Lazár
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Majster trilerov Lars Kepler prichádza so siedmou knihou o Joonovi Linnovi V byte na predmestí Osla nájdu mŕtveho muža. Ukáže sa, že obeťou bol dosiaľ neznámy vykrádač hrobov a zberateľ morbídnych trofejí. Keď polícia otvorí mraziaci box v kuchyni, objaví príšerný nález. Jedna z trofejí sa priamo týka komisára Joonu Linnu. O niekoľko dní kontaktuje Linnu nemecká komisárka a požiada ho o pomoc pri vyšetrovaní vraždy v kempingu pri Rostocku. Obeťou bol opäť sexuálny násilník. Joona pochopí, že zdanlivo náhodnú súvislosť nemôže ignorovať. Stopy však vedú k Jurekovi, k človeku, ktorý mal byť už dávno mŕtvy. Niektorí by to možno nazvali zázrakom, iní nočnou morou. Veď tento „Lazár“ je najhorší sériový vrah všetkých čias v severnej Európe. Joonovi intuícia vraví, že Jurek je zapletený aj do ďalších brutálnych úmrtí, ale aký má motív? Je to začiatok jeho posledného diabolského plánu: nájsť Joonovo slabé miesto a raz a navždy ho zničiť? Komisár Linna si myslel, že to najhoršie už má dávno za sebou, lenže všetko sa ešte len začína!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Lazarus, 2018
(SPOILER)
Souhlasím s několika dalšími komentujícími, že hlavní záporák byl až moc geniální a některé situace řešil až moc dobře (hlavně v tom úkrytu... ). Ale jak skvěle zmanipuloval tu rodinku, co hlídala (vy víte koho), mazec. Víc už psát nebudu, abych neprozradil moc.
Jinak celá série s Joonou je super. A otevřený závěr? Kde je další díl! Už hltám další...
Tak tohle byl neskutečný mazec. Kniha od knihy je lepší a lepší. Poprvé mi nevadilo, že má kniha 500 stran, naopak. V tomto případě to bylo málo :-) Od začátku do konce perfektní čtení. Děj měl spád, místy vážně brutální. Vážně jsem hltala stránku za stránkou a byla jsem zvědavá, jak tohle všechno dopadne. Jsem opravdu zvědavá, co přinese další díl díky otevřenému konci.
Tak tohle je zatím nejnapínavější a nejdrsnější knížka o Joonovi. Bála jsem se číst další kapitoly, abych se nedozvěděla, jak to bude dál.
Knihu jsem četla na dovolené a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Byla napínavá, děj měl spád, vše bylo skvěle vymyšleno. Až se mi zdálo, že padouch přišel přímo z pekla, protože byl snad nesmrtelný.
(SPOILER)
Kniha pokračovala v podobném duchu jako Lovec králíků. Tedy s nesmrtelným a nepřemožitelným padouchem, zatímco elitní policisti padají jako kuželky. Vše je založeno na obrovské náhodě a jsou tam velké nesrovnalosti a nesmysly. Naproti tomu ale téměř odpadly nudné pasáže, takže se kniha (oproti výše zmiňované předchozí) velmi dobře čte, má to spád a gradaci. Díky tomu se dá zapomenout a odpustit výtky v úvodu :-)
80 %
Tak to bylo napínavé i když jsem to četla před 2 lety tak jsem hodně zapomněla a dneska večer jsem to musela dočíst.
Tak tohle byla skvělá jízda. Dobře napsáno, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Ale ten konec.... nečekala jsem, že to spisovatelé udělají, ale stálo se. Těším se na další knihu s Joonou.
(SPOILER) Tento díl se mi zpočátku velice líbil. Vrátila se postava skvělého záporáka, u kterého mě mrzelo, že v předchozích dílech skončil tak rychle. Jeho smýšlení a um manipulovat s lidmi jsem v knize miloval ... Co mi ale začalo postupem času vadit bylo to, že se z manipulativního, jednorukého mrzáka stal nabušený Terminátor, kterého snad ani nešlo jakkoliv zabít. Konec otevřený a napínavý, to mám rád, ale na můj vkus si myslím, že nebylo potřeba "zabíjet" i malou ... Za mě jeden z lepších dílů série!
Velke zklamani, nevim jestli ctu Keplera nebo Univerzalniho vojaka!
Prvni pulka prima, ale ten zaver. Stary jednoruky muz s nadlidskou silou a schopnostmi cist myslenky a videt za roh.
Musela jsem strhnout jednu hvězdičku za ty až nadpřirozené schopnosti Jurka. Jinak čtivé a napínavé od začátku do konce.
(SPOILER)
Kepler opět nezklamal. I když některé věci byly trochu přitažené za vlasy.
Těším se na Zrcadlového muže. Vypadá to, že Joonův příběh nabere trošku jiný směr a myslím si, že už to bylo potřeba, Jurka už bylo dost.
Jojo když už nevíš o čem psát nech obživnout něčí mrtvolu/ posedlost a zase je tu námět.
Nekonečné pasáže typu: napila se, podívala se na něj,na rty si nanesla rtěnku.... Popis vlastně ničeho
Po nedávné četbě "vlažné" detektivky tohle bylo silný kafe. Prostě severská detektivka se vším všudy. Přestože mám k příběhu připomínky ( podrobný popis zabíjení, neuvěřitelné oživení padoucha zdravotní sestrou ...), měl spád. S napětím jsem čekala, co se bude dít na další stránce. A uzavřený neuzavřený konec mi vůbec nevadil.
(audio) Další kniha s Joonou, dle mého, nebyla až tak propracovaná, jako předešlé díly. Byly zde velké absurdity, co se týče Jurka Waltra. To vážně byl tak chytrý a o všem věděl??? Telefony jako odposlouchával? Jinak strhující konec a samozřejmě si nenechám ujít Zrcadlového muže.
Další strhující případ mého oblíbeného vyšetřovatele. I když teda některé věci, co se tam stali mě docela mrzí. Už se těším na Zrcadlového muže.
(SPOILER) Tak to dám v bodech za 1) nejlepší detektiv ve Švédsku tvrdí, že Jurek Walter stále žije a nikdo mu nevěří a chtějí ho poslat k psychologovi? za 2) Valerii hrozí, že ji Jurek unese a zabije a ona řekne: "Nemůžu odejít, mám tu své skleníky." To jako vážně? 3) Saga ví, že ji Jurek může sledovat a přesto zvoní na chráněný byt a vzápětí si to rozmyslí, odejde a co se asi stane, že? Za 4) Saga ví, že Jurek je chytrý a nenapadne ji, že může použít jejího otce jako návnadu? Proč se nejdřív neujistila, po kom vlastně střílí? Ne jeb ho, hned pálila, no a zabila si tatu. 5) Opravdu se v domě, kde nejspíš Jurek vězní své oběti, rozdělí? Proč nedrželi otce u sebe a neprohledali dům všichni zároveň? za 6) Jurek je tak nedostižný a pak někde mimo své území ho jednoduše Joona zastřelí? za 7) Valerii v nemocnici hlídá údajně 16 policajtů, ale u jejího pokoje není nikdo, že se dostane Bobr až k ní? Hlavně mě vadí ta přehnanost. Odstřelovačka má matku s Alzheimerem, policajtka, co hlídá byt s Pellerinou má matku, co si nasazuje paruky a věří v okultismus, Bobr nosí perličky v uších. Dvoumetrový hromotluk/zabiják s perličkama v uších, fakt to zní uvěřitelně? To jako vážně tam nemůže být jednou někdo normální, obyčejný nebo co třeba tam žádné takové detaily ze života někoho, kdo se v příběhu jen mihne, nedávat? Byla by to skvělá detektivka se sériovým vrahem, jako má např. Chris Carter nebo Bernard Minier, ale tady je to prostě hnáno až do absurdna. Ať jen nehaním, tak dávám plus, že kniha byla čtivá. Jsem ráda, že mám sérii dočtenou a v budoucnu si hodně rozmyslím, jestli přečtu následující díly.
sérioví vrazi severská krimi švédské detektivky
Skvělý díl od dua Keplers. Kniha mě vtáhla do děje okamžitě jakmile jsem zjistila, že se jedná o linku s Jurkem Walterem. Děj utíkal vpřed a člověk se ani chvíli nenudí. Kniha má spád a hlavně promyšlený každý krok jednotlivých postav, kdy vše do sebe zapadá, což mě u Kepleru baví. Nicméně ubírám jednu hvězdičku za to, že přeci jen v celkovém kontextu mi přijde, že Jurek a Bobr je jako Chuck Norris. I přesto to hodnotím jako jejich jeden z nejlepších dílů série.