Kroky vraha
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
1. díl >
Josef Bergman #1 V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda, nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2017 , MottoInterpreti: Kristýna Kociánová
Velmi dobrá kniha, oceňuji nepředvídatelný děj i více příběhových rovin, všechny navíc baví stejně. Je tudíž čtivá v celé délce. Sama mám radši trochu rozvinutější popisy postav, tady mi to přišlo mírně ochuzené, ale i přesto jsem byla moc spokojená.
Nemyslím si, že bych byla nějaký hnidopich, ale pokud jde o správné určení žánru, tak ano, protože podle toho rozhoduji, co chci zrovna číst. Domnívám se, že toto není detektivka, rozhodně ne klasická. Ta by se totiž držela vyšetřování jako hlavní knižní linky. Tady toho samotného vyšetřování moc nebylo. Je to spíš román s detektivní zápletkou. Ale skvěle napsaný román! Úžasně vykresluje spletité vztahy mezi lidmi a jednotlivé postavy jsou detailně propracované. Jazyk je velice čtivý a já měla problém přestat číst.
Autorka si mě získala a těším se na čtení dalších knih. :-) Určitě doporučuji. Ačkoli možná spíše ženám. Rozhodně pokud jste mužem, kterému vadí číst o mezilidských vztazích a životních peripetiích... :-)
veľmi dobre napísané reálne krimi v reálnom prostredí,
aj držalo v napätí, aj pobavilo, aj možných páchateľov ku koncu pribúdalo,
Klevisovú zaraďujem medzi moje obľúbené autorky románov
Příjemné čtení, pěkně a detailně popsané prostředí, postavy... Řekl bych slušná česká detektivka bez litrů krve a zbytečného násilí a se zajímavou francouzskou zápletkou.
Moje první setkání s autorkou a nelituji. Kniha se dobře četla, určitě si přečtu i její další knihy.
Přečetla jsem všechny knihy Michaely Klevisové, jen tahle mi chyběla. Nesehnala jsem ji jako tištěnou knihu, tak jsem zkusila audio verzi. Bylo to mé první setkání s audio knihou a moc mě nenadchlo. Zůstanu přece jen věrná čtení klasických knih. Ostatní knihy této autorky se mi líbily o dost víc, ale může mít vliv i má nesoustředěnost při poslechu. Ráda si přečtu její nové knihy.
Jak uvádí více čtenářů , Zápletka slabší a vyšetřování chaotické . Ale autorku čtu rád a její příběhy jsou zajímavé. Navíc je to česká spisovatelka , tak že mě těší , že jsou její knihy tak příjemně a čtivě provedené .
Trochu chaotické, ale závěr velmi dobrý. Pro české autory mám slabost a tendenci nadržovat jim v hodnocení.
Další z detektivních příběhů naší autorky...
Je tu opravdu hodně postav, hodně náznaků motivů - ale v závěru je vše objasněno...
Knihy této spisovatelky čtu ráda /a zase jsou tu kočky/...
Kroky vraha jsem si koupila, protože jsem se nechala nalákat na "nálepku " nejlepší česká detektivka. Už ze začátku jsem se do toho nemohla začíst a v polovině jsem to vzdala. Chtěla jsem i přesto vědět jak to dopadne a knížku jsem pak doposlechla jako audioknihu (která byla velmi hezky načtená). Podle mého jsou problémem hlavní aktéři knihy. Nejsou vůbec ničím sympatičtí (malinká výjimka je komisař Bergman, ten mě štval nejmíň). Julie v jednu chvíli svojí dceru bezmezně miluje, aby jí o tři věty dál zase nenáviděla. Tak co ženská vlastně chce? Její dcera je kapitola sama o sobě a o sousedech se radši vyjadřovat už nebudu. Zápletka byla taková vlažná, vyšetřování prakticky žádné a případ se vyřešil tak nějak náhodu.
Suma sumárum: Co jsem četla recenze, tak se jedná o nejslabší knížku od autorky a někdy v budoucnu jí dám ještě šanci. Třeba mě překvapí.
Moje první setkání s touto autorkou a určitě ne poslední. Kniha mi velmi sedla, snadno jsem se nechala vtáhnout do příběhu, který byl pěkně propracovaný a udržoval v neustálém napětí a očekávání dalšího vývoje. Bavily mě i osudy a vztahy jednotlivých postav. Za mě skvělá česká detektivka.
Trošku horší Klevisová, ale pořád Klevisová. Líbila se mi propracovanost příběhu a byla jsem zvědavá, jak to dopadne, za plus považuji i to, že jsem vraha neuhodla. Ale podobně jako v ostatních knihách autorky jsem si k žádné z postav nevytvořila moc velké pouto a jejich osud mi byl skoro lhostejný. Oproti dvou detektivkám odehrávajícím se v pro mě novém, cizím prostředí, mi prostředí Prahy v této knize nepřišlo tak zajímavé.
V porovnání se Zmizelou v mlze mi tohle přišlo slabší. Až moc promotané. Jako když se do hrnce nasype hrách, čočka, fazole a navrch i rýže, vše se zamíchá a pak se z toho postupně něco vybírá a tvoří, aby to dalo dohromady dobré jídlo. Spousta postav měla hodně prostoru a pak na závěr prostě zmizely bez další zmínky a té motanice bylo na můj vkus taky hodně. Věřím, že další díly budou lepší a lepší (ale i tahle kniha je dobrá, ne že ne). Jinak tedy s druhou vraždou jsem se pořád nemohla smířit, nechtělo se mi věřit, že by ji autorka opravdu obětovala. Podvědomě jsem si přála, aby pokračovala i do dalších dílů...
Příjemné překvapení, audiokniha bezvadně načtená, příběh jako ze života.
Vyvážená pestrost problémů, malicherností, zásad, konfliktů a špatného svědomí je v tomto příběhu u postav a obětí zločinu důvodem, že možných pachatelů je nespočet, ale jen jeden si logiku zkreslil do ornamentu zločinu.
Autorka postavy příběhu vybavila vlastnostmi, tak, jak to v životě chodí, nadšením, tvrdohlavostí, skepsí, lehkomyslností, zlomyslností, naivitou i důvtipem.
Bezvadný
Vynikajici ceska detektivka. Mam prectene i zbyvajici detektivky autorky. Tahle je nej, ale ctive jsou vsechny.
Ani nevím, jak jsem se k této autorce dostala. Přece jenom preferuji severská jména na přebalu (je fakt, že pseudonym by mi byl jedno :D). Každopádně jsem si rovnou koupila tři knížky - asi mi bylo jasné, že já a Bergman (v Praze) bychom mohli být přátelé. Přišlo mi to celé moc zajímavé a musím říct, že jsem celkem dost věcí neočekávala...Smrt Julie, vrah...Už se těším na další knížku :)
Praha prvotina detektivní a krimi romány umění česká literatura české detektivky a krimi matky a dcery Cena Jiřího Marka
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Kniha mě bavila. Autorka měla skvělý námět a kniha odsýpala.