Lazár
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Majster trilerov Lars Kepler prichádza so siedmou knihou o Joonovi Linnovi V byte na predmestí Osla nájdu mŕtveho muža. Ukáže sa, že obeťou bol dosiaľ neznámy vykrádač hrobov a zberateľ morbídnych trofejí. Keď polícia otvorí mraziaci box v kuchyni, objaví príšerný nález. Jedna z trofejí sa priamo týka komisára Joonu Linnu. O niekoľko dní kontaktuje Linnu nemecká komisárka a požiada ho o pomoc pri vyšetrovaní vraždy v kempingu pri Rostocku. Obeťou bol opäť sexuálny násilník. Joona pochopí, že zdanlivo náhodnú súvislosť nemôže ignorovať. Stopy však vedú k Jurekovi, k človeku, ktorý mal byť už dávno mŕtvy. Niektorí by to možno nazvali zázrakom, iní nočnou morou. Veď tento „Lazár“ je najhorší sériový vrah všetkých čias v severnej Európe. Joonovi intuícia vraví, že Jurek je zapletený aj do ďalších brutálnych úmrtí, ale aký má motív? Je to začiatok jeho posledného diabolského plánu: nájsť Joonovo slabé miesto a raz a navždy ho zničiť? Komisár Linna si myslel, že to najhoršie už má dávno za sebou, lenže všetko sa ešte len začína!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Lazarus, 2018
Tak tohle nekupuju. Geniální, naprosto nepolapitelný a všechno na světě předvídající vrah, to prostě neberu. Štval mě už při prvním zmrtvýchvstání a teď tomu Keplerovi nasadili korunu. Veliká škoda, jinak se mi série s Joonou moc líbí.
Takže tohle byla velice hustá jízda. Strhující od první po poslední stránku. A kdypak nám vyjde další pokračování?
Přiznám se, že tuto knihu jsem nedala. Ano, je super, ale zároveň šílené psycho. Chrise Cartera, kde krev stříká proudem čtu bez problémů, ale toto je moc. V půlce jsem knihu v rámci zachování zdravého rozumu odložila. Odezvy čtenářů v knihovně jsou podobné, někteří ji taky nedočetli, právě z tohoto důvodu.
Opět skvělé čtení. Přestože jsem předposlední knihu četla před delším časem, autor čtenáře vtáhne do děje, obeznámí jej se souvislostmi, takže se kniha hodí i pro ty, kteří jiné nečetli. Napětí v knize bylo neustálé, narůstající a zase jsem četla vše jedním dechem. Na konci mne však zklamalo, jak to vše dopadlo, především poslední tři stránky. Přemýšlela jsem nad tím, proč nikdo neřeší i jiného vraha než-li toho nejnebezpečnějšího. To mne opravdu překvapilo. Každopádně jsem si příběh užila, četla jedním dechem a v podstatě za dva dny hotovo :)
Na Keplerovku v čele Jonnou se vždycky těším. Jsem zarputilá fanynka. Kniha mě nezklamala, v počtu obětí to byl tedy masakr, a Jurek je už doufám opravdu mrtvý:D
Ale prostě super, super, super:)
Byla to tedy pro mě napínavá kniha od začátku až do konce. Jen mám výhrady k celkovému obsahu -nereálné, dost přitažené za vlasy...jednoruký,skoro nepolapitelný Jurek. I tak to byla super jízda v čele s Joonou, Sagou a dalšími. ...těším se na další nerváček ;)
Kepler mě rozhodně nezklamal, jeho detektivky mě baví a těším se na další. I když v ní byla použita postava z minulých kriminálek, tak mi příběh přišel originální a napínavý, těším se na další detektivku.
Mám moc ráda knížky této autorské dvojce, ale Lazar mi připadá až moc přestřelený (při všem respektu k tomu, že detektivní thrillery jsou nerealistické, vždy s tím počítám) . Hlavní "padouch" má i přes své indispozice schopnosti překonávající Chucka Norrise a konec je najednou až příliš rychlý a jednoduchý. A těch mrtvol kolem nepočítaně... nebyly nutné.
Další monstrózní souboj detektiva Joony Linny se šíleným, ďábelským, krutým, geniálním a neprůstřelným Jurkem, který umí i vstát z hrobu. Zabíjí a zabíjí, všechny oblbuje, spřádá nerozluštitelné sítě a pastičky, pohybuje se nadpřirozeným způsobem a zrovna tak si asi i zjišťuje všechny informace a získává spolupracovníky. Někteří jsou obzvlášť vykutálení a podobně hnusní a tak se můžeme těšit na další tak příšerně neuvěřitelná dobrodružství švédských kriminalistů. Autoři umějí sestavovat opravdu hodně bombastické scénáře a když jim odpustíme trochu toho přehánění a uznáme jejich snahu po atraktivnosti a čtivosti, tak si můžeme na konci i spokojeně oddechnout.
sériu Joonu Linnu mám rada, preto som okamžite siahla aj po tejto, trošku bola slabšia, už mi ten Jurek začína liezť na nervy, a aj ten nedobytný bunker bol tak trochu pritiahnutý za vlasy, ale ešte stále dobré
"Lazar" a opět Saga Bauerová s Joonou Linnou! Musím bohužel konstatovat, že první polovina příběhu byla zbytečně dlouhá a taková nijaká. Přišlo mi, že vše je tak nějak zbytečně natahované a je tam moc omáčky kolem. Knížka má přes 500 stran, takže ta "nudná" část byla docela dlouhá. Nebyla to vyloženě nuda, ale prostě to bylo bez chuti a bez zápachu... průměrné čtení. V druhé polovině začal děj odsýpat a četl se na jeden zátah, protože Keplerovi thriller napsat umí! Co se týká obsahu... nevím, jestli už by nebylo lepší, kdyby autoři vymysleli něco nového. Lazar navazuje na Písečného muže, a proto všem, kteří se na čtení teprve chystají, bych doporučila, oživit si, co se vlastně v Písečném muži dělo a jak skončil. Mně už dělalo potíže se na některé události rozpomenout. Název "Lazar" jasně ukazuje, o čem vše bude a kdo tím Lazarem má být. Bohužel, to mi přijde už takové přitažené za vlasy. Kdo má rád v ději hodně mrtvol, přijde si na své a otevřený konec zaručuje pokračování! Závěrem bych asi řekla, že méně je někdy více!
Od tohoto autora je to má první kniha, ale určitě ne poslední. Přesto musím říct, že ačkoli mám ráda krimi, tohle bylo i na mě moc drsné, avšak tak napínavé, že se nedalo od knihy urvat a za to dávám plný počet bodů, protože tohle mě na knížkách baví! Doporučuji k přečtení!!!
Ano, je pravda že je příběh už taková nekonečná pohádka o statečném a nezničitelném policajtovi ale musím uznat že kniha byla opravdu čtivá a otevřený konec je zaručením že jakmile bude další díl budu ho potřebovat číst ..
Velmi napínavé a čtivé. Ale mám pocit, že severští autoři v poslední době soutěží, kdo bude mít více mrtvol zabitých co nejnechutnějšími způsoby. Škoda
Joona Linna nezklame. Tentokrat ma vetsi prostor Saga, ale vubec to neni na škodu... Dalsi skvělá detektivka. A velmi příhodný název.
Napinave - ano. Ctive - ano. Uveritelne - ani omylem. Souhlasim, ze je to zatim nejslabsi dil serie. (LEHKY SPOILER) Starsi bracha supermana - jednoruky duchodce Jurek, ktery si namaze za par vterin na chleba i vytrenovaneho armadniho experta na boj zblizka... to uz mi vazne prijde Kulhanek jako mene pritazeny za vlasy. A takovych momentu je tam vic. (/LEHKY SPOILER)
Ačkoliv je Kepler oblíbencem a Joonu stále zbožňuju, souhlasím s tím, že Lazar je nejslabším dílem série. Stále čtivé, ale na nápaditost a originalitu dílů předchozích nemá ani v nejmenším.
sérioví vrazi severská krimi švédské detektivky
Joona nesklamal, dobre sa to počúvalo...