Křížový spodek
Edgar Wallace
Detektivní román o polapení vyděračské bandy neštítící se ani vražd.
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1932 , Karel VoleskýOriginální název:
Jack O'Judgement, 1920
Padouch je opravdu ohavný!!! Jeho motivy jsou obzvláště zavrženíhodné - tyje z úzkosti druhých a sbírá na ně kompro pomocí rozsáhlé sítě špiónů z kategorie "štamgasti Jedové chýše". Proti němu stojí bezzubý zákon a vynervovaný detektiv, který neví, jestli je víc detektiv nebo víc zamilovaný. Takže všechno musí vyřešit tajemný Fantomas! Pochopitelně je zde i KRÁSNÁ ŽENA!!! Kdo by se taky kvůli ošklivé obtěžoval? Věrná láska zvítězí, padouch bude eliminován a každý dostane, co mu patří! Ideální takhle odpoledne, když zahrada čeká a děti čekají a dům čeká a všechno čeká...no...budou muset ještě chvíli počkat, než zlo bude poraženo!
Wallace je sázka na jistotu. Střihla jsem si Křížového spodka jako rozhlasovou hru známou pod názvem Soudce Jacka a byla jsem opět mile překvapená. Samozřejmě, příběh je dost předvídatelný, ale ve své době to musela být pecka. A já si zpříjemnila vaření chvilkou napětí.
Wallace jsem měla ráda, ale poslední dobou zjišťuji, že to stojí tak akorát za jendo přečtení a konec. Znovu bych po knize nesáhla.
Tak to byla detektivka zcela klasického střihu, pomalé tempo, sem tam náznak tajemství, žádné potoky krve... spíš jenom očekávání, jak se to celé rozuzlí a jestli to nakonec nějak dobře (aspoň pro někoho) dopadne. Nezklamala jsem se, časem se jistě k autorovi vrátím.
No nevím. Po mé třetí přečtené wallaceovce, už mi začínají všechny jeho knihy připadat na jedno brdo. Nějaká detektivní zápletka, mužská postava, padouch, ženská postava a závěrečné romantické vyústění. 2.5 hvězdy.
1992 | Mrtvé oči Londýna |
1930 | Černý opat |
1932 | Zelený Lučištník |
1970 | Žabí bratrstvo |
1992 | Smečka děsu |
Zde je plno vražd a krve.