdy nepřestal věřit v lepší svět, který měl přinést komunismus. Z knihy jsem získal pocit, že komunismus pro Kriegla nebyl vstupenka do lepší společnosti, ale šance na změnu k lepšímu životu pro celý národ, ne-li pro celý svět. Napovídá tomu i celý název knihy: Kriegel - Voják a lékař komunismu. Jako by chtěl komunistickou ideologii uzdravit, a tvrdě narazil při střetu s realitou.
Kniha je napsaná čtivě, a tak má šanci oslovit široké spektrum lidí. V částech popisujících vypjaté momenty Krieglova života se čte skoro jako detektivka, kdy máte nutkání číst rychleji a rychleji. Nechybí ani dobový kontext. Když se František Kriegel dostane do španělské občanské války, ve stručnosti se dozvíte, proč tato válka vznikla, a proč tam Kriegel byl. V zásadě platí, že je to kniha přístupná i pro laiky, kteří dosud o tématu příliš nevěděli.
Z toho, jak Martin Groman Františka Kriegla popisuje, vychází, že to byl statečný chlap. Odhodlaný bojovat nejen za lepší svět, ale také za své ideály. Autor se ho snaží pochopit a hledá, co ho vedlo k rozhodování. Nevynáší ale finální soudy, ty nechá na čtenářovi. Poskytuje dostatek informací pro to, abychom si to zhodnocení osobnosti Františka Kriegla mohli udělat sami.
Kriegel - Voják a lékař komunismu je ve výsledku nejen čtivým životopisem jednoho prominentního komunisty, ale také svědectví o velmi dramatické části našich dějin.
životopisy, biografie komunismus rok 1968 politici lékaři
2021 | Přepište dějiny |
2023 | Kriegel - Voják a lékař komunismu |
2021 | Babišistán |
2022 | Přepište dějiny podruhé |
2010 | Na smutek není čas |
Biografie, u které je vidět, že si s ní dal autor hromadu práce. Pro mě nejpřínosnějším je odmytizování Pražského jara, které je stále vykládáno jako souboj reformních a konzervativních komunistů. Jak to tak bývá, skutečnost je o dost plastičtější. Poučením je, že pokud člověk vnitřně uvěří nějaké ideologii, trvá desetiletí, než prozře. A v určitém smyslu neprozře nikdy.