Krysař
Viktor Dyk
Útlá knížka, jejímž jádrem je staroněmecká pověst, je vrcholem autorova prozaického díla, jakousi rekapitulací jeho myšlenek a postulátů. Věčným tématem je zde svár reality s ideálem, kterého je ale třeba se nikdy nevzdat.
velice zajímavý příběh. Fascinuje mě, jak autor vylíčil všechny povahy postav ve městečku. Nejvíce se mi líbil Krysař. Strašně ráda bych chtěla vidět divadelní hru.
Zčásti romantický, z části dramatický příběh, který vypovídá o tom, jak jsou lidé zmanipulovatelní. Jen blázen a dítě dokáže odolat všem věcem okolo, které ostatní lidi řeší. A vlastně jen blázni a děti dokáží prožívat tu nezkrývanou radost a štěstí :)
Krysař z Hameln. Pověst, která mi přijde dostatečně známá. Nic mě tedy nenutilo, abych si jí ještě navíc přečetla. Přesto jsem se k ní přece jen dostala a vůbec nelituji. Příběh je známý, ale právě ty drobné nuance, které známé moc nejsou, byly tím pravým kořením. Setkání Krysaře a doktora Fausta v krčmě. Jejich rozhovor. Pomalý rybář Sepp Jörgen a jeho přemítání o svém osudu. Krysařovy úvahy o lásce. Prostý výtah z díla nemůže obsáhnout to, co je skryté za příběhem. Tohle by měli učit ve škole a ne po studentech chtít, aby jen zhruba věděli, o čem kniha je.
Kniha se četla zvlášně, protože jsou nezvykle poskládadná slova. Jinak příběh a děj byly celkem dobré. :)
Tahle knížka mě bavila a styl, kterým je napsána, je pro mě velmi zajímavý.
Jsem ráda, že mě na ni můj kamarád přivedl, jen mi bylo líto rybáře... Ale ten konec! )
"Dej nám, bože, dojít
v sedmihradskou zem!"
Tenhle příběh tak zvláštně plyne - je to jako kouzlo, které vás přenese do jiného světa. Přestože to není veselý příběh, je na něm něco uklidňujícího - možná to je osobou Krysaře, jeho přijetí života takového, jaký je. Nevím, ale prostě se mi to líbí.
Absolutně nechápu, jak může o Krysařovi někdo napsat, že je to oddychovka. Že je knížka krátká, neznamená, že je jednoduchá. Pro mě jeden z největších klenotů literatury té doby, jedinečná, tajemná a dost... působivá.
Skvělá kniha! Jakou neskutečnou moc má krysařova "píšťala". Velmi trefně zakomponované téma "volání" ideí.
Knížku jsem si vybrala jako jednu z povinné četby k maturitě.
Příběh se mi dost líbil, jen místy mi přišla moc opisná. Uchvátil mě hlavně konec.
Čte se to dobře a je tam toho hodně. Nedá se k tomu moc napsat, člověk si to musí přečíst, aby pochopil.
Nikdy bych nevěřila, že knihy, které jsou v povinné četbě mě budou takhle bavit. Jednou z nich je i Krysař. Všechny hlavní postavy v knize jsou něčím zajímavé a příběh je moc hezký. Většinou knihy znovu nečtu, ale k téhle se klidně vrátím.
Mám hrozně ráda muzikál Krysař, takže jsem musela, poměrně logicky, časem dospět i k Dykově novele. Navíc, jako bonus, patří tahle kniha i do seznamu povinné četby. A je tu i další, menší bonusek - je to jen krátká povídka, která člověku zabere jedno odpoledne. Taková oddychovka na deštivou sobotu.
Krysař je tajemná osoba, nikdo o něm nic neví. V celé knize není ani jednou zmíněno, jak se vlastně jmenuje. Neví se, odkud pochází, kolik je mu let, kde přišel ke své píšťale. Je to jeden velký tajem. Což je okouzlující! Hrozně jsem doufala, že se sebere a odejde od Agnes - i když jsem věděla, že to neudělá. Přála jsem mu, aby zůstal nezměněný, tajemný, přitažlivý a větrem ošlehaný cizinec. Ale smůla…
Do toho všeho je tu rybář Sepp Jörgen. Mě vám ho bylo tak líto. Chápal pomaleji, ale tak co. Ty holky, to jak se mu smály, to mi přišlo tak opravdové, ta kruté, že jsem si u toho pobrečela.
Konec mě absolutně dostal. Četla jsem na chodbě ve škole, když jsem čekala na autobus. Několik učitelů mě vyděsilo k smrti, protože procházeli kolem mě, pochechtávajíc se, že jsem správný knihovník. A já tam brečela, že Krysař už není.
Kniha je nádherná a určitě stojí za přečtení. Navíc, pokud jí máte někdo k maturitě, je výborná, protože je krátká a dá se o ní výborně mluvit.
sebevražda zfilmováno pověsti romantismus pomsta tragédie rozhlasové zpracování krysy klasická literatura
1972 | Krysař |
2002 | Milá sedmi loupežníků |
2002 | Devátá vlna |
1937 | Zmoudření Dona Quijota |
1989 | Vteřiny duše |
Miluju tenhle příběh věčného Ahasvera, který putuje a nenachází pokoje. Neodolatelný, tajmený hrdina, jemuž se nemůžete ubránit.