Kulička (3 povídky)
Guy de Maupassant
Výbor z povídek jednoho z nejlepších francouzských novelistů druhé poloviny 19. století zahrnuje tři námětově příbuzná díla: Kuličku, Slečnu Fifi a U Tellierů. Autorova novelistická prvotina Kulička, o níž francouzský kritik Albert Thibaudet výstižně poznamenal, že Maupassant „nenapsal už nikdy nic lepšího jenom proto, že dokonalost se nedá překonat“, líčí příběh nevěstky, která svou lidskostí a nefalšovaným vlastenectvím zahanbí licoměrné, sobecké měšťáky. Námět je čerpán z doby války prusko-francouzské, stejně jako děj povídky Slečna Fifi, jež rovněž oslavuje vlastenectví a statečnost ženy, vyřazené z „počestné“ měšťácké společnosti. Povídka U Tellierů ostře odsuzuje honoraci provinčního města.... celý text
Úžasná sonda charakterů různých společenských vrstev dané doby. Téma pokrytectví a prospěchářství zde vyplývá z relativně přímého, zato ale silného příběhu.
Krátká, čtivá, se silným příběhem a zajímavou hlavní postavou. Jako povinnou četbu můžu jen doporučit.
Kulička je skvělým příkladem realismu, zachycuje lidskou povahu takovou, jaká je. Nejdříve neskryvané opovržení, potom faleš a přetvářka. Bohužel to neplatilo jen tehdy, ale i dnes, zřejmě proto je kniha tak úspěšná.
Krasny pribeh, ktery v situaci ukazuje skutecny charakter lidi. Bohuzel ten vysledek uz neni tak krasny, takze z pribehu je vam vlastne smutno a jste znechuceni, jelikoz je to i dnesni doba. Knizka je kratka a urcite stoji za precteni.
Kniha se mi líbila, četla se dobře a přišla mi zajímavá. Zaujal mě její námět i prostředí z doby prusko-francouzské války. Dokonale poukazuje na pokrytectví lidí a morální hodnoty.
Skvěle ukázáno pokrytectví lidí, kteří využijí lidi, kterými pohrdají, když potřebují, ale zpátky pomoc už nevrátí.
Přečetla jsem jen Kuličku a co k tomu říct? Řekněme že tohle chování se zachovalo do dnes. Nijak zvlášť mě to nezaujalo a prvních pár stran mi přišlo úplně zbytečných.
Smutný obraz spoločnosti a ľudskej povahy samotnej, v krásne napísanej a veľmi čtivej poviedke.
I s tím časovým odstupem je to nádherná ukázka lidského pokrytectví. Člověk si je schopen ospravedlnit cokoli. Není nic snazšího, než lhát sám sobě.
Knížka se mi četla naprosto úžasně a určitě si zkusím od autora přečíst i jeho další knihy.
Dokonalé vykreslení lidské povahy...Když Kuličku potřebovali, využili ji. A poté, hned po té, co jim posloužila, ji nemilosrdně odkopli. Morálně znásilněná, zostuzená a odsouzená.
vlastenectví francouzská literatura prostituce výbor z díla maloměšťáctví společenské chování prusko-rakouská válka (1866) problémy společnosti francouzské povídkyČást díla
Kulička 1880 | |
Salon Madam Tellierové / Podnik paní Tellierové / Salón paní Tellierové / U Tellierů 1881 | |
Slečna Fifi 1882 |
1972 | Miláček |
1968 | Kulička |
2014 | Kulička (19 povídek) |
1990 | Neteře paní plukovníkové |
1967 | Mont-Oriol |
Povídka se mi ve výsledku opravdu líbila. Příběh byl poutavý a bohužel i dnes reálný. Povídka se mě dotkla a zanechala lehký smutek nad takovými lidmi. Doporučuji k přečtení!