Láska v čase cholery

Láska v čase cholery
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374921/bmid_laska-v-case-cholery-e7R-374921.jpg 4 1372 1372

Päťdesiatjeden rokov, deväť mesiacov a štyri dni čakal Florentino Ariza na chvíľu, aby mohol Fermine Dazovej vyznať lásku. Bývalý milenec konečne využije príležitosť po tom, čo Ferminin osemdesiatročný manžel Juvenal Urbino zomrie po páde z rebríka, keď sa usiloval chytiť papagája, ktorý mu uletel. A skôr ako sa starí milenci vydajú na plavbu po rieke Magdaléne, aby vplávali do raja vzájomnej lásky, autorov pohľad sa obracia do ich minulosti plnej všednosti a neuveriteľnej krásy. Geniálny rozprávač Márquez načiera do vôd poklesnutých literárnych žánrov a predstavuje milencov v rôznych podobách lásky. Do sentimentálneho príbehu vkladá vlastné spomienky, sny i delirické predstavy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

El amor en los tiempos del cólera, 1985

VeronikaZ
27.06.2015 3 z 5

Jak bylo psáno přede mnou, Florentino je hrozně nesympatická postava a děj mě zkrátka vůbec nebavil. Co se ale musí nechat je krásný jazyk a popisy.

SlamLenka
13.11.2014 3 z 5

Nemohu si pomoci, ale postava Florentina Arizy si ve mě nezískala žádných sympatií, respektive všechny, které si získala z počátku, naprosto ztratila v druhé půlce knihy. Román je opravdu krásně čtivý a hezky pojatý, ovšem (jen a pouze!) Florentino mě donutil dát knize jen 3 hvězdičky, je mi prostě bytostně odporný...!

yueh24
24.10.2014 5 z 5

Pro mě jednoznačně nejlepší Márquezova kniha, úžasně vyprávěný příběh. Doporučuji všem!

Pawlisman
16.09.2014 4 z 5

Se Sto roky samoty se nedá srovnávat. Již není tak moc fantaskní a tak originální. Více spíše malodějství a romantika. Ačkoliv kvalitní čtení, tak mě nechytlo.

DennieForbes
14.08.2014 1 z 5

Po pročtení komentářů jsem asi očekávala něco víc, než pro mne kniha skutečně byla.
Nelíbil se mi počet sprostých slov, ani sprostý děj, kde je stále dokola omílán sex. A už vůbec se mi nelíbil pedofilní vztah Florentina a Amériky.
Doporučení, že je určena spíše ženám a dívkám nechápu už vůbec. Knihu pro ženy a dívky si představuji ve stylu Jane Austen, ale vskutku ne něco, kde je podána láska tak fádním způsobem.
Ale nechci jen hanit, nápad příběhu jako takový se mi líbil. :)

Koňadra
13.07.2014 5 z 5

Jedna z najkrajších kníh, aké som kedy čítal. Marquezov svet je očarujúci, farby žiarivé, vtáčí spev ohlušujúci, vône omamné a láska spaľujúca. Nečítajte, nechajte sa unášať ...

Zlajda95
27.06.2014 4 z 5

Jedna z těch příjemnějších knih k maturitě, ovšem je třeba si zvyknout na způsob psaní, dlouhé věty, někomu může trvat, než se zoorientuje, někomu nemusí knížka sednout vůbec, přeci jen se jedná o magický realismus :-) Doporučuji spíše ženám a dívkám :-)

Ladys
11.04.2014 1 z 5

Asi jsem nepochopil. Sorry.
Někdy se k této knize zkusím vrátit. Nestává se mi, že by mě zklamal první dojem.

cabiska
15.03.2014 5 z 5

Úžasná kniha a ještě mi vysloužila u maturity 1.. Vřele doporučuji...

Makrela Liška
13.02.2014 4 z 5

Jako žena toužící občas po troše romantiky sem se ráda nechala unést dějem a uvítala, že konec skončil optimistickým rozuzlením. A přece mi bylo trochu líto, že to nakonec šlo tak hladce.

zipporah
08.12.2013 3 z 5

takmer 14 miliárd rokov samoty zostáva v porovnaní s týmto naratívnym dielom lepším čítaním... páči sa mi, že autor zachytil všetky podoby lások medzi ženou a mužom, ale rada by som si už prečítala aj lásku medzi rovnakým pohlavím ako Philadelphia, pretože z tejto som už unavená, takisto ma unavuje čítať dokola o láske tým autorským spôsobom, ktorý presviedča o kráse tejto lásky, keď je jasné, že to nie je pravda, pravdou zostáva iba to čaro, ktoré opisuje marquéz, no už aj to čaro je veľakrát omieľané a tak nenadchne... myslím, že v tomto prípade je príjemnejšie ju naozaj zažívať

v-turek
24.11.2013 5 z 5

Kniha plná emocí a melancholie. Poetický příběh nejen o čekání na naplnění životní lásky, ale také kniha o vztazích, nezávazných milostných avantýrách, o stáří a stárnutí a v neposlední řadě o manželství, které je zde popisováno takové, jakým se bezpodmínečně musí stát a se vším, co k němu patří.

LisbethSalander
22.09.2013

Jeden z nejlépe zpracovaných milostných příběhů, jaký jsem měla to štěstí číst.

willi
19.09.2013 5 z 5

Nejnádhernější kniha, kterou jsem za celý svůj život četla....stále přemýšlím, co ještě víc napsat, ale emoce, které ve mně tato kniha vyvolala se slovy nedají popsat....

Atuin
10.07.2013 5 z 5

Příběh, živý, poetický, nenucený a to i na poněkolikaté. Příběh neomrzitelný. Člověk si připadá jako by tančil. A to neuvěřitelnou sdílností autora, který oživí naprosto všechno naprosto silným dojmem.

Skjaninka
09.06.2013 4 z 5

Kníh o láske je strašne veľa, ale čo sa týka zrovna tejto Márquezovskej Lásky v čase Cholery, tak je to jeden neskutočné krásny príbeh, ktorý vo vás zanechá niečo magické a nezabudnuteľné. "Duše sa milujú od pása nahor a telá od pása na dol"

Pink Martini
08.06.2013 5 z 5

Přiznávám se, že mě touhle knihou Márquez překvapil, či spíš úplně ohromil. I když, překvapování čtenářů je asi jeho oblíbená zábava. Na rozdíl od ostatních knih, které jsem od něj zatím četla, mi Láska za časů cholery přišla úplně jiná, mnohem osobnější, niternější a o to krásnější. Příběh lásky, která začala jako mnohé jiné. Po prudkém vzplanutí nenásledoval klasický scénář pomalého vyhasnutí, zahořklosti a zapomenutí v objetí jiných. Florentino si svůj cit dokázal uchovat a čekal, jestli dostane od osudu další příležitost. Jedenapadesát let, devět měsíců a čtyři dny než mohl Fermině znovu vyznat lásku. Nádherný příběh o lásce v exotickém prostředí promíchaný s magickým realismem, který mě zanechal v sentimentálním doufání, že je něco takového opravdu možné. A budu takto doufat klidně i těch jednapadesát let, devět měsíců a čtyři dny.. 5/5

drussila
01.06.2013

Jedna z mých nejmilovanějších knih. Poetika Márqueze jak na dlani. Spolu se Sto roky samoty z nejlepších knih, které vůbec byly napsány.

Linduska16
12.05.2013 5 z 5

Nejlepší a nejpravdivější kniha o lásce, která kdy byla napsaná!
Jedna z mým nejoblíbenějších knih, ke které se pravidelně vracím. Pokud někoho nudila, zřejmě knihu nepochopil.
Márqueze člověk buď nemá rád, nebo ho miluje. Mezi tím nic není :o)

Beatris
27.03.2013 3 z 5

Upřímně mě to ke konci už dost nudilo. Tak nějak jsem už od začátku věděla, jak to skončí... Chápu, že o to nešlo a taky se mi celková myšlenka knížky líbí, ale na mě to prostě bylo trochu zdlouhavý. Spíš mám raději Sto roků samoty, který jsou kouzelný a originální.