Kulička (3 povídky) přehled
Guy de Maupassant
Výbor z povídek jednoho z nejlepších francouzských novelistů druhé poloviny 19. století zahrnuje tři námětově příbuzná díla: Kuličku, Slečnu Fifi a U Tellierů. Autorova novelistická prvotina Kulička, o níž francouzský kritik Albert Thibaudet výstižně poznamenal, že Maupassant „nenapsal už nikdy nic lepšího jenom proto, že dokonalost se nedá překonat“, líčí příběh nevěstky, která svou lidskostí a nefalšovaným vlastenectvím zahanbí licoměrné, sobecké měšťáky. Námět je čerpán z doby války prusko-francouzské, stejně jako děj povídky Slečna Fifi, jež rovněž oslavuje vlastenectví a statečnost ženy, vyřazené z „počestné“ měšťácké společnosti. Povídka U Tellierů ostře odsuzuje honoraci provinčního města.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kulička (3 povídky). Přihlašte se a napište ho.
Návrat do povinné četby střední školy byl fajn, je zajímavé, že něco jsem vnímala jinak, ale většinou jsem měla podobné dojmy, jako před těmi asi sedmatřiceti lety. :)
Nějak mě to ke Kuličce táhlo už delší dobu, tak jsem se rozhodla svou nepochopitelnou touhu naplnit. Musím pochválit svoji intuici, nemýlila se. Kuličku vnímám jako významnou povídku s hlubokým morálním přesahem. Oceňuji odvážnou volbu profese hlavní postavy - prostitutka (dodnes stigmatizované povolání). Ach, jak já ten naturalismus zbožňuji!
Knihy, které mají méně než 200 stran
05.01.2016
Kniha Kulička (3 povídky) v seznamech
v Přečtených | 2 364x |
vlastenectví francouzská literatura prostituce výbor z díla maloměšťáctví společenské chování prusko-rakouská válka (1866) problémy společnosti francouzské povídky
Část díla
- Kulička 1880
- Salon Madam Tellierové / Podnik paní Tellierové / Salón paní Tellierové / U Tellierů 1881
- Slečna Fifi 1882
1972 | Miláček |