Láska v čase cholery přehled

Láska v čase cholery
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374921/bmid_laska-v-case-cholery-e7R-374921.jpg 4 1386 1386

Päťdesiatjeden rokov, deväť mesiacov a štyri dni čakal Florentino Ariza na chvíľu, aby mohol Fermine Dazovej vyznať lásku. Bývalý milenec konečne využije príležitosť po tom, čo Ferminin osemdesiatročný manžel Juvenal Urbino zomrie po páde z rebríka, keď sa usiloval chytiť papagája, ktorý mu uletel. A skôr ako sa starí milenci vydajú na plavbu po rieke Magdaléne, aby vplávali do raja vzájomnej lásky, autorov pohľad sa obracia do ich minulosti plnej všednosti a neuveriteľnej krásy. Geniálny rozprávač Márquez načiera do vôd poklesnutých literárnych žánrov a predstavuje milencov v rôznych podobách lásky. Do sentimentálneho príbehu vkladá vlastné spomienky, sny i delirické predstavy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

El amor en los tiempos del cólera, 1985

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Láska v čase cholery. Přihlašte se a napište ho.

lou63
13.01.2025 4 z 5

Kniha, která si získala širokou oblibu a spoustu obdivovatelů, ale osobně jsem měla trochu smíšené pocity. Kostra příběhu o Florentinovi a Fermíně, o jejich lásce, která přečkává dlouhá léta a všechny možné zkoušky, má krásný potenciál, ale místy se mi zdálo, že děj je příliš protahován a opakuje se.
Márquezův magický realismus, ačkoli pro mnoho čtenářů fascinující, mi tentokrát přišel spíše zbytečně dekorativní. Jsem ráda, že spisovatel do příběhu vkládá nejen romantickou vášeň, ale i hlubší vrstvy lásky ve všech jejích podobách, a to od mladistvé touhy až po zralou oddanost. Ale občas jsem měla pocit, že to vše zapadá do určitého schématu, kde kouzlo magického realismu trochu zakrývá skutečné emoce postav.
I přes to, jak je kniha literárně silná a jak silně se snaží vykreslit lásku, která odolává času, mám pocit, že některé pasáže mohly být intenzivnější a méně zahalené do magických ornamentů. Není to kniha, která by mě okouzlila v každém ohledu, ale i tak v ní najdete něco, co stojí za zamyšlení.

Matkadraků
09.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla před 23 lety, jedním dechem a byla jsem nadšena. Pravdou je, že co se týče zápletky samotné, nebyla zrovna složitá, což ale v kontextu Marquezova díla vůbec nevadilo. Ferminu jsem si oblíbila, s Florentinem to bylo horší. Je pravda, že jeho děvkaření jako životní styl mně přišlo lehce nechutné. Tohle prostě chlap bud v sobě má, nebo má v sobě věrnost. A obhajovat se nešťastnou láskou k Fermině byla z Florentinovy strany kognitivní disonance jak vyšitá.
ALE Marquez to umí podat tak přirozeně, že si těchto drobností vlastně ani nevšimnete. Jediné, co ve Vás po přečtení zůstane je nádherné jihoamerické prostředí a příběh lásky až za hrob, která všechno překoná. Vím, že jsem knihu četla ve správný čas. Zapůsobila na mě pozitivně a dodala mi v ten moment naději, že ano, i na mě někde ten můj ideální protějšek čeká. A opravdu se za nedlouho po přečtení objevil.
Co mně i po letech utkvělo v hlavně byl vztah Florentina s jeho nejlepší přítelkyní, kdy autor lakonicky poznamenal : "XY (jméno fakt po těch letech nevím) byla láskou Florentinova života, i když spolu nikdy nespali."
Tak to bylo moc hezké vyjádření, občas si na to vzpomenu.

knihovniceMK
10.12.2024 3.5 z 5

V knize je láska okamžitá, má láska ke knize přišla až na druhý pohled. A doteď slyším bolero. Trochu přepjaté, trochu exaltované, magický realismus ne v takové formě jako u Sto roků samoty. Ale od začátku do konce marquézovsky krásné.
O této knize se nedá psát, ta se musí číst. Nebude se líbit každému, ale vřele ji doporučuji.

Ocenění knihy (1)

1988 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Kniha Láska v čase cholery v seznamech

v Přečtených2 064x
v Mé knihovně641x