Oko bouře

Oko bouře
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463527/bmid_oko-boure-ZUE-463527.jpg 5 104 104

Krysy apokalypsy série

I bohové potřebují naději. Mocní se perou o vládu nad známým světem, zatímco magie je čím dál nevyzpytatelnější. Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán a ušlechtilé úmysly jsou zašlapány pod nánosy zrady a nedorozumění. Arumielovy plány se pomalu rozpadají a supi už krouží, aby si urvali svůj díl. Velký spasitel je však stále pánem mnoha životů, které může z pouhého rozmaru nechat snadno vyhasnout. Slepá poslušnost jeho poddaných už ale dávno není samozřejmostí. Příliš mnoho jich ztratilo víru a nechává se zlákat vidinou možné svobody. Otázkou zůstává, co bude onou pověstnou poslední kapkou, jež postrčí přes hranu i ty, kteří doposud mlčeli. Jaká pravda musí být odhalena? A kdo kvůli tomu musí zemřít? Každé další Arumielovo rozhodnutí může Ler nadobro přivést do záhuby. Nebo ho snad skutečně jen spasit…... celý text

Kate3003
24.11.2024 4 z 5

Druhý díl navazuje přesně tam, kde první díl skončil, takže v podstatě naskočíme hned do rozjetého vlaku a děj vás rovnou vtáhne. Znovu sledujeme příběh z několika úhlů díky postavám, se kterými jsme se seznámili v prvním díle. I když jich je poměrně dost, tak díky tomu, že jsem díly četla poměrně rychle za sebou, v nich mám zatím celkem přehled.

Jednotlivé postavy se nadále vybarvují a autorka si na vykreslení jejich charakterů dala opravdu záležet, takže je velmi snadné je začít nesnášet nebo si je naopak oblíbit. No a jelikož nikdo není jen dobrý nebo špatný, tak na ně během čtení můžete i několikrát změnit názor. Každá linka je trošku jiná a hrdinové zde rozhodně nedostávají nic zadarmo. Baví mě to, jak se jednotlivé osudy začínají prolínat, a z knihy je cítit takové to napětí objevující se těsně před bouří.

V tomto díle nechybí ani trocha romantiky, která ovšem stále zůstává jen na pozadí pro dokreslení příběhu a nepřebírá otěže v dějové lince. Opravdu mě zaujala jak linka Corvuse a Luciany, tak ta týkající se Vesper a Garifa. Trošku mě mrzí, že v tomto díle takřka vymizely části z minulosti, které se objevovaly v prvním díle a byly velmi příjemné zpestření příběhu. Na druhou stranu se tu objevilo více informací o fungování světa jak v současnosti, tak před apokalypsou, kterou vyvolaly činy Arumiela.

Některé zvraty byly dost nepředvídatelné a já stejně jako jednotlivý hrdinové nevěděla kdo jim v dané chvíli pomůže, nebo kdo je naopak potopí. V této knize vám totiž nejlepší přítel bez mrknutí oka vrazí kudlu do zad, a naopak váš nepřítel podá pomocnou ruku, když to nejméně čekáte. Jediná linka, která mě úplně nezaujala byla ta týkající se Hiramota, ale jinak jsem si čtení užila a jsem opravdu zvědavá na závěr série.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host.

Ristridin
14.11.2024 5 z 5

Dost povedené pokračování, laťka ještě o trochu výš. Politikaření, intriky, nechutnosti, sex, láska, krev, šílený závěr. Tohle mělo opravdu grády a stále se pohybujeme v děsivém světě, u kterého začínáme konečně trochu chápat, kde se stala chyba a proč se děje, co se děje.
Po dočtení jsem čekal od dalšího třetího dílu solidní zakončení, s obavou o osud mnoha postav. U každé mě zajímalo, co bude dál, což přičítám tomu, že autorka velmi dobře a vlastně i lidsky a logicky dokázala popsat jejich uvažování a propojení.

book_loverkaa
04.08.2024 5 z 5

To, že je příběh neskutečně čtivý už nejspíš psát nemusím, neboť jsem ho dost vychvalovala už v recenzi u prvního dílu. Pouze tedy prozradím, že ani u tohoto pokračování kniha neztratila drive a čtení mi opět neskutečně ubíhalo.
Dostala jsem novou dávku intrik, krvavých bojů a tajemství. Až na úvod z příběhu úplně zmizely části z minulosti, které jsem si u prvního dílu chválila, ale za to je tak trochu nahradila romantika, které bylo v tomto díle víc a kterou MILUJU. Je tedy pravdou, že tady romantika rozhodně není to hlavní, není to zkrátka romantasy, ale i tak jsem si každou zamilovanou dvojici oblíbila a celou dobu se nemohla dočkat až si své city konečně přiznají a vrhnou se na sebe.
Dočkala jsem se dokonce i několika trošilinku spicy scén s démony, které mi v předchozím díle chyběly. Já jako nenapravitelná koketa bych jich tedy brala ještě víc a víc peprných, ale chápu, že porno v knížce není pro každého.
Co se mi na druhém díle dost líbilo bylo prohloubení postavy samotného záporáka Arumiela a také to, že ač jsem některé postavy brala za jasně záporné nakonec se dokázaly změnit a bylo to tak i naopak. V tomto příběhu vám zkrátka je schopný vrazit kudlu do zad klaďas a zachránit vás totální záporák.
Pokud bych celý díl měla shrnout do pár slov, bylo by to - Boj se blíží. A já se na to sakra těším! Ale ten konec? Takhle příšerně (myšleno samozřejmě v dobrém ) ukončit knihu by mělo být trestné!

cestina_s_linus
04.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Kdybych nějak výstižně (bez spoilerů) popsala tento díl... tak... místy jsem si připadala jako ve Hře o trůny, kdy jsem nevěděla, kdo komu vrazí další kudlu do zad.

Pokud jsem byla u předchozí knihy zmatená z velkého počtu postav, tak... ano! Tady se můžete těšit na další jména! Fandím dvojici Vesper&Garif, ale i příběh Luciany a Corva je zajímavý. Já osobně Corva žeru.

Pokud mi přišlo, že byl první díl spíše o romantických pletkách a děj byl takový pomalejší, tak tady nás autorka nešetří - drogy, šikana, zn*silnění, otázky ohledně sexuální orientace, nezpracovaná minulost, problémy s početím atd. - s tím vším postavy bojují a je úžasné sledovat, jak se se svými traumaty (ne)popasují... a pokud bychom zapomněli, tak mezitím nastává konec světa, lidé přestávají věřit ve Spasitele, lidé se upínají k informaci, že existuje bezpečná země bez bouřek a mocichtivé postavičky se snaží ovládnout Lér. Takže nehrozí, že by se čtenář nudil.

Pro lidi, kteří špatně snáší velkou koncentraci vymyšlených jmen a věcí - i zde najdete slovníček!

Vlasta71
25.04.2024 5 z 5

Opět plné bojů, intrik a falše. Komu můžu věřit? Je tím zlým i kamarád? Arumielovi dochází síla a jeho vlády mají všichni už dost. Fandím dvojicí Luciana a Corvus a Vesper s Garifem jen se obávám, že nám autorka zamíchá kartami a nic nebude tak jak bychom si přáli. Moc se těším na pokračování

Knihomlok2015
08.04.2024 5 z 5

Démonský božské. Jsem natěšená na další díl jako malá holčička před cukrárnou.

lucyvase4
20.12.2023 5 z 5

Dej nám postoupil dál. Arumielovi plány se pomalu rozpadají. Lidé v něm už nevidí svého spasitele a vládce, nýbrž neschopného a slabého panovnika. A jak už to bývá, když jeden pláče druhý si zpívá. Ani tady to není výjimka. Každý chce z neštěstí druhého vytěžit maximum pro sebe. Lidé přestávají věřit a nechávají se čím dál častěji zlákat představou možné svobody za hranicí Leru.
Jak bychom se ale chovali my, kdyby nastala apokalypsa? Myslím že by se z nás také staly krysy, které se snaží stůj co stůj zachránit svůj život. Nehledě na životy druhých.

V knize není jeden ani dva hlavní hrdinové, ale hned celá škála postav. Autorka žádne z nich nestranní, a tak mají všechny postavy stejný prostor čtenáře zaujmout. A to se také děje. S každou postavou sympatizujete a zároveň ji pro nějakou vlastnost nesnášíte. Jako v životě nic není černobílé, i autorčiny postavy hrají všemi barvami. Moc se mi líbí, že postavy nikdy nejednají nelogicky. Vše je logické a pokud se nám to zda nelogické, vzápětí nám je vysvětleno, proč to tak je. Aniž bychom si to uvědomovali autorka v knize řeší několik vážných témat šikana, málo pozornosti od rodičů, znásilnění, homosexualita, osireni nebo neplodnost. To vše, a ještě mnohem víc, má za následky právě činy, kterých se postavy dopouštějí.
Příběhy jednotlivých postav se místy prolínají, aby se vzápětí opět rozdělily.
Dej plyne rychle a musím říct že mne kniha doslova vcucla a já musela číst dál a dál. Byly i místa, kde jsem neudržela slzy.
Líbí se mi, jak se autorka s ničím nepare. Tím vzniká spousta zvratů, které bychom vůbec nečekali.
V knize jsou pouze naznačené romantické linky. Takže žádná velká romantika se také nekoná. A když už se povede, říkáte si, konečně jsou spolu, stane se něco, co je zase rozdělí (někdy již nenávratně). Rozhodně to není série , kde si řeknete tihle dva spolu skončí a tak to taky bude .

Moc se těším na další díl ale zároveň se trochu bojím, protoze tuším že autorka nám žádný preslazeny happyend nedá.

wendys93
18.11.2023 5 z 5

Miluju takový ty svěží letní bouřky, kdy se pročistí vzduch, země se ochladí, tráva zazelená a všem se hnedka tak nějak líp dejchá. Tohle je tak nějak věc, kterou si od hezký bouřky přeje každej. No...Zuzana Hartmanová je jiného názoru. Její bouře sou ničivý, brutální, devastující a přináší jen zkázu a občas nějakýho mutantíka. A všichni, bohové i lidé se s tím tak nějak musí naučit žít. Nebo najít řešení, jak situaci zlepšit a udělat zas z místa lepší místo k životu.
Ve druhém dílu svojí série Krysy apokalypsy dost možná přináší svému světu a lidem v něm kousek naděje. A i když se situace vyhrocuje a ne všichni sou vyloženě spoko, tak se možná mnozí brzy dočkají satisfakce. Protože o nic jiného, krom moci, v tomhle příběhu vlastně nejde.
A PS: dejte si tuhle pecku i jako audioknihu, je to fantastický, fakt!

Richie1
23.05.2023 5 z 5

Druhý díl mě nezklamal, autorka si drží vysokou laťku kvality. Na můj vkus je v příběhu možná trochu moc dějových linek a je potřeba se soustředit, aby v mnoha postavách a dílčích epizodách nenastal zmatek - ale tak nějak věřím, že se vše nakonec propojí v grandiozním finále. :-) Je plno postav, které mi jsou sympatické ... a ano, autorka je nechává často trpět a čtenáře také. Vyskytnou se i padouši, kteří už tak sympatičtí nejsou - i když i u nich občas probleskne jejich lepší já. Děj mě udržoval v příjemném napětí, využíval jsem volné chvíle a knihu přečetl relativně rychle. Závěr samozřejmě navnadil na pokračování, naštěstí už třetí díl mám doma a brzo se do něj pustím.
Celkově jsem velmi spokojen, Zuzka Hartmanová je výborná vypravěčka a její fantazie si zasluhuje můj velký obdiv. 90%

HynekBee
02.04.2023 5 z 5

K tomuhle není co dodat. Výborné!

gabriela8704
21.03.2023 5 z 5

Opět skvělé čtení jsem ráda, že sérii čtu v době, kdy už jsou vsechny díly dostupné.

LiLLu
27.11.2022 5 z 5

Musim rict, ze jsem opravdu rada, ze knizky ctu hned po sobe. Protoze bych si asi ukousala ruce cekat na trojku!!! Ten konec, se poseru!!! Zuzano!!!Proc??!!!:-)))))))
Hlavne clovek mezitim zapomene zejo.
Co napsat, styl, sloh mi opravdu velmi sedl. A jako velky fanda a hráč wowka mam neskutecnou radost, co za knihy ctu!!! Protoze moje nejoblibenejsi postava ve wowku je Demon Hunter!!! A kdyz se Garif promenil tak to bylo jasnyyyy:-))) roztekla jsem se jako máslíčko na pánvičce:-))))
Takze tato serie je pro me fakt top! A kdyz jsem doma nadsene vypravela manzelovi co ctu, tak se zeptal a je to taky serial? pustime si to? :-))))
Takze ja jsem nadšená, konečně něco pro velký holky!
A NE NENI TO YA alelujaaaa

alibaba72
15.05.2022 5 z 5

Opět skvělé čtení, už se nemůžu dočkat třetího dílu.

Marushka27
09.01.2022 5 z 5

Na začátek musím uznat, že autorka prošla fakt velkým psacím vývojem, a když srovnám její předchozí sérii s touto, je to fakt rozdíl. Musím říct, že tohle je kvalitní fantasy, která by měla být v hledáčku všech těch, kteří nadávají na české sf/f autory. Je to propracované, i když některé postavy mi nepřišly zvládnuté tak jako jiné, co je na této sérii naprosto skvělé je styl psaní, jazyk a nápad. Jsem zvědavá, jak to dopadne.

Jamolina
27.12.2021 5 z 5

Líbila se mi už jednička a dvojka je stejně dobrá. Příběh jsem si užila a přečetla ho asi za dva dny. Jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet postava Arumiela - ten se vymyká běžným záporákům a je to hodně zajímavě namixovaná postava.

Dragita
06.11.2021 5 z 5

Skvělé, napínavé a dost syrově drsné až do konce. U poslední stránky jsem se musela podívat, zda je opravdu poslední. Tak náhlý konec! Rozhodně budu nedočkavě vyhlížet další díl.
Líbí se mi vrsty jednotlivých charakterů a jejich postupný vývoj. Možná mi bude jednou líto i Spasitele, ale kdo ví, co ještě ukáže :D

zuzak82
01.11.2021 5 z 5

Druhý díl se mi líbil o trochu méně než první. Tahle kniha je opět o postavách a vztazích mezi nimi, a funguje opět skvěle.

Už dlouho jsem nečetla tak zvláštní postavu jakou je Arumiel. A to myslím v dobrém. Je to z pohledu mnoha postav záporák, a někdy se divíte, že už ho někdo dávno nezabil. Jedná často neuváženě, umí být krutý, je egoistický... a prostě vás napadne ještě spousta dalších popisů a charakteristik. A to je jedinečné. Není prostě jen šalblonovitý záporák. A to mě hodně bavilo v prvním i druhém díle.

Mám v knize hodně oblíbených postav jako Garifa, Corvuse, Serpina, Vesper.... a mohla bych pokračovat. Vlastně mě baví skoro všechny s výjimkou Hiramoty (mladšího Atshušiho i staršího Gindžira), už v prvním díle mi jejich dějové linky přišli slabší a tady už jsem měla chuť je přeskakovat (což však nikdy nedělám, tak mě alespoň chvíli ponudily).

Celkově bych dala 90%.

zinon
25.08.2021 5 z 5

Tak to bylo skvělé...moc jsem si čtení užila. Už aby tu byl další díl. Všem moc ráda doporučuji! I když je to trochu taková telenovela, tak mě neskutečně baví. Pokud hledáte v knihách emoce, tak tady je rozhodně najdete :)

Shizunk
15.08.2021 5 z 5

Rozhodně 6 z 5 hvězd. Zatím mám dvě knihy, pro které mi klasická hodnotící škála nestačí, a za nimi hodně dlouho nic, než se začnou v dálce objevovat nejbližší další pětihvězdy. Ne, že by mě na Oko bouře nenapadala vůbec žádná kritika, ale pokaždé když jsem se pokusil byť i jen nenápadně špitnout něco v tom smyslu, něco hluboko uvnitř se na mě ihned obořilo: "Jak si vůbec dovoluješ TOHLE kritizovat?" Takže nebudu. Není mi úplně jasné, kde se po těžkopádném prvním dílu vzala kniha tohohle formátu, ale je tu a já se po dočtení pořád ještě lehce třesu, a doufám, že se mi dnes podaří usnout.
Od začátku do konce přesně to, co jsem potřeboval.

whiolet
27.07.2021 4 z 5

Autorka krásně rozehrála Andělskou hru, která spěje ke své finální verzi.
V knize mám pár svých oblíbenců a těším se, kam je osud zavede.
Rozhodně série Krysy apokalypsy stojí za přečtení.

2020  86%Před bouří
2017  83%Noční labuť