Květy slunce
Rupi Kaur
Rupi Kaur, autorka bestselleru #1 podle New York Times Mléko a med, přichází se svou dlouho očekávanou druhou sbírkou poezie. Živá a transcendentní cesta růstu a zahojení. Původ a vyjádření úcty ke svým kořenům. Vyhoštění a následné nalezení domova v sobě samém. Oslava lásky, mateřství a ženství rozdělená do pěti kapitol a ilustrována samotnou Rupi Kaur. Květy slunce jsou cestou chřadnutí, pádu, zakořenění, růstu a...... celý text
Literatura světová Poezie Citáty a přísloví
Vydáno: 2019 , OmegaOriginální název:
The Sun and Her Flowers, 2017
Ačkoli nejsem moc zastáncem moderní poezie, přesto jsem se pustila do této knihy. Neměla jsem vůbec žádná očekávání, ale nakonec to bylo fajn. A líbilo se mi to. Spousta pocitů, nahlédnutí do jiné kultury...Mléko a med mě tím málem, co jsem přečetla, nijak neoslovilo, ale tohle bylo zajímavé, navíc ty ilustrace....Takové milé oddechové počtení.
Květy slunce jsou nadherné, úžasné a velice prožité citáty. Autorka se dobře zaměřila na to co se právě děje v životě a hlavně na světě. Veliká poklona prostě úžasná knížka. Jako u předchozí knížky Mléko a Med každý by si měl tuto knížku přečíst. DOPORUČUJI!!!!!
Miluju to...
Budu se snažit žít to.
Miluju to, potřebuju to, prožívám to...
Je to to, co hledá mnoha žen.
Je to zážitek, který můžete mít znovu a znovu...
BUĎME KVĚTY SLUNCE! VŠECHNY.
Knihu jsem četla v originále a po předchozím Mléce a medu mě rozhodně nezklamala. Básně jsem přečetla jedním dechem a celkově sbírku hodnotím jako výrazně povedenější, než bylo Mléko a med.
No sláva !! Tohle jsem očekávala, už když jsem šla číst Mléko a med. Je zde vidět dospívání u autorky. Už to nejsou takové ty přehnané , nebo naivní názory.
Moc se mi to líbilo, jak do toho dala autorka svou duši.
Nechala nás nahlédnout do jejího nitra. Ukázala nám svoji bolest, ale zároveň touhu se nevzdávat a žít život dál.
Moc se mi líbila i poezie o tom, jak těžké je pro její rodinu se začlenit do nové komunity a podobně.
Celou poezii nám doplňují ilustrace od samotné autorky, který to hezky celé podtrhnou.
Přečetla jsem to hezky pomalu a téměř vše si vychutnala.
knihu jsem přečetla jedním dechem ... mě se na této knize líbí, že je z ní krásně vyčíst, jak se autorka cítí, a že se musí se svými smutnými tak i šťastnějšími pocity podělit se čtenáři ...
Tyhle básně měly mnohem větší hloubku, než v Mléko a med. Někomu můžou přijít smutné, ale jsou taaaak upřímné. Opravdu, některé si čtu vícekrát za sebou a říkám si wau. U poezie je strašně těžké se zalíbit a nechci srovnávat, ale Rupi je zatím jediná, jejíž básně se mě nějak dotkly a to čtu jak novodobou poezii, tak tu starší. Je v tom příběh. Byla jsem skeptická, ale teď vím, ze příští knihu si opět přečtu.
Mám podobný názor jako čtenářka Vlkove.
Taky mám radši básničky s lehkostí...tady se jich sice pár taky našlo, ale spíš na mě působily smutně. Některé se mi líbily hodně, jiné zase vůbec. Takže tři hvězdy.
Dávám o * méně, jelikož mě více nadchlo dílo "MLÉKO A MED"..ale i tak byla knížka krásné zprijemneni dne. Četla se velmi dobře a i některé autorciny věty jsem si v knížce vyznačovala. Jde vidět že Rupi psat opravdu umí! :) A určitě se jako k předchozí knize rada někdy vrátím.
Tahle sbírka si našla místečko v mém srdci a už navždy v něm zůstane. Pro mě to byla jedna velká duševní očista, která mě neskutečným způsobem dokázala povzbudit!
Moderní poezie je pro mou osobu zajímavým zpestření.
Rupi Kaur píše o ženských tématech ale musím říci, že mi její básně přijdou určitým způsobem těžké. Po přečtení obou sbírek poezie Rupi Kaur jsem byla rozladěná a neměla úplně dobré pocity. Po pravdě v poezii mám ráda určitou lehkost, které se mi v těchto sbírkách nedostalo.
Některé básně jsou lepší a některé horší, přišlo mi jako by se autorka často opakovala a v některých případech to nebylo potřeba.
Hodnotím knihu 3,5 hvězdami.
Kniha je sbírkou básní bez teček a čárek, jakoby bez konce. Chvíli mi trvalo než jsem pochopila, jak autorka píše. Zamilovala jsem se však do upřímnosti a otevřenosti. Oceňuji její odvahu jít "s kůží na trh".
Autorka umí opravdu hezky a procítěně popisovat svoje pocity. Je velmi otevřená a jde hodně do hloubky. Když píše o bolesti, cítíte bolest. Když zmiňuje vděčnost, prožíváte vděčnost s ní. Knihu jsem četla v angličtině, které dodává dílu ještě větší poetičnost. Krása.
Velmi zajímavá sbírka (ne)básní, která se dotýká hned několika ožehavých duševních témat.
láska muži rodina znásilnění potraty ze života básně mateřská láska básně v próze ženská práva
2017 | Mléko a med |
2019 | Květy slunce |
2021 | Home Body: Mé tělo, můj chrám |
2023 | Léčivá moc psaní |
je nekonečno způsobů
jak můžeme změnit tento svět
-vyber si ten svůj
uzdravit se
znamená
sestoupit ke kořenům
svých ran
a slíbat všechnu bolest
Přestože v mém věku již mám své oblíbené autory i básně, stále nepřestanu hledat novou inspiraci pro svoji duši. A v této sbírce je jí tolik ...
dokud
svítí slunce