Kronika zapomenutého kněze aneb hříchy na templářské tvrzi v Čejkovicích

Kronika zapomenutého kněze aneb hříchy na templářské tvrzi v Čejkovicích
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517061/bmid_kronika-zapomenuteho-kneze-aneb-hri-656376036850f.jpg 4 30 30

Komtur Eco se chystá na předání majetku, který patřil templářům, Jindřichovi z Lipé a johanitům. Současně však řeší zločiny a přečiny, které se na čejkovickém majetku stanou. To Ecův synovec templář Lucián se zamiluje do majitelky statku Šatrapky Magdaleny Šekvicové, jejíž manžel se ztratil a není k nalezení. Předpokládá se, že zemřel. Lucián tak odchází z řádu. Pokud by si vzal Magdalenu za ženu, statek by nebyl špatnou náhradou… Ovšem Jan Šekvic ještě neřekl poslední slovo.... celý text

SimulinaT
30.09.2024 4 z 5

Když se čtenář prokouše složitějším začátkem objeví zajímavý příběh z dob ukončení Templářů a život z okolních tvrzí.

elenai
22.06.2024 3 z 5

Musím se přiznat, že jsem čekala historickou detektivku, nejspíš ve stylu Juraje Červenáka, jehož série o Steinu a Barbaričovi patří k mým nejoblíbenějším. Tady mi přišlo, že byla zápletka trošku uměle naroubovaná. Jako ano, všechno do sebe nakonec hezky zapadlo, ale s čím jsem měla problém ještě víc, bylo množství námětů, které se objevily - templáři, johanité, Jindřich z Lipé a Eliška Rejčka, různé smrti a lásky, tajemný a bláznivý rytíř, první česká kronika. Zkrátka toho bylo dost na tak malý rozsah knihy. A já zjišťuju, že jen haním. Pravdou je, že jsem se při čtení bavila, navíc Čejkovice mám od svého bydliště, co by kamenem dohodil, tudíž jsem si tuto literární příležitost nemohla nechat ujít. Vlastně jsem tedy byla ve výsledku i přes svoje brblání spokojená. 70%

Dandulka
19.06.2024 5 z 5

Zdá se, že tato série bude mít úspěch. Autorka čerpala z mnoha zdrojů, i příběh samotný je velmi hezký, nicméně celý dojem kazí docela velké množství překlepů. Jedná se o nešvar, na který upozorňuji dlouhodobě, leč, zdá se, stále marně.

oxanka
18.04.2024 5 z 5

Nejlepší kniha, z těch mnoha, které jsem od autorky četla. Zhltla jsem ji jedním dechem a při poslední stránce mi přišlo líto, že není alespoň jednou tak dlouhá.
Templáři je velmi ojedinělé téma a publikace mě chytla i díky tomu, že
nedávno byl v televizi seriál, který mi
objasnil jejich vznik, a bohužel, i potupný konec. Fascinovalo mne, jak dokázali přejít z původně vojensko-obranného zaměření, na velmi sofistikovaný způsob bankovnictví. Ale mocenským choutkám nelze odolat a něco tak úžasného bylo, díky honbě za mamonem, velmi rychle zničeno.

MirrorIsis
12.04.2024 5 z 5

První kniha od této autorky, kterou jsem četla. Nemohla jsem se odtrhnout, až jsem ji celou přečetla. Po panu Vondruškovi další báječná autorka s příjemným stylem psaní.

čef
21.02.2024 5 z 5

O templářských komendách v Čechách a na Moravě toho v literatuře mnoho nenajdete a proto jsem knihu četl s velkým zájmem. Za panování Jana Lucemburka na počátku 14. století to měli templáři spočítané a majetky museli předat hlavně johanitům, ale i ostatní si nahrabali. Co mi to sakra připomíná? Ale o tom tato kniha tak docela není. Autorka popustila své fantazii uzdu a vyfantazírovala hodně spletitý příběh s mnoha zvraty. Hodně lásky, vražd, rytíři a jiní šílenci. Začtete se, o tom nepochybuji.

Myllan
13.01.2024 5 z 5

Je to nové vydání knihy "Kronika zapomenutého templáře" z roku 2007.
Mohl jsem si za těch 199,- koupit něco jiného :(

Boby17
10.01.2024 5 z 5

Moje oblíbená autorka nezklamala. Historický příběh z Moravy na počátku 14. století byl svižný, správně zamotaný a s koncem, jaký mám rád. Templáři, johanité, nejvyšší šlechta, svobodní sedláci, práce kronikáře, láska, nenávist, pomsta, tajemno i odhalení dlouho utajovaného, to vše bylo obsahem tohoto příběhu. Jako spokojený čtenář dávám všechny hvězdy a autorce odpouštím několikrát použité měření v metrech.
A dodávám, že knížka splňuje 7. úkol ČV 2024 (vydání ve IV. Q roku 2023).

alnahu
10.01.2024 5 z 5

Kniha,která nás zavede mezi templáře do moravských Čejkovic-kde se odehrává hlavní děj knihy.Tady vlivní šlechtici mezi sebou soupeří o moc a panství.Rytíř komtur Ekko je pověřen ,aby zde předal majetek do rukou mocného Jindřicha z Lipé a ten by se tím stal nejvlivnějším mužem v Českém království.Jindřich našel lásku v náručí Elišky Rejčky,dvojnásobné vdovy po českých králích. S tou prožil ,jako moravský zemský hejtman několik krásných let i přestože byl stále formálně ženatý se Scholastikou s kterou měl sedm dětí.Dočteme se i proč obchází vesnicí duch templářského rytíře Čirosa ze statku Dolina.
Děj je zajímavý o templářském řádu jsem ještě nic nečetla,kniha se mi líbila i když v ní bylo hodně propletených postav.Bylo to trošku náročnější čtení od této autorky přesto hodnotím5*.

nero 13
28.12.2023 5 z 5

Templáři jsou asi nejznámější křesťanský řád, i přesto že už od jejich zániku uplynulo již přes 700 let, nebo možná právě proto. Právě ten jejich zánik láká autory při popisu proč je vlastně francouzský král s papežem zničili, nejen pro jejich bohatství, ale hlavně pro tajemství které si přivezli ze svaté země, a nalákalo to i paní Horákovou, jejímž prostřednictvím jsem se účastnil už několikátého stěhování tajemné truhlice z poslední bašty křižáků města Akkonu do Evropy, tentokrát díky umně vymyšlenému příběhu paní Naďi do centra Templářů v Čechách, na Moravě a Rakouska, do Čejkovic, co bylo obsahem té truhlice ponechávám autorčině licenci.
I mně Templáři vždy zajímali, a dodnes mám pro ně slabost, celá jejich existence je fascinující, od toho co vlastně objevili v Šalamounově chrámu, až po tu kletbu na hranici, vyřčenou posledním velmistrem Jacquesem de Molay, kterou si odnesl nejen papež Klement V. a král Filip IV. a jeho mužští potomci, ale i jeho strašný rádce a organizátor zániku jejich řádu, kancléř Guillaume de Nogaret.

astroweb
07.12.2023 1 z 5

Asi jsem neměl náladu právě na tohle, i když autorku mám jako za čtivou a zajímavou rád. Tady mi vadila přemíra propletených postav a jejich osudů, závěr byl zajímavější, ale oproti jejím jiným historickým příběhů dosti slabé.

kolacky
04.12.2023 4 z 5

Templáři. To je vděčné téma a jejich tajemství jakbysmet.