Had a perla
Kate Quinn
Kronika Borgiů série
1. díl >
Řím, rok 1492 Svaté město je zalité krví a opředené tajemstvími. Papež umírá a Boží trůn zůstává neobsazen. Rod Borgiů začíná svůj legendární vzestup... Giulia Farnese má dlouhé světlé vlasy a svět jí leží u nohou. Vlastně má vše, co si žena může přát: krásu, bohatství i pohledného muže. Když však zjistí, že se má stát konkubínou bezohledného kardinála Borgia, smyslného muže a kandidáta na papeže, který ji vášnivě miluje, její život se od základu změní. Do Borgiova harému ji následují dva důvěrní společníci: Leonello, cynický osobní strážce, který se chce pomstít tajemnému vrahovi, a kuchařka Carmelina. Ve Vatikánu mezitím kvete korupce a objevují se stále noví a noví nepřátelé. Giulia a její přátelé tedy budou potřebovat veškerý svůj důvtip, aby ve světě Borgiů přežili.... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2024 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
The serpent and the pearl, 2013
Polovina knihy se provařila do skvělé italské kuchyně i bez špaget. Co dodat?Dva v jednom .Receptář plný nápadů a výborný historický román.
Mistrně a lehkým perem autorka popisuje dobu panování mocného Rodriga Borgii. Postavy jsou napsány skvěle, osobitě, šikovně. Rodrigo Borgia není rozhodně jen katolický duchovní, ale především velký požitkář. Plodí nemanželské potomky bez výčitek svědomí a má všechno i všechny - stačí ukázat prstem. Bez skrupulí tedy požádá o čerstvou novomanželku Giulii, kterou k sobě připoutá a nepřipustí odmlouvání. Pak je tu mladá kuchařka Carmelina, která do Říma prchá z Benátek zanechávajíc v nich svou temnější minulost. Trpaslík Leonello s břitkým vtipem a chytrou hlavou slibuje i vyřešení hádanky, kdo tak zvrhle vraždí ženy v okolí. Mimoto se můžeme dočíst, co všechno se tenkrát podávalo na šlechtických stolech s podrobným popisem lahůdek i ingrediencí. Došla jsem na konec a nečekala, že bude takový....v závěru knihy K.Q. slibuje další díly, tak se budu těšit. Je to moc pěkná knížka a přestože patří do tzv. literatury pro ženy, rozhodně to není slaboduchá červená knihovna.
Kate Quinn je "moje" spisovatelka. Sedí mně její literární záběr, sedí mně její styl vypravování. Ke čtení nám nabídla několik italských dobrot a nalila jistě skvělé víno. Příběh Had a perla čtu svými všemi smysly.
(SPOILER) Jak bylo napsáno v doslovu autorky, kardinál Rodrigo Borgia se choval stejně jako mnoho jiných vysokých církevních hodnostářů, ovšem s tím rozdílem, že odmítal své jednání jakkoliv pokrytecky maskovat. A tak zařídil pro svoji vyhlédnutou milenku formální sňatek a manžela okamžitě odstavil na vzdálený venkov. Z hlavních postav románu se mi nejvíce líbila dějová linka kuchařky Carmeliny. Hodnotím za čtyři a půl, tak zaokrouhluji na pětku.
Moc jsem se těšila a možná to byl ten problém. Navíc jsem před pár lety četla knihu Paní Říma, první ( a jedinou) u nás vydanou knihu z této "římské" série a ta se mi líbila více ( snad vyjde znovu a celá série). Nicméně moje trochu nižší hodnocení nic nemění na tom, že Kate Quinn je skvělá vypravěčka a kdo má chuť na lehkým perem napsaný historický román, vyprávěný střídavě , po kapitolách, milenkou Rodriga Borgii, pozdějšího papeže, Giulií, kuchařkou Carmelinou a osobním strážcem Leonellem, pusťte se do čtení. Rod Borgiů je na vzestupu a o dramatické zápletky není a zřejmě v brzkém pokračování nebude nouze. Určitě si ho přečtu, ačkoliv nehodnotím úplným maximem. A ještě obálka, ta se opravdu povedla :-).
Kate Quinn já znám jen jako autorku válečných příběhů, ale protože vím , že píše skvěle , zkusila jsem i tuto knihu.
Román se odehrává v období renesanční Itálie a je velice zajímavý. Autorka prostě umí psát velmi poutavě . I když je příběh románově přibarven, spousta postav je zde skutečných. Z knihy by byl nádherný film a právě takový se mi odehrával v hlavě při čtení této knihy. Navíc jsem se dozvěděla spoustu pro mě nových historických faktů.
Uvědomila jsem si že Itálie ve své době ovlivňovala celou Evropu, především pro to, že zde sídlil a stále sídlí papež.
Hlavním hrdinou je zde právě Papež Alexandru VI. z rodu Borgiů
V knize se prolínají tři pohledy vyprávění : Giulii Farnese papežovi konkubíny , jejího osobního strážce trpaslíka Leonella a její oblíbené kuchařky Carmeliny,
Kniha začíná v roce 1492 kdy je Rodrigo Borgia zvolen papežem a končí vpádem francouzských vojsk o dva roky později.
Kniha by měla mít další pokračování a jsem na něj hodně zvědavá.
Kate Quinn je pro mě autorka válečných příběhů, takže renesanční Itálie v jejím podání mi prostě nesedla. Ano, postavy velmi zajímavé – Carmelina, Leonello, paní Gulia taky nemá chybu, původ Borgii ve Španělsku byl pro mě překvapením, ale prostě pro mě to nebyla Kate Quinn. Paradoxně nejvíc se mi líbily kuchyňské postřehy: vůně, popis surovin, recepty, chod velké kuchyně – a to jsem mizerná kuchařka a pobyt v kuchyni považuju za ztrátu času!
„Nic není takhle jednoznačné a konečné. Z jeptišek se stávají děvky, z děvek manželky a z manželek jeptišky. A některé v sobě mají obě a jiné všechny tři. Ať už jsme čímkoli, nějak se protlučeme.“
(SPOILER)
Při čtení knihy Had a Perla jsem si najednou uvědomil, že jsem přečetl strašně málo knih které by se odehrávali v historické Itálii, nepočítám knihy z doby Římské říše to je přece jenom něco jiného, budu to muset napravit, vždyť dějiny Itálie ovlivňovali celou Evropu, už z toho důvodu že je to sídlo Papeže.
A o jednom z nejznámějších z nich, o Papeži Alexandru VI. z rodu Borgiů tato kniha pojednává. Ve třech vyprávěčských linkách, jeho milenky Giulii Farnese, jejího osobního strážce trpaslíka Leonella a její oblíbené kuchařky Carmeliny, je popsáno období od roku 1492 kdy Rodrigo Borgia vstoupil na papežský stolec až po v pád francouzských vojsk o dva roky později, samozřejmě zde vystupují Borgiovi notoricky známé děti, Juan, Joffre, Lucrezia a Cesare, hlavně ten zde zanechává výraznou stopu v ději.
Z těch tří linek, už z toho důvodu že jsem část života strávil v pohostinství, mně nejvíc bavila ta s kuchařkou Carmelinou, a některé její recepty byli opravdu zajímavé. Pokračování Lev a Růže by mělo vyjít na podzim, tak bude doufám neméně zdařilé.
2018 | Alicina síť |
2020 | Lovkyně |
2022 | Kód růže |
2011 | Paní Říma |
2023 | Diamantové oko |
Autorku mám přečtenou, co se u nás vydalo její příběhy o silných ženách je nezapomenutelný zážitek...
Historickou knihu Paní Říma se taky povedla a máme další sérii Borgiové, i když něco málo mám načteno tak nevím skoro nic...
Trošičku mi trvalo začíst, ale autorka má dar vyprávění a postupně nás seznámí krásným příběhem lásky, vášně, intrik a samozřejmě zrady ze strany politiky, náboženství, ale nemáte ponětí kam se celý děj bude ubírat a tak nás to nutí číst a přemýšlet, jak to celé dopadne.
Knihu doplňují nádherné citáty a nevíte jestli autorka si dělá srandu, některé jsou vtipné...
" A je to vůbec zábava! "
Kniha má nádhernou obálku.
Popisy receptů z kuchyně to vás dostane. To vše k tomu patří dobré jídlo, víno, ale i sobectví, žárlivost a vražda určitě si historický román zamilujete...
Doporučuji
" Velká láska dělá hroznou poezii"