Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová
185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé. Kniha jednoduchých kuchařských předpisů a návodných postupů určená začátečníkům. Čtvrté vydání.
Přidat komentář
Výborná kuchařka, jsem velmi ráda, že ji mám. Recepty jednoduché, dopodrobna rozepsané, fotky k tomu, super.
No, já nevím. Kuchařka, kde je recept na sýrovou omáčku z Veselé krávy a Knorr jíšky, to mě nepřesvědčilo. A nejsou tam fotky ke každýmu receptu - místo fotek jídla jsou na místě fotky dětí?!
Dobrá kuchařka, jsem ráda, že ji mám! Je také příjemně sepsaná, autorka si s vámi hezky popovídá, což je prima pocit.
Tohle je nejlepší kuchařka všech dob!
Jen díky ní se naučíte opravdu VAŘIT. Konečně někdo popsal technologií přípravy tak podrobně a zároveň vlídně a čtivě.
:)
Věřte mi, pokud začnete blanširovat zeleninu, vařit krémové polévky se smetanou po rakousko-uherském způsobu, nakládat maso na řízky do jogurtu, polévat volské oko zhora máslem a správně táhnout vývar...váš život se změní. Ve svém okolí získáte statut kuchaře profesionála!
Jediná nevýhoda, je hodně těžká na váhu. Jinak skvělá kuchařka se spoustou příběhů, popisků, vysvětlování. Nenechá Vás v tom plavat.
Kvůli názvu jsem ji opravdu koupila dceři jako dárek a teď si ji velice často půjčuji. Je tam spousta vychytaných postupů a přestože vařím už hoooodně dlouho, často tam objevím nějaký fígl, který vaření ulehčí. Nemám ráda recepty, kde se popis receptu scvrkne na jednu jednu větu, např.: "Uděláme těsto." Ale to se dá udělat mnoha způsoby. Takže to u této kuchařky nehrozí.
U kuchařky nemůžu napsat, že jsem ji přečetla, ale celou jsem ji prolistovala-a nejenže se mi líbí zpracování receptů, ale také jsem se pobavila. Už předmluva mě rozesmála, ale autorka má pravdu, mnoho z nás nevědělo, jak vypadá "dozlatova" nebo jak dlouho trvá "pečeme doměkka". Podle internetové verze Kuchařky pro dceru jsem se naučila dělat ten nejlepší katův šleh-a autorka umí vysvětlit i to, co se stane, když něco vynechám nebo zaměním. Takže jsem knihu koupila starší dceři a dostane ji i ta mladší, protože s tímhle dílem by měla začít vařit/péct. Za mě rozhodně minimálně 5*.
Knihu jsem nečetla klasicky ale ze stejnojmeného webu. Podle kuchařky zvládne uvařit každý. I takový co spáli i čaj rozhodnē mám v plánu pořídit si i knížku.
Procesně perfektní kuchařka - vše je vysvětlené do podrobností, každý recept je popsán krok za krokem, že jídlo z této kuchařky zvládne uvařit i ten, co vaří poprvé.
Pokud se však snažíte vařit zdravěji, tato kuchařka asi nebude nic pro vás - častými surovinami jsou smetana, slanina apod. - taková ta česká klasika. Pro občasnou inspiraci nebo nedělní obědy je super!
Jediné, co bych vytkla, je vizuální stránka. Chápu, že 1. vydání vyšlo v roce 2007, dnes je technika někde jinde, ale většina fotografií je taková smutná, bledá, nevýrazná, a na první pohled byste si takové jídlo ani nechtěli uvařit. Za mě to je u kuchařky zásadní problém, protože se jí i očima a právě při hledání inspirace je pro mě dost důležitý zrakový vjem. Vzhledem k tomu, jak je kuchařka populární by stálo za zvážení přefocení.
Jinak teda taky patřím k těm, které se doma nenaučily vařit a po odstěhování byl střet s realitou krutý. Od manžela jsem odkoukala, jak se dělají špagety, a proto jsme až moc často k obědu měly právě je. Manžel hodně brzo pochopil, že vařečkou zrovna nevládnu, a tak vařil především on. Vnitřně mě to ale dost štvalo, že prostě nic moc nezvládnu uvařit a nejhorší to bylo ve chvílích, kdy jsem měla na něco chuť, ale prostě jsem nevěděla, jak na to! Párkrát jsem zkusila vařit podle receptu, co jsem našla na netu, ale většinou to skončilo katastrofou.
A po nějaké době jsem narazila na web kucharkaprodceru.cz a můj vztah k vaření se začal měnit. Pochopila jsem, že při dodržování postupu nejsem až tak marná kuchařka a v současné době mě vaření baví. Pokud se někomu nechce investovat do tištěné kuchařky, věřím, že i web hodně pomůže :)
Knížka plná velmi dobrých, nenáročných receptů.
Vše dobře a srozumitelně napsáno, hezké fotografie.
Často při vaření "podvádím" a některé kroky v receptech vynechávám, protože se mi zdají jako nadbytečné. Podle toho ale taky často vypadá výsledek :D U Florentýny si podvádět nedovolím, protože mi jako jedna z mála vysvětlí, PROČ se nevyplatí daný krok přeskočit. Kdykoli se chystám vařit něco, co jsem ještě nezkoušela, jako první zabrousím na její web, kde je vše dokonale vysvětleno (včetně nákupu vhodných surovin).
Všechny šikovné sporakem polibene kuchařky dejte ruce pryč. Ta kniha je pro nás, mladé, co nedávno připalily čaj a najednou musí nakrmit manžela a rodinu. Zdravé věci nenajdete, všechno se smaži na sadle, což nám nevadí protože manžel je napůl Maďar, tak si na poctivem guláši fakt pochutna. Autorka je fakt super, a vede Vás po kuchyní za ruku jako malé dítě.
Zevrubný MUST pro příležitostné kuchaře, kteří kupříkladu po vhození těstovin do horké vody ihned cedí přes sítko. A ptáte se proč? Protože jiné kuchařky se zkrátka neobtěžují s příběhem o jejich přivedení k varu. A především čtivé dílko, M.D.R. se rozhodně neotáčí v hrobě, vrazit do toho... (všechno, leč naprosto postupně správně) ...a půl je hotovo, je odvěký základ receptů na vše.
Koupila jsem ji jako dárek pro dceru,neboť mi na ni sama dala tip a určitě bude skvělým pomocníkem těm našim dcerkám-kuchařinkám,mě se jeví též přímo skvěle.
Štítky knihy
vaření pro začátečníky pečení kuchařské recepty
Autorovy další knížky
2014 | Kuchařka pro dceru |
2012 | Hovory s řezníkem: Kuchařka pro dceru z masa a kostí |
2014 | Snídaně u Florentýny: Dopolední kuchařka pro dceru |
2008 | Vánoční kuchařka pro dceru |
2016 | Večeře u Florentýny - Odpolední kuchařka pro dceru |
Kuchařka je určitě super pro kuchaře, kteří jsou začátečníky. Protože je tam vše vysvětleno od A do Z. Pár receptů jsem zkusila, ale přiznám se, že úplně tu českou klasiku nemusím. Takže mezi mé TOP bohužel nepatří.