Kronika zániku Evropy: 1984–2054
Vlastimil Vondruška
Jedinečný román vypráví o osudech rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace. Román je rozdělen na dvě části. První nazvaná „Jak to celé začalo“ popisuje léta 1984 – 2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhá část „Jak by to mohlo skončit“ modeluje formou literární vize jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020. Zakladatel rodu Adam Wagner, sociolog a odborník na Orwellovo dílo, předvídá rozpad moderní společnosti, a proto s členy rodiny a přáteli budují chráněné sídlo, za jehož hradbami se hodlají bránit, až dojde k sociálnímu rozvratu, hospodářské krizi a násilnostem. Jenže záhy jsou vtaženi do válečných konfliktů, které rozdělí Evropu.... celý text
Pana Vondrušku jsem dlouho opomíjel, byť jsem jej znal již dříve jako historika specializujícího se na středověk. Tímto mé povědomí o jeho osobě končilo, ale žádné štěstí netrvá věčně. Zaujal mne po nějaké době, kdy jsem narazil na rozhovory na YT, kde mě šokovaly některé jeho politické názory. Nešlo tehdy o nic tak nevinného jako inklinaci k pravici či levici, ale o výroky hraničící s rasismem a čirou nenávistí, ještě k tomu pronesené s jemným úsměvem a vlídným tónem (žádné hysterické výkřiky podobné lidem jako pan Jakl či pan Okamura). Šokován a zaskočen jsem se začal s jemným masochismem o tvorbu pana Vondrušky zajímat blíže, až jsem jednoho dne vešel do knihkupectví Dobrovský a spatřil svatý grál, který mne ponechal v úžasu a ve stvé strnulosti jsem si nezadal ani s Lotovou ženou. Kdybych fascinací neoněměl, zvolal bych v danou chvílí “Hosana, Pane na nebesích…to chci!”. Knihy byly vyskládány do kompozice babylonské věže (taky jak to s ní dopadlo) a opatřeny cedulkou “k Vánocům pro dědečka”. Pokud chcete, aby váš dědeček pokácel motorovkou, kterou si minulé léto vytočil na kole štěstí v Mountfieldu pár bříz a sejmul tradičně opožděný vlak Českých drah, pak je to ideální dárek a nelze jinak, než doporučit. Sám si neumím představit, že bych knihu dal svému osmdesátiletému dědovi, který je celoživotní milovník Remarqua, ale tedy budiž (asi by mě při všem svém pacifismu prohodil zavřeným oknem). Obálka je vyvedena vskutku mistrovsky, kdy samotný název odděluje dva zdánlivě neslučitelné světy - islámský a křesťanský (Evropu). Na horní polovině vidíme mešity a na dolní polovině v modrém mírumilovném hávu lidi, jak jdou přes jakousi křižovatku…muslimové asi nechodí po ulici a je to něco, co charakterizuje výlučně Evropany, protože muslimové nikam nechodí, ale jsou jen zavření v mešitách, kde osnují plány na to kýžené zničení Evropy…asi takhle přemýšleli při tvorbě obálky. Teď ale k obsahu. Děj se točí kolem odborníka na Orwellovo dílo a kniha je uvozena Orwellovým citátem a proklamací, že jde o fikci, nikoli o predikci. Jde o geniální krok hodný samotného Hegela. Mám-li nesnášenlivé názory a ještě o nich píšu novou bibli české krajně pravicové scény, tak použiji na začátku knihy i v ději samotném jednoho z největších odpůrců kolonialismu, rasismu, útlaku, šovinismu a “bílé nadřazenosti”, který kdy žil a tvořil - Erica Arthura Blaira (George Orwella). V podstatě se tak vyviním ze své vlastní nenávisti a mohu ji s chutí nadále pěstovat. K uvedení, že jde o fikci lze říci asi tolik, že pan Vondruška si udělal krátký exkurz do trestního práva a české právní praxe souzení šíření nenávistných myšlenek či poplašných zpráv a zkrátka pro neomarxisty, kteří by jej chtěli žalovat, vymyslel tuto generální klauzuli krajně pravicové beztrestnosti. V podstatě to funguje na principu, jako když prohlásíte, že vás v následující hodině nemá nikdo brát vážně a jste pouhý humorníček a najednou začnete hajlovat a vybízet ke genocidě, ale jste beztrestný díky vaší prvotní proklamaci, takže se nic neděje. K samotnému ději a příběhu lze říci asi tolik, že hůře a nudněji napsanou knihu jsem dlouho nečetl (naposledy z interestu Gottwaldovy projevy). Styl psaní je jednoduchý (můžeme tušit proč - zdravíme dědečka) a povrchní, byť musím ocenit několik faktických informací, které autor použil v kontextu správně a srozumitelně. K té jednoduchosti je třeba říci i to, že se kniha čte velmi dobře a plynule, byť je to na úkor oné záživnosti. Tak to jsou tedy jakási pozitiva a zklamaně uznávám, že jich moc není. Leitmotivem knihy je vytvoření Českého chalífátu a islámské diktatury, což je v současném výhledu na příštích třicet let asi tak pravděpodobné, jakože Babiš vrátí ukradené peníze, vlastnoručně vypleje všechnu řepku a s Richardem Krajčem odjedou meditovat do Tibetu. Na konci knihy nám autor ukazuje hrdinství dvou vlastenců, kteří si oblékli bílá prostěradla, prohlásili se za Řád Johanitů a odkrouhli imáma, protože se smál Janu Husovi (palivo na tři políčka? - HUS - haha). Navíc je to výslovně uvedené jako akt nejvyššího vlastenectví, což implikuje, že vlastenectví znamená právo oddělat kohokoli, kdo říká blbosti (tak to může leckdo pochopit) a otázkou je, kdo tedy bude určovat, kdo blbosti říká a kdo ne. Závěr je tedy vrchol nevkusu, trapnosti a zastydlého ultrapravičáctví. O absentujících znalostech pana Vondrušky o islámu psát nebudu, protože by tento příspěvek byl třikrát delší než je (a kdo to má číst?). Knihu jsem naštěstí zakoupil ze zvědavosti a se slevou sto dvaceti korun, kvůli poškození (někdo přede mnou se asi neudržel), takže mě ten fakt utracených peněz ani tak neštve. Navíc je dobré mít v knihovně takovou sondu do mysli kryptoradikála. Konečně můžu říci, že z touhy po sebemrskačství si knihu lze užít, ale pokud se na ni hodláte dívat vážným zrakem, pak ji raději nechte ležet. Nerad hodnotím jako “odpad” a proto dávám jednu hvězdu za čtivost, víc ze mě ale nikdo nedostane.
Zajímavé téma, bohužel dost špatně zpracované, kniha je zbytečně zdlouhavá, chvílemi až nudná.
Pro mě zatím nejzajímavější kniha posledních let. Velmi čtivé a opravdu psané formou kroniky. Vondruška je vizionář. Jeho predikce budoucího vývoje se zdají být naprosto logické. Sluníčkářům a vítačům se to samozřejmě nemůže líbit tak proto to nízké ohodnocení. Stojí za přečtení. Doporučuji. Nebudete litovat.
P.S. Už jsme si zvykli, že za realistický pohled na současnost (a budoucnost) jsme označováni za fašisty. Pokud se touto nálepkou plýtvá je znehodnocován její význam.
Kniha se mi sice líbila, ale byla dle mého názoru zdlouhavá a tak nějak nenaplnila mé očekávání. V části o zániku Evropy jsem čekala trochu větší drama a změny, než ty které tam nakonec byly popsané. Od dění ve Francii se příběh točil stále jen dokola. Škoda, protože kniha měla opravdu velký potenciál.
Budoucnost je něco, co všichni společně tvoříme. Jaká bude Evropa za 10, 20 nebo 50 let? Co právě teď my všichni děláme? Jsme ve zvláštní hypnóze a letargii. Spoléhání se na to, že to nějak dopadne... jak to ale dopadlo v 38? Jakou, znovu se pitomě ptám, chceme Evropu v dalších 50 letech? Přijďte se podívat do Londýna... líbí se vám burky a plnovousy? Pokud jo, jste tu správně. Už jste někdy jedli vedle někoho, kdo pochází z afrických zemí? Už jste někdy pracovali s někým z Afriky?
Už vám někdo položil otázku: ...protože jsem černej?
Až narazíte na nepochopení a striktní NE z důvodu kulturní náboženské a rasové odlišnosti, pochopíte naplno o čem v téhle knize autor píše. Ano je to jen jedna varianta a možnost, ale přece... čekat na to, až se to stane? Je dobré vědět, že ... že muslim je vždy - dle koránu - nadřazen nemuslimovi. Muslimský muž nepodá ruku ženě. Příchozí z Afriky jsou si v mnoha případech vědomi toho, že mohou využít opačného rasismu - a neváhají to použit ve svůj prospěch, nehledě na to jejich vlastní pohled je rasisticky namířeny proti bílým.
Z tohoto důvodu vidím knihu jako nepříjemnou pravdu, o které by bylo potřeba přestat jen přemýšlet ale začít s tím něco dělat - teda za předpokladu, že chceme mít u nás Vánoce Velikonoce a tradice, které známe...
Jeden z nejhorších románů, co jsem za poslední dobu četla. Stylisticky otřesné, dlouhé nezáživné pasáže, rádoby poučné pseudofilozofické monology na půl stránky, spousta postav, v kterých jsem se pomalu přestala orientovat. Postavy černobílé, ploché, s těžko uvěřitelným chováním. Co se týče obsahu - přiznám se, byla jsem též dost rozčarována. Adorace STBáků a z nich se rekrutujících porevolučních zbohatlíků, komunistů, ruských separatistů. A výhled do roku 2054 - ano, lze strašit čímkoliv - invazí marťanů či Trifidů, ekologickou katastrofou, blackoutem, srážkou s meteoritem apod. Četla jsem již kdeco a občas to bylo výborné čtení.. Ale tato "fantasy" je v podstatě pouze populistickou agitkou pro jistou část naší společnosti. Knihu jsem dočetla až do konce, ale stálo to dost přemáhání. Nechám si pana Vondrušku v hlavě jako průměrného autora historických románů a detektivek a na tuto knihu rychle zapomenu.
Tato kniha se určitě jisté části naší společnosti vůbec nelíbí, je to vidět na hodnocení, protože ke dnešnímu dnu zhruba pětina hodnotila knihu jako odpad, je to jejich právo, ale já pochybuji že to celé četli a hodnotili to jako literární výtvor, spíše se jim nelíbí téma díla, přitom pan Vondruška na začátku knihy prohlašuje, že jde o dílo literární, nikoli prognostické.
Pokud jde o obsah knihy tak je to vlastně velké varování toho co by se mohlo stát, pokud politika Evropy bude pokračovat ve směru jakým zatím směřuje, obávám se že pokud se nezmění, budeme časem potřebovat nějakého nového Karla Martela, Jana Sobieskiho nebo prince Evžena Savojského.
Je jasné že pachatelé dobra musí mít z téhle knihy osypky a vykřikovat bláboly o pokračování Mein Kampfu. Vondruška si nebere servítky a nastiňuje společnost, charaktery a děje které odrážejí autorovu reflexi posledních 35 let a depresivní vizi příštích 35 let v Evropě i Česku. Přestože řadu věcí vidím jinak, je to výtečná kniha s jeho klasickou kompozicí - možná trochu ohranou, ale tady to vlastně až tak nevadí. Přes částečný nesouhlas a nejednu technikálii které by šlo vytknout 5/5, zejména za práci s postavami, jejich motivací a občasnou nevybíravou likvidaci i věcné pojetí násilí a závěrečný střet za které by se nestyděl ani G.R.R.M.
Kronika zániku Evropy jsou dvě knihy. Původně jsem si myslel, že vyjdou samostatně, a byl by to logický krok. První kniha je politický komentář k aktuální situaci a k vývoji společnosti po Sametové revoluci. Autor v ní předává svůj světonázor, bohužel nepříliš obratně. Děj je šroubovaný, plný náhodných událostí, jež jsou rychle řešeny, aniž by konflikt opravdu propukl. Postavy jednají šablonovitě a jejich dialogy působí kostrbatě. Banální rozhovory se zvrhávají do zevrubných analýz na tři odstavce, nebo do téměř politologických disputací. Vondruškova touha okomentovat úplně všechny znaky ideologie aktivistického liberalismu škodí plynulosti děje a pohřbívá i ten chabý náznak živoucnosti postav. Navzdory tomu všemu se mi první část četla dobře. Druhá část je klasická dystopie. Atmosféra potemněla, postavy se zlidštily a děj je napínavější a ještě čtivější. I sem občas autor propašoval své názory, ale mnohem citlivěji. Jen díky druhé části se moje hodnocení vyšplhalo nad průměr. Někteří lidé mají dojem, že musí jim sympatické knihy vnutit lidem s opačným názorem. Těm kdo věří v multikulturalismus bych ale Kroniku zániku Evropy nedoporučil. Názory Vlastimila Vondrušky jsou nekompromisní a k jejich vyslechnutí je potřeba hodně tolerance.
Po pokračování Letopisů královské komory se Vondruška konečně dostal i k pokračování Mein Kampfu.
Čitelné je to cca jako první díl. Kdo chce "nekorektně" postrašit Islámem, ať si raději přečte Podvolení od Houellebecqa. To je alespoň dobře napsané, vtipné a ironické. Tohle je jenom nudné, dlouhé a fašistické.
Autor překonal sám sebe. Po Epopejích je tohle opravdu kniha, která se mi od něj moc líbila, mohu napsat - zasáhla.
Skvěle popsané pasáže těsně před Listopadem a po něm, pak vize budoucnosti, ke které Evropa směřuje, bohužel, ale stále doufám,že se neuskuteční.
Ať je to Jardo 007, dal bych to jako povinnou četbu pro politiky napříč Evropou. Jinak za mě dobrý.
Dobra, ctiva kniha, ale...
Je to typickej Vodruska takze sága rodu... Bohuzel co se tyce budoucnosti tak je to Vondruskovo novotina. Vyvoj techniky se zastavil zhruba v roce 2000 a neni zde zohlednen. Ikdyz dojde k rozpadu struktur a spolecnosti, tak bych predpokladal nejaky vyvoj techniky. Takže velmi omezene valceni skoro na urovni WW2 mi neprijde realne. Spisovatel se mohl vic rozsoupnout a zkusit pridat par prvku...
Nejde o uplnou postapokalipsu a tak bych budouci vývoj videl malinko jinak, ale to je samozrejme jen muj nazor, nejde o prognozu ale o román.
Treba casem vyjde updejt neco jako Tma 2. 0 od Neffa ????
antiutopie, dystopie, kakotopie islám ságy bludaři dějiny USA pseudohistorie
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Nejkontroverznější kniha, kterou jsem četl, alespoň podle rozporuplných komentářů a hodnocení určitě.
Neberte ten příběh zas tak doslova, pan Vondruška chtěl nepochybně upozornit a trochu provokovat. Nebo alespoň přimět k zamyšlení.