Kúzelné upratovanie: Japonské umenie, ako zbaviť dom neporiadku a nájsť životnú harmóniu

https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250225/mid_kuzelne-upratovanie-250225.jpg 4 927 927

Kniha japonskej konzultantky sa z večera na ráno stala svetovým bestsellerom z jednoduchého dôvodu akokoľvek sa usilujeme, nedokážeme vo svojich domácnostiach udržať poriadok. Krátko aj po tom najdôkladnejšom upratovaní veci opäť začínajú žiť svojím životom a chaoticky zaplavovať naše príbytky. Z generácie na generáciu si predávame rozmanité skúsenosti, ale umenie upratovania medzi nimi nie je, hoci patrí k tým najdôležitejším. Priestor, v ktorom žijeme, totiž ovplyvňuje aj našu duševnú pohodu. Marie Kondo premenila svoju celoživotnú obsesiu najprv na zamestnanie upratovacej konzultantky a neskôr aj na úspešnú knihu. Len v Japonsku sa jej predalo vyše 1,2 milióna kusov a dnes okupuje rebríčky v Európe aj Spojených štátoch. Úspech nevychádza len z toho, že ľudia nezvládajú svoj boj s neporiadkom, ale predovšetkým z toho, aká jednoduchá a účinná je jej metóda. Spočíva v radikálnom vytriedení vecí, ktorými sme sa obklopili, a v ich správnom uložení. Stačí sa držať niekoľkých jednoduchých pravidiel. Veci treba vytriediť v presnom poradí a uložiť iným spôsobom, než sme boli doteraz zvyknutí s mimoriadnym ohlasom sa napríklad stretla jej metóda skladania oblečenia. Marie Kondo radí ponechať si iba veci, ktoré máme naozaj radi, a nezahlcovať priestor ani vlastnú hlavu zbytočnosťami. Výhodou jej metódy je, že ak svoj dom podľa nej upracete raz, stane sa imúnnym voči neporiadku natrvalo.... celý text

Literatura naučná Dům a byt Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Premedia

The Life-Changing Magic of Tidying, 2011

Zorka
28.03.2016 3 z 5

Kdybych řekla, že mě kniha nemotivovala k tomu, abych vyhodila některé věci, lhala bych - všichni máme své kostlivce ve skříni a víme, že schraňujeme věci, které bychom ještě mohli použít (a nepoužijeme), nebo je nám je líto vyhodit. Přesto se domnívám, že autorka sama je buď ovlivněná jinou kulturou (Japonci jsou přece jen trošku jiní a feng shui je jim bližší než většině Čechů), nebo je jednoduše nemocná. Když je pětileté dítě posedlé úklidem a dojde již v dětském věku k tomu, že vyhazuje věci svým rodinným příslušníkům, nevidím na tom nic obdivuhodného, mazala bych s dítětem k odborníkovi, jestli se u něj nerozvíjí obsese. Nechala bych Marii Kondo uklidit nějaký rodinný statek, kde jsou věci na půdě ještě po prarodičích - pak by nepočítala vyhozené pytle, ale kontejnery :-). Ono učit Japonce pořádku v jejich minibytečcích asi bude trošku o něčem jiném...

ikul
10.03.2016 4 z 5

Určitě je dobré si přečíst tuto knihu, neboť vás podpoří v úmyslu, se kterým zatím pouze koketujete a to: zbavit se starých dlouho nepoužívaných věcí. Je úplně jedno, jestli leží v šatníku a nebo v šuplíku. Prostě je vyhodíte.

martina.bella
02.03.2016 3 z 5

Dostala jsem ji k Vánocům a nějak se mi pořád nechtělo se do ní začíst. Teď jsem to udělala a nelituju. Je to sice celé trochu zdlouhavé a spousta myšlenek se zbytečně opakuje - asi aby byla knížka delší, nebo možná, abychom tím opakováním uvěřili, že nám opravdu změní život :-) Ale několik zajímavých nápadů tam je a k úklidu mě opravdu inspirovala. Právě se chystám odnést pytle vytříděného oblečení, které jsem opravdu skladovala zcela zbytečně.

akšuram37
28.02.2016 4 z 5

Jelikož mám malý pokoj a v něm spoustu věcí, tak jsem si knížku koupila, abych si u sebe uklidila .... začala jsem jí číst v pátek večer a dneska jsem skončila :) Knížka je napsaná super a zázračný úklid znamená - vše vyhodit a nechat si pár věcí (joo kdyby to šlo tak lehce :D). Jen co jsem začala číst, začala jsem uklízet a už jsem vyhodila několik věcí, ale jelikož hraju na hudební nástroje, pořádám tábory a různé akce, tak pořád budu mít spoustu věcí, protože noty a zpěvníky vážně nevyhodím. No uvidíme budu pokračovat dál, třeba budu mít jednou prázdný pokoj. :)

Peace
23.02.2016 3 z 5

"Skutečně cenné vzpomínky se nikdy nevytratí, ani když vyhodíte předměty, které jsou s nimi spojené."

V knize se určitě pár dobrých myšlenek a rad najde a některé z nich mi i něco daly. Je to ale spíše proto, že jsem se k něčemu podobnému stejně chystala.
Kniha není úplně marná. Jen nejsem až takový nadšenec - na věci nemluvím, nemám je raději než lidi a nezabývám se studiem úklidu od 5ti let - jako autorka.

palovajarka
13.02.2016 5 z 5

Vážně moc super čtení, člověk se u této knihy má nad čím zamyslet, poučit, pobavit i odreagovat se! Velmi doporučuji stojí za přečtení. :-))

Alma5
12.02.2016 5 z 5

Kniha je zajímavá a inspirativní. Líbí se mi ten "energetický" přístup k úklidu a vůbec věcem, to vytváření vztahů k různým předmětům mám taky. Moc mně neoslovilo třeba to každodenní vyndavání věcí z kabelky, ale jiné postupy jsou použitelné.
Lze doporučit pro toho, kdo chce uklízet a nemůže se odhodlat :)

Venezia
01.02.2016 5 z 5

Nechajte si len to, čo vám robí skutočne radosť a čo potrebujete, ostatných vecí sa zbavte. Minimalizmus je jednoduchý recept na poriadok. Autorka vypracovala spôsobom pokus-omyl metódu, ako sa raz a navždy zbaviť nepotrebných vecí - a že je čo vyhadzovať. Funguje, ale aj tak si určite nájdem miesto na maturitné vysvedčenie, výplatné pásky a tú hromadu kníh, ktoré si plánujem prečítať. A skladať tričká horizontálne je fakt úlet. :-)

Breburda
01.02.2016 3 z 5

Rozhodně stála za přečtení, ale podle mého názoru by se dal obsah knihy shrnout do max. deseti stránek. Informace se neustále opakují.

bamba
30.01.2016

vždy keď tam bola zmienka o uprataní kníh a ich vytriedení, bol dodatok - netýka sa to spisovateľov a k vyhadzovaniu fotiek - obávam sa, že ako potomok fotografa a spisovateľky, nevyhodím ani knihy ani fotky. Nech žije bordel!
Mimochodom, ako môžete kladne hodnotiť knihu, ktorá hovorí o tom, že máte knihy nemilosrdne vyhadzovať a že sa knihy majú deliť o miesto na poličke s topánkami!

Safienka
29.01.2016 5 z 5

Skvělá kniha. Pro mě je velkým přínosem. Nečetla jsem ji v kuse a je to tak lepší. Beru ji jako velkého nutiče a motivátora k uklízení. Obsahuje spoustu rad a návodů a to občas až hodně podrobných. Každý si v ní vybere to, co chce použít.

Vítr
26.01.2016 5 z 5

Kniha se dobře čte, autorka ji hodně vymazlila. Mě se líbí, ale korektury jsou hodně z rychlíku.
Co se uklízení týče, mě se to nedaří. Asi je nutné to udělat dost nekompromisně, protože udělat to tak nějak po svém, vůbec nefunguje.

Pechule
22.01.2016 3 z 5

Čerstvě dočteno, něco z knihy se použít dá, něco mi přijde zvláštní a nepoužitelné. Každý si to musí tak trochu přizpůsobit svému způsobu bydlení a osobnímu pohledu na pořádek. Mně by se nelíbilo žít v bytě s holými stěnami bez polic a mít vše "uklizené" ve skříni, někomu to naopak vyhovuje...

soroboru
21.01.2016 2 z 5

Vůbec nechápu, jak může někdo brát autorku vážně. Každý den děkovat věcem za dobře odvedenou práci mi nepřijde úplně v pořádku.

anickalysano
20.01.2016 3 z 5

No myšlenka je fajn a je mi jasné, proč bychom kolem sebe neměli mít věci, které nemáme rádi. A spousou rad se řídit budu (líbí se mi třeba systém brát úklid/vyhazování dle kategorií a vše si před sebe naskládat a vidět to a ošahat si to - těch dnešních 700 knih byl vážně dost zápřah :D - asi 150 vytříděno). Trochu mi ovšem vadí, že je to psané jako pro blbečky, je třeba taky brát v potaz kulturní rozdíly a brát s rezervou to, proč by člověk musel mít rád některé spotřební nezbytné věci, jako je toaleťák nebo zubní kartáček.

Marketule
20.01.2016 2 z 5

Čekala jsem vic. Cela kniha by se dala shrnout do jedne stranky, porad se opakuje totez.

Daenerys.Tar
15.01.2016 5 z 5

Z téhle knihy jsem opravdu od první, do poslední stránky, nadšená. Už se nemůžu dočkat, až začnu s úklidem, což je u mě opravdu nevídané! Mám pocit, že pokud se člověk bude řídit radami autorky, tak mu to opravdu může změnit život k lepšímu. Zatím jsem o tom teda přesvědčená, teď to ještě převést do praxe :-)

vendula23
08.01.2016 4 z 5

Čekala jsem další knihu, ve které autor "nenápadně" nabízí a propaguje svoje služby. Začátek byl skutečně v tomto duchu, ale zbývající dvě třetiny knihy jsou opravdu zázračné. Rozhodně dokáže člověka nakopnout ke změně.

sarka45
06.01.2016 4 z 5

Velice zajímavá kniha. Asi nejde brát úplně doslova rady autorky na úklid, protože vychází ze zcela jiné kultury. V Japonsku se jinak bydlí, jinak žije. Ale myslím, že něco pro sebe v této knize určitě najde každý. Některé zlozvyky totiž přechází i hranice kultur a kontinentů. Na některých stránkách jsem si říkala, že je to napsáno o mně :-), že mě autorka patrně dobře zná :-). Všem vřele doporučuji.

Lucecitka
02.01.2016 5 z 5

Super knížka. Už dlouho se snažím přimět probrat doma věci, udělat takovou malou čistku a po přečtení téhle knihy k tomu mám i obrovskou chuť, tak hned v pondělí začnu a jsem zvědavá, jestli byt opravdu prokoukne ;)