Lehká dívka a reportér
Karel Poláček
Novela vypráví o přípravě novin a v tomto rámci líčí komické snažení dvou hrdinů, jak se co nejméně nadřít. Většinu času tráví u kulečníku, kde potkají lehkou dívku a s ohromením sledují její společenský vzestup.
![p.stranska p.stranska](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27001/27001.jpg?v=1381127968)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Audiokniha, skvěle zpracovaná. Jednohubka na necelou hodinu poslechu, klasický Poláček. Obyčejní lidé, obyčejné starosti zabalené do celofánu lehké satiry a humoru.
![david6273 david6273](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/312587/m_david6273-HFO.jpg?v=1615804816)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poctivá jednodhubka, která čiší poláčkovinou. Vtipné postavy, které složitě řeší jednoduché situace. Srdcovka.
![Česneksmedem Česneksmedem](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/245132/m_cesneksmedem-YQC.jpg?v=1535273040)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Milý čtenáři a spanilá čtenářko! Dovolím si autora označit za předskokana nedostižných Ondřeje Motýla a svazáka Pasáka. Pokud bych měl na své letité hlavě nasazený kapižon, rozvážu šňůrky pod bradou a smeknu. Toto dílko má totiž pouze jednu zásadní vadu. Je kratší než nepřestupný únor nebo vánoční projev MZ.
S veškerou úctou zůstávám k dalším autorovým knihám ochotný.
Ať žije anarchie!
![1amu 1amu](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55762/m_1amu-lXq.jpg?v=1602668131)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V nedávno přečtené knize Rozsypaná slova o poslední etapě života novináře Karla Hirsche, byla v anotaci zmínka o stejné postavě, která je v této knize. Proto jsem si ji ihned v knihovně vyhledal.
Udělal jsem dobře, reportér Karel Hirsch je Karel Poláček. Lehká dívka je Anděla Šnajdrová, která to "dotáhne" až ke jménu Aimée Warren, vyhledávané a bohaté donátorce všech velkých akcí v Praze.
Velkým plusem knihy je roztomilá čeština 20-tých let minulého století a jasný vzkaz autora ženám-političkám v začátcích nově se rodícího státu.
Oba Karlové - Čapek i Poláček píší pro čtenáře tak, že je radost vše od nich číst.
![Lykos Lykos](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvěle zkarikované prostředí novin, které Poláček tak důvěrně znal. Jeho hra se jazykem českým nepřestává mne baviti.
![Bonnet Bonnet](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/182172/m_182172-A9M.jpg?v=1512975824)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha obsahující vše, co z Poláčka činí jednoho z mých velmi oblíbených autorů tedy hravá čeština v typickém Poláčkovském duchu a vtipné momenty z prostředí pro Poláčka familiárního. Nic víc, nic míň, ideál.
![TheCiko5 TheCiko5](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16716/theciko5-t4G.jpg?v=1587242156)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Drobná novelka popisující komicky propletený osud několika novinářů a lepé děvy. Dnešní čtenář by se mohl na dílko dívat skrz prsty a ještě si na něm docela lehce vylámat jazyk. Poláčkova čeština totiž patří mezi jazyky lámavé a krkolomné, ale přitom lehké, zpěvavé a svěží. Je tedy nabíledni, že touto knížkou Poláček zamýšlel se jaksi předpřipraviti na dílo ještě větší a obtížnější, takže pracoval s materiálem jemu důvěrně známým, tedy autentickým prostředím novinové redakce, denního i nočního klubu a samozřejmě i ... lehkých žen... Ideální kniha pro seznámení s Poláčkovým jazykem.
rozhlasové zpracováníAutorovy další knížky
1979 | ![]() |
1966 | ![]() |
1991 | ![]() |
1994 | ![]() |
1994 | ![]() |
Vše podstatné je řečeno v ostatních komentářích. Já si dovolím přidat citát s rozhovoru mezi dvěma redaktory (audiokniha):
"... ani deset korun ti půjčit nemůžu. Jsem chud a bičován jako národnostní menšiny."