Kroky vraha

Kroky vraha
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532204/bmid_kroky-vraha-65ccbf0731608.png 4 2396 2396

Josef Bergman série

1. díl >

Josef Bergman #1 V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda, nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text

Zlatinka.Emilly
21.12.2019 3 z 5

Na českou autorku je kniha pěkná (jsem zvyklá na jiné české detektivky). Děj se odehrává v severním státě a je milé, že vyšetřování nepřímo provádí český kriminalista.

Mateo67
02.12.2019 3 z 5

Česká detektivka. Už to si zaslouží hvězdičku navíc. I když vyloženě jako čistá detektivka mi to nepřipadalo, na to tam byly docela do hloubky vykresleny charaktery a prožívání jednotlivých postav. Což není minus, ale spíš přidaná hodnota. Postavy nebyly nijak příjemné, čtenář si zde neměl moc koho oblíbit. Spíš mi ale vadilo to, že vztah jedné postavy ke kočkám byl mnohem silnější než k jakémukoli člověku, a to i hodně blízkému. Zvířata mám moc ráda, ale co je moc, je moc. Ale nechci spojlerovat. Nepochopila jsem proč ten začátek - linka z minulosti (a na něho navazující konec). Opravdu to zde bylo nutné? Spíš mi to připadalo jako psáno pro efekt. Za toto hvězda dolů. Rozhodně ale půjdu do dalšího dílu, protože českých knih není nikdy dost.

Makii
18.11.2019 4 z 5

Líbila se mi. Bohužel, čtu sérii s inspektorem Bergmanem na přeskáčku, takže tohle setkání s ním pro mě bylo už třetí v pořadí. Myslím ale, že to příběhu nevadí. Byl to dobrý příběh, líbilo se mi to. Ale ty ženské hrdinky.. No to byla tragédie, všechny nesympatické, až, s prominutím, pitomé (především Klára). Julie mi přišla jediná normální. Jako detektivka super, doporučuji.

Val
10.11.2019 5 z 5

Tak za mě příjemné překvapení. Michaela Klevisová umí výborně vykreslit charaktery postav a vtáhnout čtenáře do děje. Druhou polovinu knihy jsem přečetla na jeden zátah. Šokem pro mě byla druhá vražda, protože mi zavraždili jedinou sympatickou postavu ... samozřejmě kromě vyšetřovatelé Bergmana ...

pavlinka0250
25.10.2019 5 z 5

Pro mě bylo první setkání s autorkou velice milým překvapením. Bavilo mě to od první stránky až do konce.
Velice čtivé, výborně napsáno. Věřím, že další knihy budou stejně dobré a mám další oblíbenou autorku.
Doporučuji *****

temuchin
18.10.2019 2 z 5

Takový čtení pro ženy. S detektivkou toho moc společného nemá, žádné velké vyšetřování se nekoná, detektiv se na scéně párkrát objeví, trochu pokecá s pár lidma a má vyřešeno. Má to celé přes 400 stran a mě to přestalo bavit zhruba v půlce, ani mě vlastně moc nezajímalo, kdo je vrah. První díl série, tak třeba se to v dalších zlepší, já už je ale zkoušet nebudu.

Evka27
18.10.2019 3 z 5

Už jsem dlouho nečetla českou detektivku. Nebylo to vůbec špatné, jen mě trochu rozladila vražda osoby, která provází od začátku dějem.

m.valova
08.10.2019 4 z 5

Objevila jsem konečne zase českou autorku,která mě baví..pomalejší rozjezd,ale pak mě to chytlo a určitě budu číst další knihy.Postavy v knížce mi přišly zvláštní,ale vraha jsem neodhadla až do konce..měla jsem úplně jiný tip.Určitě se kniha nedá srovnávat se zahraničními autory co do propracovanosti,ale zase byla jednoduchá na orientaci a hlavně ze známého prostředí což velmi oceňuji,české spisovatele a knihy mám nejraději..

kacaaba
02.10.2019 4 z 5

Dlouho jsem se nemohla začíst, ale nakonec se mi to docela líbilo. Jsem zvědavá na další díly.

mataj
23.09.2019 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. I když se zde vyšetřuje vražda(y) , kniha se spíše zaměřuje na vylíčení osudů a charakterů jednotlivých postav. Měla jsem dojem, jako by k zjištění pachatele došlo spíše náhodou, než cílenou detektivní prací. Nicméně kniha se mi líbila. Moje jediná výtka je, že téměř všechny postavy mi byli dost nesympatické.

MahulenaK
22.09.2019 5 z 5

Toho jsem se bála...Četla jsem s paní Klevisovou moc hezký rozhovor v Téma a říkala jsem si, že bych si nějakou její detektivku zkusila přečíst. Bála jsem se, že se mi bude líbit, a budu si muset přečíst všechny...No, a je to tak!

loskatos
20.09.2019 3 z 5

Čtivě rozepsané postavy, detektivního žánru pomálu. Ale nevadí, další si přečtu s chutí.

ivana1924
18.09.2019 4 z 5

Ale jako jo....mě se to líbilo. Přečtu si určitě další :)

hanzmb
18.09.2019 5 z 5

Spíš než detektivku, bych to označil za psychologický román s detektivní zápletkou. Hlavní vražda přichází až ve 2/3 knihy a vyšetřovatel dostává minimální prostor. To ale vůbec nijak nesnižuje čtivost a zajímavost příběhu. Jako častý čtenář detektivek většinou dopředu dokážu odhadnout viníka. To ale není - klobouk dolů - případ této knihy.

Jiitush
17.09.2019 4 z 5

Přemýšlím mezi třema a čtyřma hvězdičkama. Nakonec dám čtyři za to, že jsem tuhle knihu neodložila (jako Zmizelou) a nutila mě číst do konce (i když už jsem potom popisné pasáže přeskakovala a chtěla se jen dozvědět kdo je vrah a jaký měl motiv).

Není to úplně detektivka, policisté stojí v příběhu hodně v pozadí a vlastně ani moc nepátrají. V knize se spíše rozkrývají charaktery a příběhy postav, z nich většina je hodně nesympatická. Vadí mi, že v knize není žádní pořádná silná ženská hrdinka, všechny jsou lehce manipulovatelné muži a jako by se jim ani nedokázaly postavit.

Vraha jsem teda neodhadla, ale dokázala jsem odhadnout, kdo bude druhá oběť, protože autorka tam nastražila motiv od tolika lidí, že vrahem vlastně mohl být téměř kdokoli. V jednom rozhovoru s Klevisovou jsem četla, že když píše detektivku, nejdřív popíše prostředí, načrtne charaktery, popíše vraždu a až pak se teprve rozhodne, kdo bude vrah. Myslím, že to jde z knihy hodně cítit, je psaná tak, že vrahem vlastně může být kdokoli a to mi vlastně po celou dobu asi vadilo.

Prostě to není detektivka, spíš románek o ženách a jejich strastech (způsobených především muži).

Marta08
02.09.2019 4 z 5

Velmi příjemné první setkání s Michaelou Klevisovou. Knihu jsem "přečetla" ve formě audioknihy, která ale příběhu nic neubrala. Postavy dostaly dost prostoru, aby byly pochopeny motivy jejich jednání. Když to trochu zevšeobecním, tak mi vadilo, že téměř všechny ženy byly závislé chudinky na mužích a charaktery mužských postav vyznívaly dost nelichotivě. Jediná nezávislá žena tam byla Julie (i přes trochu zvláštní vztah ke kočkám), chování její dcery Kláry nechápu (resp. nedokážu pochopit, že byl někdo tak hloupý a zaslepený) a Ludvík Keler byl na facku. Jednou ze sympatických postav byl detektiv Bergman, i když prostoru moc nedostal. Příběh jako takový mě bavil, zasazení do pražských kulis rovněž a podzimní nálada z knihy dýchala. Líbil se mi jazyk, jakým byla kniha napsána. Spoiler - vraha jsem neuhodla, já tipovala, že je v tom zapletená Kamila (což koneckonců nebyla až taková lež, jen s vraždami neměla co dočinění) :) Knihu doporučuji, jen bych ji nenazvala detektivkou, ale spíše románem s detektivním příběhem :)

čef
31.08.2019 5 z 5

Velmi příjemné překvapení. U české detektivky jeden nikdy neví, co může očekávat. Bohužel většinou jde o přinejlepším až příliš průměrná dílka. Tento román však ctí všechny pravidla detektivky. Je zde dostatek podezřelých a poměrně nepřehledná situace a to mne baví – mohu luštit kdo je kdo tak, jak to mají praví čtenáři tohoto žánru rádi. Takže spokojenost a určitě se poohlédnu po dalších autorčiných dílech.

Kekik
28.08.2019 5 z 5

Není to klasická detektivka, ale spíše román s detektivní zápletkou, tedy zvláště v první polovině. V té druhé je přeci jenom detektivní práce více. Příběh je velmi čtivý. Autorka píše zajímavě a já jen otáčela stránku za stránkou.
Líbí se mi, že dala každé postavě dostatek prostoru, abychom ji pochopili. Postav je tu dost, ale vůbec se mi nepletly.
Podezřelý je každý, proto rozuzlení bylo překvapením. Motiv uvěřitelný.
Jsem ráda, že jsem se konečně dostala ke knihám M. Klevisové. Další česká autorka, jejíchž knihy stojí za přečtení.
DOPORUČUJI !!!

Booky84
20.08.2019 5 z 5

Skvělá detektivka, jsem zvědavá na další díly. Děj lehce plynul, žádné potoky krve a šílené teorie či zvraty.

capricornus
20.08.2019 5 z 5

Skvělé! Moje první detektivka od této autorky a vím, že si přečtu postupně všechny. Úžasně popsány charaktery a myšlení postav. Máte dojem, že je osobně znáte. Výborně propleteno a závěr je též věrohodný (žádný "kotrmelec" na konec). Bravo!
V minulosti jsem četla povídky, ale to taková paráda nebyla.