Krvavá hraběnka

Krvavá hraběnka
https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85367/krvava-hrabenka-85367.jpg 4 6 6

Eicherik
13.10.2024 5 z 5

Čachtická paní Joža Nižnánského byla naší oblíbenou dětskou hororovou četbou. Později jsme z magnetofonového pásku poslouchali hypnotickou skladbu angličanů VENOM nazvanou Countess Bathory a alba švédského kultovního projektu BATHORY, který byl po nechvalně proslavené hraběnce pojmenován. Tahle kniha přináší informace, jak to tenkrát pravděpodobně s krvavou hraběnkou bylo. Dozvíme se jak to vypadalo v tehdejších Uhrách, jak se ubíral hraběnčin život a život dalších důležitých osob spojených s tímto případem, také to, kde je Alžběta pravděpodobně pohřbena, dále rovněž to, nakolik se Nižnánského román blíží realitě a mnoho a mnoho dalších zajímavých údajů. Překvapilo mě, že Báthoryové byl germánský rod. Autor si dal opravdu záležet, aby posbíral ty nejzajímavější a nejpřesnější informace. Samozřejmostí jsou přidané ilustrace.
Citace: Příznačný byl i rodový erb Báthoryů. Je známo něco přes deset jeho modifikací. Jde však jenom o formální obměny. Co se týče obsahové stránky, skládá se báthoryovský erb vždy z červeného štítu, na němž jsou tři bílé nebo stříbrné vlčí zuby. Ať už mají zuby formu heraldické figury - tři klíny, nebo naturalistickou podobu - zuby vyrůstající z čelisti, je třeba brát je z obsahové stránky jako rovnocenné.
Část textu VENOM - Countess Bathory:
Žije ve svém vlastním pekle, Hraběnka oblečená v černé.
Život tak vzdálený - Smrt tak blízkou
Žádná krev, které by vrátila čas zpět.
Hradní zdi se blíží, Teď je zmrzačena časem.
Vítá smrt s otevřenou náručí - zabiják otáčí list.
Hraběnka Bathory
Hraběnka Bathory

Emik87
23.02.2024 3 z 5

Trochu silné téma, jako obvykle u této ženy. Ale přečíst se dalo.

Chroustik77
11.10.2019 5 z 5

Je to úžasná kniha. Sháním tuto knihu chci si ji koupit. Chci ji mít ve své knihovně. Měla jsem ji půjčenou od kamaráda.

Tomáš Bednařík
česká, 1954