Kuchařka pro začátečníky

Kuchařka pro začátečníky
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117114/bmid_kucharka-pro-zacatecniky-z3R-117114.jpg 5 27 27

O důležitosti a nezbytnosti výživy pro každého živého tvora a tedy také pro člověka není třeba nikoho přesvědčovat. Vždyť právě potrava nám dodává energii potřebnou pro udržení všech životních dějů a také materiál ke stavbě těla a k plynulému a trvalému obnovování a přestavování jeho tkání. Někteří lidé jsou však náchylni představovat si, že výživa má svůj velký význam v dětství a v období dospívání, kdy ještě není růst a vývoj těla dokončen. Myslí si, i když to obvykle neříkají, že v dospělosti a zvláště v pokročilejším věku stačí, aby se člověk vždycky nasytil a netrpěl hladem. Není však sporu o tom, že správná výživa a plný žaludek jsou dvě různé věci a rozhodně mezi ně nelze klást rovnítko. Výživa má své důležité místo v životě člověka každého věku — od kojence až po jedince velmi starého. Výživa se v lidském životě může ovšem uplatnit jak pozitivně, tj. prospěšně, tak i negativně — nepříznivě. Vzpomeňme jenom na hladovění, jež může život předčasně ukrátit, podobně jako přejídání a překrmování. Naproti tomu správná a rozumem řízená výživa může naopak pomáhat udržet zdraví nebo ztracené zdraví navrátit a koneckonců i dožít se pokročilého věku. Plně lze souhlasit se slovy jednoho badatele o výživě, který před časem napsal, že přepych a přejídání usmrcují na světě více lidí nežli všechny války dohromady. Nadměrný příjem potravy je pro nás v současné době daleko větším rizikem nežli přívod nedostatečný. Přejídání po nějakém čase vyvolá nebo podpoří vznik a rozvoj některých chorobných stavů. Je jich řada a u některých je vztah k výživě zřejmý, u jiných se spíše podezírá a u dalších jej jenom tušíme. Výživa tedy není pouhou potřebou nezbytnou k udržení života, není však ani pouhým zdrojem chuťových požitků, přestože přijímání potravy s sebou přináší kousek radosti ze života. Nikdo — ani lékaři — by nechtěli, aby strava byla pouhým zdrojem bílkovin, tuků a vitamínů. Však také směs všech známých potřebných látek by sice uhradila nároky člověka, ale určitě by nám nechutnala, zcela by nás ochudila o požitek z jídla a připadala by nám jako standardní dieta pro pokusná zvířata. Jsou sice mezi námi lidé, kteří tvrdí, že pro ně jídlo nic neznamená, ale pro většinu lidí je přijímání potravy záležitostí vysloveně příjemnou. Moderní věda o výživě právem zdůrazňuje význam chuťově přitažlivého, na pohled lákavého jídla a dovede to zdůvodnit i fyziologickými poznatky a zkušenostmi z výživy zdravých i nemocných. Dávno se např. podařilo prokázat, že už pohled na pěkně upravený pokrm vyvolává sekreci trávicích šťáv a že také vůně a chuť přijímaných pokrmů má svůj nepochybný význam ve výživě člověka. Nesmí se však stát konečným cílem a prvořadým kritériem. Všichni se sice chceme dobře najíst a pochutnat si na jídle, avšak měli bychom brát v úvahu i zásady správné výživy — přiměřené způsobu života, jaký vedeme. Tato kniha si vzala za cíl naučit základům vaření začátečníky — ženy, muže i mladistvé s velmi malými nebo dokonce žádnými zkušenostmi v přípravě stravy. Z tohoto důvodu jsou všechny předpisy formulovány podrobněji a pro nezasvěceného srozumitelněji než obvykle. Zkušenějším se však některé návody budou zdát zbytečně podrobné, ale zvolený postup musí počítat s těmi nejméně zkušenými a z jejich zkušeností a znalostí vycházet. Nezřídka se lze setkat s tím, že lidé nezkušení v přípravě stravy si nevědí rady s takovými formulacemi jako „šleháme ve vodní lázni“, „zpracujeme tuhé těsto“, „cukr svaříme na nit“. Není jistě možné naučit někoho vařit tím, že si koupí a prolistuje jednu knížku. Domníváme se však, že už zvládnutí několika desítek předpisů mnohému pro začátek stačí, ovšem za předpokladu, že svoje znalosti i svoji zručnost bude rozšiřovat a zdokonalovat. Dá se čekat, že začátečník začne vařit nejdříve jednoduché a méně pracné pokrmy. Aby se dovedl orientovat v obtížnosti a pracnosti jednotlivých pokrmů, je u titulu každého předpisu uveden stupeň obtížnosti. Číslo 1 označuje pokrmy nejjednodušší, číslo 5 pokrmy nejobtížnější nebo nejpracnější. Ani pokrmy označené číslem 5 nejsou však tak obtížné, aby se do nich nemohl pustit i málo zkušený začátečník. Předpisy jsou uváděny na 4 porce.... celý text

Přidat komentář

ArwenAragorn
27.07.2024 4 z 5

75%

Kuchařku, kterou jsem dostala od maminky a pořád ji občas používám. Doporučuji ji.

Iris30
31.03.2024 5 z 5

Kuchařku jsem kdysi zdědila, a su za to neskutečně vděčná,
je to poklad, alespoň pro mně, stále z ní čerpám a asi nikdy nepřestanu.


Moudd
26.05.2023 5 z 5

Za mě nejlepší kuchařka. Dostala jsem ji kdysi jako mladé děvče a dodnes do ní občas nahlédnu,jak má co správně chutnat. Klasická česká kuchařka pro každého!

evelýny
21.09.2019

Knihu jsem dostala od tatínka, protože brzy pochopil, že v minulém životě jsem opravdu nebyla Magdalena Dobromila Rettigová :-)
Díky této knize jsem se pro mé přátele stala Magdalenou Dobromilou, ale můj manžel věděl své... )
Z mého pohledu perfektní kuchařská kniha nejen pro začátečníky.

Zajímavost: Historie se prý opakuje, ale moje dcera vaří bez kuchařek a je vynikající kuchařkou. Ale při každé návštěvě vyžaduje ,,moje" vepřové maso v mrkvi. Tímto vyjadřuji dík kolektivu autorů...

Nele
15.08.2019 5 z 5

Neocenitelný pomocník - dodnes :)

tygřík2
09.08.2019 5 z 5

Kuchařka je sice určena primárně pro začátečníky, ale občas do ní, i po těch všech letech, jedním očkem ráda mrknu. (Ale nikde to na mne neříkejte:-))))

Radka1911
28.06.2019 5 z 5

Absolutně skvělá kuchařka "pro začátečníky", recepty jsou očíslované podle obtížnosti a zkušeností. Všechny postupy jsou velice podrobně popsány, takže i absolutní laik je podle ní schopný hned vařit.

WERA842
02.01.2019

Tuto kuchařku jsem dostala od svého dědy v r.1982. Dosud ji používám, je super, ráda bych ji pořídila svému synovi

jitkamik
24.06.2018 5 z 5

není lepší kuchařka pro nás, co neumíme vařit

zuzana4669
15.11.2017

Tato kuchařka je opravdu k nezaplacení. Učila se z ní vařit moje maminka, potom táta, když mě doma hlídal a nakonec já. Bohužel doma máme jen jednu a když jsem se nastěhovala k příteli, dostala jsem Otovu kuchařku naší vesnice, která podle mě už není tak dobrá. Možná je to zvykem, ale opravdu po této kuchařce pro začátečníky jsem vždycky sáhla a našla to, co jsem potřebovala a jídlo opravdu bylo dobré.

ddkk
14.11.2017 5 z 5

Tak podle téhle kuchařky jsem se někdy v 80. letech učila vařit. Dodnes ji mám a občas nakouknu...doporučuji všem, jsou v ní úplné základy všech klasických českých a moravských jídel. Doporučuji!

Jirinamac
07.10.2016 5 z 5

To byl můj první poradce v dobách mého mládí, ale i dneska tam občas hledám inspiraci, i když už dneska umím uvařit víc než čaj, kafe,míchaná vajíčka a krupicovou kaši.

helča5
04.06.2016 5 z 5

tuto kuchařku mám doma,ale v salátovém vydání,když jsem ležela 3 měsíce v nemocnici s klišťovkou a muž se staral o naše 3 děti,tak z ní stále vařil,je skvělá,ale bohužel některé stránky michybí,ráda bych jí koupila,ale za rozumnou cenu

Marketka-ketka
23.02.2016

Kuchařku jsem po dlouhém hledání tady na bazaru sehnala, mamka jí má už léta, tak už se těším až začnu vařit z té svojí. :-)

Gaudi1
18.02.2016

Dobrý den, též scháním tuto kuchařku pro dceru. Mám ji ve své sbírce kuchařek a mám ji nejraději. Jitka

vodam
16.03.2014 5 z 5

Ano tak jako paní Pavla i já velice sháním tuto knihu pro svou dceru, jelikož tu co mám já, té se nevzdám. Je to úžasná kniha, velice naučná a hlavně snadno se z ní vaří. Tato kniha byla skutečně napsaná pro absolutní začátečníky, kteří opravdu, ale opravdu viděli jídlo pouze jako konzumenti.

pavla.k
29.01.2014 5 z 5

Tak tuto kuchařku mám od dob, kdy jsem se učila vařit, a byla mi opravdu velkou oporrou. Dneska bych jí ráda koupila svým dětem, které ji na mě loudí, ale bohužel, nebyla znovu vydána.

Wyder
29.12.2013

A kterou jinou dnes dostupnou kucharku byste pro zacatecniky doporucili?

agnes25
08.12.2013

Podle této kuchařky jsem se naučila vařit.Recepty jsou psané srozumitelně,krok za krokem.

oolinkaa
19.11.2013 1 z 5

Žádné jídlo mě bohužel nenadchlo, nejsem si jistá, zda úplný začátečník se bude chtít pouštět do takových jídel, jaké tu jsou nabízené :(