Kuchařka pro začátečníky podobné
Stanislav Hejda , Dagmar Ježková , Marie Voldánová
O důležitosti a nezbytnosti výživy pro každého živého tvora a tedy také pro člověka není třeba nikoho přesvědčovat. Vždyť právě potrava nám dodává energii potřebnou pro udržení všech životních dějů a také materiál ke stavbě těla a k plynulému a trvalému obnovování a přestavování jeho tkání. Někteří lidé jsou však náchylni představovat si, že výživa má svůj velký význam v dětství a v období dospívání, kdy ještě není růst a vývoj těla dokončen. Myslí si, i když to obvykle neříkají, že v dospělosti a zvláště v pokročilejším věku stačí, aby se člověk vždycky nasytil a netrpěl hladem. Není však sporu o tom, že správná výživa a plný žaludek jsou dvě různé věci a rozhodně mezi ně nelze klást rovnítko. Výživa má své důležité místo v životě člověka každého věku — od kojence až po jedince velmi starého. Výživa se v lidském životě může ovšem uplatnit jak pozitivně, tj. prospěšně, tak i negativně — nepříznivě. Vzpomeňme jenom na hladovění, jež může život předčasně ukrátit, podobně jako přejídání a překrmování. Naproti tomu správná a rozumem řízená výživa může naopak pomáhat udržet zdraví nebo ztracené zdraví navrátit a koneckonců i dožít se pokročilého věku. Plně lze souhlasit se slovy jednoho badatele o výživě, který před časem napsal, že přepych a přejídání usmrcují na světě více lidí nežli všechny války dohromady. Nadměrný příjem potravy je pro nás v současné době daleko větším rizikem nežli přívod nedostatečný. Přejídání po nějakém čase vyvolá nebo podpoří vznik a rozvoj některých chorobných stavů. Je jich řada a u některých je vztah k výživě zřejmý, u jiných se spíše podezírá a u dalších jej jenom tušíme. Výživa tedy není pouhou potřebou nezbytnou k udržení života, není však ani pouhým zdrojem chuťových požitků, přestože přijímání potravy s sebou přináší kousek radosti ze života. Nikdo — ani lékaři — by nechtěli, aby strava byla pouhým zdrojem bílkovin, tuků a vitamínů. Však také směs všech známých potřebných látek by sice uhradila nároky člověka, ale určitě by nám nechutnala, zcela by nás ochudila o požitek z jídla a připadala by nám jako standardní dieta pro pokusná zvířata. Jsou sice mezi námi lidé, kteří tvrdí, že pro ně jídlo nic neznamená, ale pro většinu lidí je přijímání potravy záležitostí vysloveně příjemnou. Moderní věda o výživě právem zdůrazňuje význam chuťově přitažlivého, na pohled lákavého jídla a dovede to zdůvodnit i fyziologickými poznatky a zkušenostmi z výživy zdravých i nemocných. Dávno se např. podařilo prokázat, že už pohled na pěkně upravený pokrm vyvolává sekreci trávicích šťáv a že také vůně a chuť přijímaných pokrmů má svůj nepochybný význam ve výživě člověka. Nesmí se však stát konečným cílem a prvořadým kritériem. Všichni se sice chceme dobře najíst a pochutnat si na jídle, avšak měli bychom brát v úvahu i zásady správné výživy — přiměřené způsobu života, jaký vedeme. Tato kniha si vzala za cíl naučit základům vaření začátečníky — ženy, muže i mladistvé s velmi malými nebo dokonce žádnými zkušenostmi v přípravě stravy. Z tohoto důvodu jsou všechny předpisy formulovány podrobněji a pro nezasvěceného srozumitelněji než obvykle. Zkušenějším se však některé návody budou zdát zbytečně podrobné, ale zvolený postup musí počítat s těmi nejméně zkušenými a z jejich zkušeností a znalostí vycházet. Nezřídka se lze setkat s tím, že lidé nezkušení v přípravě stravy si nevědí rady s takovými formulacemi jako „šleháme ve vodní lázni“, „zpracujeme tuhé těsto“, „cukr svaříme na nit“. Není jistě možné naučit někoho vařit tím, že si koupí a prolistuje jednu knížku. Domníváme se však, že už zvládnutí několika desítek předpisů mnohému pro začátek stačí, ovšem za předpokladu, že svoje znalosti i svoji zručnost bude rozšiřovat a zdokonalovat. Dá se čekat, že začátečník začne vařit nejdříve jednoduché a méně pracné pokrmy. Aby se dovedl orientovat v obtížnosti a pracnosti jednotlivých pokrmů, je u titulu každého předpisu uveden stupeň obtížnosti. Číslo 1 označuje pokrmy nejjednodušší, číslo 5 pokrmy nejobtížnější nebo nejpracnější. Ani pokrmy označené číslem 5 nejsou však tak obtížné, aby se do nich nemohl pustit i málo zkušený začátečník. Předpisy jsou uváděny na 4 porce.... celý text
Podobné knihy (18)
Velká barevná kuchařka pro mladé rodiny a šikovné hospodyňky Svatava PoncováTradiční kuchařka, která provází začínající hospodyňky od základů vaření až ke sváteční tabuli. Postupně vás provede přípravou polévek, předkrmů, masa a nechybí ani bezmasé pokrmy a moučníky. Každé hospodyňce se určitě b... více
Varíme aj bez skúseností Elena Paulenová
Motto: Varenie nie je umenie, ale dobré varenie je umenie, ktorým robíme radosť iným. více
Hovory s řezníkem: Kuchařka pro dceru z masa a kostí Jana Florentýna Zatloukalová
Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si v... více
Kuchařka pro začátečníky Fiona Watt
Kuchařka vhodná pro začátečníky každého věku, kteří si netroufají na vlastní kulinářský výtvor Datum vydání: květen 2004 Edice: Albatros Plus Čtenáři této kuchařky se nejen naučí základní kuchařské a cukrářské fígle, ale... více
Vaříme za maminku Joza Břízová
Kuchařka pro malé pomocnice a pomocníky maminek. Mimo řady jednoduchých receptů na obědy a večeře dle ročních období, obsahuje i všeobecné rady o nakupování, ošacení, výběru polotovarů, podávání jídel , umývání nádobí a ... více
Kuchařka pro začínající Jiří Kodým
Tato kuchařka je napsána pro všechny začátečníky ve vaření,kteří chtějí pro svou rodinu připravovat zajímavé a chutné pokrmy. více
Škola vaření pro začátečníky i pokročilé kolektiv autorů
Škola vaření nepředpokládá žádné znalosti ani zkušenosti. Kniha podává přehledný a názorný přehled vaření krok za krokem na malých barevných fotografiích a textu. Je tu mnoho receptů - saláty, předkrmy, polévky, brambory... více
Kuchařka: Elektrická pečící trouba pro začátečníky - trouba pro začátečníky Alena Doležalová
Autorka seznamuje čtenáře s různými funkcemi elektrické pečící trouby, od klasického pečení po pečení horkým vzduchem a grilování, uvádí, kdy na co jakou funkci použít a při jakých teplotách péci. více
Kuchařský slabikář pro mladé hospodyně Joza Břízová
Obsahuje vše pro začínající kuchařky. Od bábovky přes kachnu po žemlovku. více
...a přidáme něco fantazie... Joza Břízová
Příprava pokrmů a vaření. více