Kutnohorští havíři
Josef Kajetán Tyl
Popis knihy zde zatím bohužel není...
nepotrpím si na kolektivní scény, rétorická prohlášení a patetické sebeobětování, ale Tylovi palec nahoru za tu hamletovskou scénu se zjevením ducha popraveného
Nikdy jsem se netajila tím, že Tyl není právě můj oblíbený autor a odmítala jsem ho číst jak na základce, tak na střední. Až vysoká a jeden opravdu tvrdý profesor a jeho pohrůžka vyhození od zkoušky mě donutily. Nic mě ale nedonutilo mít Tyla a jeho tvorbu ráda. Jeho styl mě opravdu nezaujal. Nebaví mě jeho způsob vyprávění, ani stylistické zpracování. Takže ani tato kniha není výjimkou.
Hra o těžkém životě havířů v Kutné hoře. Pánové drali z havířů kůži, chtěli po nich velké výkony za minimální mzdu. Tyl to věděl, a tak soucítil s těžkým životem havířů a napsal o nich aspoň pěknou sociální divadelní hru.
1956 | Strakonický dudák aneb Hody divých žen |
2004 | Erotomanie |
1958 | Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka |
1932 | Rozervanec |
1954 | Domove líbezný |
Tyl není můj oblíbený dramatik. Nelíbil se mi jeho slavný Strakonický dudák (na papíře ani v Národním), nelíbili se mi ani jeho slavní Kutnohorští havíři. Je pochopitelné, proč to napsal i proč se hra ujala, ale nebavilo mě to proto o nic víc.