Krkonošská kuchařka aneb Hory dávají chléb
Miloš Gerstner
Tato knížka čtenáře provádí ročními obdobími a měsíci v Krkonoších a popisuje tradiční jídla a zvyky. Připojený recept nabízí vyzkoušet si, jak se dříve na horách vařilo, a oživit si někdy již zapomenuté chutě. Dozvíte se například, co je to "gramatika", "falešný pajšl" nebo "netynka", a budete si třeba moci připravit vánoční hubovec.... celý text
Přidat komentář
Krásné a poutavé vpomínání na staré dobré časy – na žití v roubenkách pod doškovou střechou, tvrdou nelehkou práci, tradice. Vyprávění jako vyšité z doby již dávno minulé, hezké, české, podkrkonošské. Kniha by snesla i delší kapitoly, tak je v ní jen několik vpomínek ke každému měsíci. Recepty nijak neprožívám, ty jsem přeskakoval.
Moc hezky napsaná kniha. Není jen o receptech, ale také o každodenním životě obyčejných lidí na horách v ne tak dávné minulosti. Lidé měli jiné starosti i radosti, byli pracovití a skromní. Pro mně osobně milé připomenutí dětství a prázdnin u babičky (a recepty jsou taky dobré - jednoduché z dostupných surovin, spíše pro nadšence).
Štítky knihy
Krkonoše krajové, regionální recepty
Autorovy další knížky
2015 | Prokletí pastýřů z Rohu |
2015 | Krkonošská kuchařka aneb Hory dávají chléb |
1999 | Vánoční snění: krkonošské pohádky |
2023 | Hory dávají chléb - Zlomek kroniky hor |
2017 | Cesty po kousku nebe |
Nádherná kniha o životě obyčejných lidí prokládaná recepty měsíc po měsíci .