Páté jablko

Páté jablko
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489192/mid_pate-jablko-xr8-489192.jpeg 5 556 556

Kyselé třešně série

Rodinná sága, odehrávající se v Předmostí u Přerova. Anděla a Fabián Francovi vlastní v srdci úrodné Hané ovocný sad, mají kousek od kostela svaté Máří Magdalény obchod – a spoustu plánů do budoucna. Skončila druhá světová válka, a oni se nadechují svobody. Chtějí pozvednout své sadařské řemeslo i krámek s ovocem, jenže synové Teodor a Eduard chovají diametrálně odlišné představy… a záměrům jejich rodičů nepřeje ani doba. Nenaplněné sny, bouřlivý osmačtyřicátý rok a nastupující padesátá léta divoce míchají kartami jejich osudů. To, že přijdou o půdu, nasycenou potem a krví předchozích generací, se nakonec v sérii životních událostí ukáže jen jako malá hořkost. Osud pro ně přichystal něco mnohem děsivějšího…... celý text

Marčullkas
27.03.2023 5 z 5

Přečtěte si

amanek
27.03.2023 5 z 5

Mám prostě ráda, tyto příběhy "obyčejných" lidí.

Allla9
26.03.2023 5 z 5

Krásný příběh. Od paní Chalupové mám přečtené vše, co napsala. Nikdy mě nezklamala.

osuška
19.03.2023 5 z 5

Moc pěkné, čtivé. V knize se objevuje postava Loty z Kyselých třešní.

Toňula
12.03.2023 4 z 5

Příběh o síle i slabosti člověka, o vlivu nepříznivé doby, která je pro hrdiny knihy zkouškou, v níž ne každý uspěje..zajímavá rodinná sága a současně obrázek doby, která je pro mnohé už jen smutnou vzpomínkou..

Ristridin
04.03.2023 5 z 5

Volné pokračování Kyselých třešní. Přišlo mi intimnější, kvalitou velmi srovnatelné, možná i trochu lepší. Závěr skvělý a nečekaný.
40. léta byla pěkně náročná. Sotva se u nás člověk oklepal z nacistů, vystřídali je zprvu přátelsky tvářící se komunisté. Věřím tomu, že mnoho z nich na začátku plně věřilo myšlence o ideální společnosti, ale kolik poctivých a i inteligentních a progresivních lidí kvůli tomu pocítilo příkoří a bylo potíráno, to není možné už opakovat. Toto období zanechalo na vývoji našeho státu velikou jizvu, která se stále zahojuje.
Chalupová mě oběma knihami velice mile překvapila.

intelektuálka
23.02.2023 5 z 5

Jak léta přibývají, ráda se vracím do historie naší země ....

A venkovské příběhy mám obzvlášť v oblibě .... a tento je působivý a opravdový....

Prožila jsem s několika generacemi život v polích a sadech ....a sdílela jejich rozčarování z kolektivizace a nástupu komunismu ....

Otázku pátého jablka jsem ovšem hledala spíše v rodové řadě ....
a proto mne její vysvětlení překvapilo ....

Velmi pěkné a čtivé - doporučím.

josska
20.02.2023 5 z 5

Moje první kniha od autorky a moc se mě líbila,čtivá,rodinné ságy mám moc ráda,vztahy,tajemství ,zvraty,no konec mě dost překvapil a vše bylo uzavřené,vysvětlené,,už se těším na další knihy autorky...

reva85
12.02.2023 5 z 5

Skvělá knížka, ke které jsem se dostala náhodou. Četla se tak lehce a nutilo mně se rychle dozvědět jak to dopadne. A ten konec....

Aaloha
08.02.2023 4 z 5

Opět autorka nezklamala a napsala krásný příběh odehrávající se v nelehké době. Musela to být strašná beznaděj přijít ze dne na den o majetek a sloužit komunistům. Postavy byly výborně charakterizované, že jsem měla pocit, že je vlastně znám osobně. Škoda, že příběh nepokračoval až do 70. let.

ClariceL.
25.01.2023 5 z 5

Těšila jsem se na novou knihu, protože Kyselé třešně se mi hodně líbily. Sadařská rodina mi přirostla k srdci, každá postava je něčím zajímavá, nejvíc jsem si oblíbila Valinku. Je to tak lehce, civilně napsané. Přitom se na rodinu hrnou samé nepříjemné zkoušky. Charaktery postav a popis období, které přichází je moc hezky popsané. Občas jezdím za spolužačkou do Předmostí a když čtu, jak to tam vypadalo, to musela být krása. To zbydou opravdu jen vzpomínky. Ke konci knihy jsem si vysnila svůj závěr a nepočítala jsem, že mě autorka tak dostane. To by mě prostě nenapadlo. Četla jsem třešně a jablko. Řeknete si ovoce, ale teď když si na ně vzpomenu, tak mě mrazí.

evask
19.01.2023 4 z 5

Kniha měla spád, dobře se četla, osudy postav dobře promyšlené, prostě bavila mě. Mám dvě věcné připomínky, takové drobnosti: dosti pochybuji, že by zbožní katolíci na Hané na Bílou sobotu tak hodovali - klobásky, nádivka, apod., to všechno se patří až po Vzkříšení. A dále, v poválečných letech se nikdo nemohl modlit ke svaté Zdislavě, protože v té době nebyla svatá.
Knížka se mně moc líbila, spisovatelčin styl mně úplně nesedí.

maryska09
05.01.2023 5 z 5

Velmi dobře napsaná kniha o celkem nedávné minulosti, o které se zase tolik nemluví. Autorka skvěle ovládá jazyk a knížka se moc dobře četla. Zápletka se dala tušit, ale požitek z knihy to nijak nezmenšilo. Doporučuji

hanka_reading
20.12.2022 5 z 5

Další rodinná sága, která popisuje těžké časy Fabiánových v poválečném období. Dobré časy se střídají s těmi horšími. Všichni se musí přizpůsobit době, ale každý to řeší po svém. Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak mě knížka bavila. Odhodlání všech postav vypořádat se s režimem a víra v lepší časy byly pro všechny hnacím motorem.

ještěrka38
04.12.2022 5 z 5

Tak těžké téma, tolik smutku a beznaděje a zároveň nádherně napsáno, čtivá kniha.. Jedna z těch, kterou když dočtete, neumíte se začít do jiné..

adela2316
29.11.2022 5 z 5

Knihu jsem pořídila na doporučení v jedné čtecí skupině na internetu. Zpočátku jsem se knihou trochu prokousavala, nevim proc, ale pořád se mi pletla jména Fabian, Theodor a Eduard. Taky mi úplně nevyhovují delší kapitoly.
Uz někdy v půlce knihy mě napadla souvislost mezi názvem knihy a přikázáními (jak to bylo někdy v začátku příběhu zmíněno), tak jsem se děsila, zda-li budu mít pravdu. A ono jo.
Postavy se mi líbily, příběh je smutný, krutý, ale je mi jasné, ze v teto době bylo takových lidských osudů nepočítaně.
Komunismus je opravdu zlo. Jak tento režim nakládal s lidmi, kteří s ním nesouhlasili...ale vlastně i se svými vlastními lidmi.
Valji mi bylo líto, tehdy se asi na spoustu věcí pohlizelo jinak, v dnešní době by asi bylo jedno, že byla nevěsta odmitnuta, asi by to nebyl takový skraloup.
Překvapilo mě, jak bylo z počátku pohlizeno na Irenu, a ona to vlastně byla velice sympaticka a hodná osoba.
Moc se mi líbilo, jak byla v textu zakomponovana slova místního nářečí. Sice jen sem tam, ale bylo to příjemné oživení.
K Přerovu mám lehce vztah, krátkou dobu jsem tam jezdila pracovně, tak jsem se snažila si vybavit i některa jednotlivá místa, která jsou v knize popisovana, alespoň přibližně, i do mapy jsem se dívala, ale zase tak moc jsem tam nepobyla a částí Predmosti jsem vlastně jen projizdela. Ale díky knize už na Přerov budu pohlížet jinýma očima.
Kniha se mi líbila a určitě budu doporučovat dále a těším se na další příběh od autorky.

rodak
24.11.2022 5 z 5

Až moc trápeního na jednu rodinu. A zase ta zatracená padesátá léta. Skvělý příběh, za dva dny jsem to přečetl a rezonuje v hlavě stále. Moc se to autorce povedlo.

vikaa
14.11.2022 4 z 5

Skvělá rodinná sága mapující nepěkné období našich dějin. Tentokrát na mě kniha působila dost depresivně (rozhodně víc než Kyselé třešně), ale možná to bylo způsobeno i mým osobním nastavením. Na Lenčiných knihách se mi líbí, že postavy nejsou nikdy černé nebo bílé, ale mají v sobě dobrou i špatnou stránku tak, jak je tomu i ve skutečném životě.

Kopretina_aku
14.11.2022 5 z 5

Oproti románu Kyselé třešně pozvolnější, i když ani tento román z poválečného Přerova není příliš optimistický díky době a nástupu komunistického režimu. Symbol jablka, který má více významů provází celou knihu až do samotného závěru. Autorka velmi dobře pracuje s historickými událostmi a obyvatele Přerova musí její knihy obzvlášť potěšit.

1alena1
10.11.2022 5 z 5

Všechny knihy od Lenky Chalupové se mi líbily, přestože jsou každá úplně jiná.
V Pátém Jablku je věrně popsaný krátký úsek našich nepěkných dějin, nástup praktik komunistických špiček - totality. Po každé "čtenářské" zkušenosti s touto dobou jsem ráda, že jsem ji nezažila na vlastní kůži a obdivuji všechny, kteří se ctí přežili tyto roky. Na několika letech jedné rodiny si krásně můžeme udělat obrázek o tom, co je nesvoboda a jak si neumíme vážit současnosti.